URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2022, 09:31

Ginerele fostului consilier prezidenţial Terente Merce, la pușcărie. Băut şi cu copilul în maşină, Daniel Sabău Merce s-a izbit de un stâlp

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bărbat în vârstă de 42 ani din Oradea, condamnat definitiv pentru refuz de la prelevarea de mostre biologice, a fost încarcerat, marți, de poliţişti. BIHOREANUL a aflat că este vorba despre Daniel Merce Sabău, ginerele chestorului (r) Terente Merce, ex-consilier prezidenţial şi fost şef al faimosului serviciu „Doi şi-un sfert” din Ministerul de Interne.

"Nu recunoaşte nimic"

Daniel Merce Sabău a fost condamnat definitiv, marți, la 2 ani şi 1 lună de închisoare cu executare într-un proces pornit pe marginea unui incident rutier produs în seara zilei 1 martie 2014. Aflat la volanul unui Jeep şi cu copilul în maşină, acesta a lovit un stâlp pe strada Ion Păun Pincio din Oradea, după care a plecat de la locul accidentului şi s-a întors după 10 minute împreună cu un amic de-al său, Dumitru Sime Croyff, zis Mitra, un afacerist din Bunteşti care a preluat fapta asupra sa.

Ghinionul lui Sabău Merce a fost că evenimentul rutier a fost surprins de o familie de orădeni din zonă, care l-au văzut coborând de la volan, luând copilul şi plecând cu acesta de la faţa locului.

În plus, după cum a scris la vremea respectivă BIHOREANUL, convorbirile Sabău Merce erau monitorizate, acesta fiind bănuit că făcea parte dintr-o grupare acuzată de defrişări ilegale în zona Padiş. Din discuţii a reieşit clar cum individul a complotat cu amicul său ca să-i păcălească pe poliţiştii rutieri.

„Ai grijă, nu recunoaşte nimic!”, i-a spus Sime Croyff prietenului său, care l-a asigurat că „nici vorbă, frate”, ulterior cei doi stabilind ca Sime Croyff să preia rolul de şofer, dar şi detaliile. „Ai pornit şi te-ai băgat într-un stâlp şi gata!”, i-a dictat Sabău Merce, iar prietenul său a continuat, arătând că şi-a învăţat lecţia: „Sabău Merce o stat în spate cu fiică-sa în maşină... şi eu am condus maşina, eu îs şoferu lui şi m-am băgat într-un stâlp... ş-am plecat, ş-amu am vinit c-am fujit că m-am temut”.

Sinceri din interes

Dosarul a ajuns în faţa instanţei abia în 2021. Sabău Merce a fost trimis în judecată pentru refuz de recoltare probe biologice, în timp ce Dumitru Sime Croyff a fost inculpat pentru mărturie mincinoasă. Şi, în timp ce în faţa procurorilor au negat acuzele, în faţa judecătorului au recunoscut amândoi, solicitând să fie judecaţi după procedura simplificată, care presupune reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă.

Pentru Sime Croyff, procesul s-a terminat la Judecătoria Oradea, unde a fost condamnat la o amendă penală de 5.000 lei, însă Sabău Merce a fost nemulţumit de pedeapsa de 2 ani şi 3 luni de închisoare, motiv pentru care a atacat sentinţa la Curtea de Apel, unde verdictul final s-a dat marţi, când instanţa a decis să-i reducă puțin pedeapsa, la 2 ani şi 1 lună de detenţie.

La stabilirea verdictului, potrivit deciziei consultate de BIHOREANUL, s-a luat în considerare că Daniel Sabău Merce era recidivist, având condamnări pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani, toate în legătură cu celebrului contract de 1,8 milioane lei pe care l-a încheiat în 2007 cu Primăria Finiş pentru refacerea Podului Cătanelor, obiectiv pentru care a încasat banii însă nu l-a terminat niciodată. Pentru afacerea penală, el s-a ales cu o condamnare de 1 an şi 9 luni de închisoare, iar alături de fostul primar al Finişului, Vura Albert, respectiv dirigintele de şantier Ioan Matei, cu un proces de pretenţii din partea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care le cere banii înapoi. Procesul, câştigat deja de Minister la Tribunalul Bihor, se află în dezbatere, încă, la Curtea de Apel Oradea.

Lungul drum al justiției

Revenind la dosarul privind incidentul rutier din 2014, în mod curios, nici sentinţa Judecătoriei Oradea şi nici decizia pronunţată de Curtea de Apel Oradea nu explică motivul pentru care cazul a ajuns să fie trimis în faţa instanţei la 7 ani de la debutul cercetărilor.

Și nu e singura ciudăţenie din cazul lui controversatului ginere al consilierului prezidenţial. Dosarul privind defrişările ilegale în zona Padiş, în care Sabău Merce este cercetat tot din 2014 şi în care a şi fost arestat preventiv la vremea respectivă, se află şi azi Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş. Ultimele informaţii transmise de procurori referitor la stadiul cercetărilor, în februarie acest an, la solicitarea BIHOREANULUI, nu explică din ce cauză se tergiversează ancheta. „În cauză a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de un număr de 6 inculpaţi pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de tăiere ilegală şi furt de arbori, dosarul fiind în curs de instrumentare”, au transmis procurorii în răspunsul sumar.

Cert este că, dacă dosarul va ajunge, totuşi, în judecată, Daniel Sabău Merce va participa la proces din spatele gratiilor. Marți, polițiștii Compartimentului Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Bihor l-au ridicat şi l-au depus pe acesta la Penitenciarul Oradea, unde îşi va ispăşi noua pedeapsă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Justiție înapoiată?
Păi cum se poate ca un dosar din 2014 abia în 2021 să fie trimis în instanță? Chiar nimeni nu răspunde?! Adică nu era ceva complicat, omu a refuzat prelevarea de probe biologice! Nu erau investigații și analize și mai știu eu ce proceduri... Celălalt dosar din 2014 încă nefiind terminat de procurorii din Beiuș de 8 ani. Păi cum se poate așa ceva?! Dânsului îi doresc la mulți ani!
Postat 23 Mai 2022, 06:52 de Vio_427
Felicitări justiției
La pușcărie cu el, un asemenea idiot nu are dreptul sa aibă copii, era aproape să-și omoare copila
Postat 22 Mai 2022, 20:02 de Sandu2100
Ginere
Mizerie de om.... Se credea cu pile...
Postat 22 Mai 2022, 11:42 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON