URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2015, 07:45

Graţiata lui Bodog: O laborantă a Facultăţii de Medicină, iertată de decan după abateri în lanţ

Graţiata lui Bodog: O laborantă a Facultăţii de Medicină, iertată de decan după abateri în lanţ CINE PE CINE? În timp ce şefii direcţi susţin că întârzie şi absentează nemotivat, Liliana Borz (foto) se consideră o victimă. "Toţi se răzbună pe mine pentru că am dovedit că nu le acopăr chiulurile", le-o întoarce ea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai controversată dintre facultăţile orădene, cea de Medicină şi Farmacie, care de-a lungul anilor a născut cele mai multe scandaluri, a devenit "titulara" unui nou record ruşinos pentru întreaga Universitate: un angajat al FMF a fost anchetat disciplinar de nu mai puţin de cinci ori în doar doi ani!

Laboranta Liliana Borz a fost cercetată periodic pentru absenţe şi întârzieri, dar şi pentru jignirea unor colegi. În urmă cu câteva zile, înainte să-i fie aplicată cea mai dură pedeapsă, desfacerea contractului de muncă, decanul Florian Bodog a iertat-o subit şi aparent inexplicabil...

Anchete şi pedepse

Angajată la Departamentul de Discipline Morfologice al FMF din 2003, Liliana Borz a fost cercetată disciplinar prima oară în mai 2013. Şeful său direct de atunci, dr. Gabriel Mihalache, i-a cerut rectorului Constantin Bungău anchetarea ei, pentru "întârzieri repetate de la programul de lucru, absenţe nemotivate şi numeroase reclamaţii din partea cadrelor didactice cu care colaborează".

Până acum, laboranta a fost anchetată de cinci ori, de fiecare dată pentru că absentează fără să prezinte acte justificative, întârzie sau pleacă înainte de încheierea programului, iar în plus le şi aduce injurii colegilor, cărora le spune că "nu-s normali". Fiecare comisie de anchetă a găsit-o vinovată şi, după primele patru cercetări, femeia s-a ales cu avertismente sau chiar diminuări de salariu.

Ultima investigaţie s-a încheiat pe 6 noiembrie, concluzia fiind aceeaşi: laboranta este vinovată. Drept urmare, comisia prezidată de prorectorul Marcel Roşca a propus să-i fie desfăcut contractul de muncă.

Scandal cu Poliţie

Întins pe 6 pagini, raportul arată că laboranta a adunat într-o singură lună numeroase abateri: chiul, nerespectarea programului, nesemnarea condicii de prezenţă la venire şi la plecare, nerealizarea normei de muncă.

Comisia a consemnat inclusiv un episod la limita ilarului: pe 19 octombrie, prodecanul Annamaria Pallag a chemat Poliţia la FMF, pentru că Borz şterpelise... condica! "S-a prezentat la ora 13.10 cu pretenţia de a semna condica pe ora 8. Când a văzut că nu poate, a început să agreseze verbal persoanele de faţă, în final a furat condica şi a plecat cu ea din instituţie", arată Pallag. Borz a returnat-o ulterior, explicând că a vrut doar să-şi facă nişte copii xerox.

Decan generos –  07-florian-bodog

Pentru că sancţiunea propusă de comisie este cea mai dură permisă de Legea Educaţiei, ea avea nevoie, înainte de a fi pusă în aplicare, de acordul Senatului universitar. Pe 23 noiembrie, însă, înainte de şedinţa de Senat, decanul Florian Bodog (foto) a transmis forului o adresă care a răsturnat situaţia.

"Conducerea FMF este de acord să-i mai acorde o şansă doamnei laborante, prin monitorizarea activităţii pe o perioadă de trei luni. Se va monitoriza activitatea acesteia în timpul programului de lucru, respectarea programului şi conduita faţă de colegi şi cadrele didactice. Menţionăm că aceasta şi-a luat angajamentul faţă de conducerea facultăţii că nu va mai crea probleme", se arată în adresă.

Întrebat de BIHOREANUL de ce a devenit brusc aşa mărinimos, decanul spune că nu face decât să respecte dorinţele colegilor. "Eu nu-mi doresc să dau pe nimeni afară. În plus, colegii din Departament au votat în unanimitate să-i mai ofere o şansă, iar eu le respect dorinţa", spune Bodog, adăugând că laboranta este iertată doar până la următoarea greşeală: "La cea mai mică abatere, ne despărţim!".

"Se face dreptate!"

Femeia nu consideră însă că a fost iertată, ci că pur şi simplu i se face dreptate. Deşi recunoaşte că lunea întârzie şi vinerea dispare mai devreme, deoarece în fiecare weekend pleacă acasă, în Şimleul Silvaniei, Borz neagă că ar chiuli cu zilele. "Secretara şefă mă trece absentă chiar dacă sunt în şcoală, din răzbunare". Râca i se trage, zice Borz, din vremea când decan era profesorul Gheorghe Bumbu, iar ea făcea pontajele în Departament şi a deconspirat câţiva chiulangii, care au şi fost daţi afară. "De atunci toţi mă au la ochi".

Despre votul de susţinere al colegilor, Borz afirmă că este nici mai mult, nici mai puţin decât o reparaţie morală. "Am auzit că va propune desfacerea contractului meu de muncă, aşa că într-o şedinţă de Departament le-am spus întreaga poveste. Aşa au înţeles că am fost nedreptăţită". Cât despre motivul pentru care a acceptat să fie "monitorizată" trei luni, nu-şi face griji: "N-au ce să-mi găsească". Aşa că, peste un trimestru, povestea ei ar trebui să aibă un sfârşit: fie va fi iertată definitiv, fie îşi va lua adio de la colegi, tot pe veci.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON