URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2011, 08:17

Ţeapă cu funcţie: Merce, banii înapoi! (FOTO)

Ţeapă cu funcţie: Merce, banii înapoi! (FOTO) FAMIGLIA BEIUSANA. Consilierul prezidenţial Terente Merce (foto), fostul şef al serviciului de informaţii "Doi şi-un Sfert" din Bihor, şi-a băgat ginerele în afaceri cu construcţii, ba i-a mai şi rezolvat un contract baban pentru un pod la Finiş în valoare de 2,2 milioane lei. Atâta doar că ginerică a luat banii, iar podul (detaliu) nu-i pe nicăieri...
Ţeapă cu funcţie: Merce, banii înapoi! (FOTO) GOLDEN GATE. Podul Cătanelor din comuna Finiş a fost denumit "Golden Gate" în 2006, deoarece fondurile guvernamentale pentru realizarea investiţiei s-ar fi obţinut după intervenţiile deputatului Ştefan Seremi, care avea terenuri şi o casă de vacanţă în zonă. Seremi neagă, însă, mai ales că vila lui se află într-o cu totul altă parte a comunei. "Eu nici măcar nu-i văd sensul acelui pod. E în câmp, iar drumul e un dezastru. Dacă aş fi avut vreo implicare, vă asigur că aş fi făcut demersuri şi pentru asfaltarea drumului", spune PDL-istul
Ţeapă cu funcţie: Merce, banii înapoi! (FOTO) Ţeapă cu funcţie: Merce, banii înapoi!
Ţeapă cu funcţie: Merce, banii înapoi! (FOTO) Ţeapă cu funcţie: Merce, banii înapoi!
Ţeapă cu funcţie: Merce, banii înapoi! (FOTO) Ţeapă cu funcţie: Merce, banii înapoi!
Ţeapă cu funcţie: Merce, banii înapoi! (FOTO) Ţeapă cu funcţie: Merce, banii înapoi!
Ţeapă cu funcţie: Merce, banii înapoi! (FOTO) Ţeapă cu funcţie: Merce, banii înapoi!
Ţeapă cu funcţie: Merce, banii înapoi! (FOTO) Ţeapă cu funcţie: Merce, banii înapoi!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oamenii locului îi zic Podul Cătanelor. Pe vremuri a şi fost pod din lemn, construit peste Crişul Negru pentru a lega comunele Pocola şi Finiş, astfel ca sătenii să nu mai fie nevoiţi să ocolească prin Beiuş ca să ajungă dintr-o localitate în alta.

După ce a fost luat de ape în două rânduri, în 2006, conducerea Consiliului Judeţean a decis refacerea podului din beton, licitaţia fiind câştigată un an mai târziu de Consab Impex, o firmă necunoscută, dar patronată de un personaj cu "propte": Daniel Sabău Merce, ginerele chestorului Terente Merce, fostul şef de la "Doi şi-un Sfert", acum consilier al preşedintelui Traian Băsescu. Atât doar că, deşi trebuia dat în folosinţă în 2008, podul nu e terminat nici acum. În schimb, în baza unor situaţii de lucrări fictive, Sabău a băgat în buzunar peste 1,8 milioane de lei, adică trei sferturi din valoarea întregii lucrări. Şi dus a fost...

Un socru celebru

03 Terente Merce.jpgCine e consilierul prezidenţial Merce? Originar din Ţara Beiuşului, din localitatea Ghighişeni, chestorul Terente Merce (foto) a fost, din 1999, şef al celebrei UM 0215 Bihor (de unde şi porecla de "Doi şi-un Sfert"), azi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă. Din 2005 a fost adjunct al Direcţiei Naţionale, pentru ca în 2009, ca apropiat al PDL, să fie propulsat consilier la Departamentul Securităţii Naţionale al Administraţiei Prezidenţiale.

Cât a lucrat în Bihor, Merce a fost suspectat ani la rândul de legături neprincipiale cu oameni de afaceri urmăriţi informativ de serviciul pe care îl conducea, în dosare de evaziune sau contrabandă. Printre amicii lui se numără Dinu Lupaş, un petrolist din zona Beiuşului, dar şi cunoscutul Radu Pentie, sponsor al PDL. În 2005, cel din urmă a fost unul din cei patru naşi de cununie la nunta fiicei mai mari ai lui Merce, Ioana Roxana, căsătorită cu patronul Consab Impex, Daniel Sabău, rebotezat şi Merce în urma "măritişului".

Din farmacist, constructor

Provenit din aceeaşi "zonă folclorică", ginerică a fost propulsat în afaceri cu construcţii prin intermediul socrului său. În mod normal, firma acestuia nici nu avea ce căuta la licitaţia organizată pentru refacerea podului din Finiş. Până în 2006, societatea Consab Impex, administrată de Sabău şi soţia sa Ioana, s-a ocupat exclusiv de vânzarea cu amănuntul a produselor farmaceutice. Or, caietul de sarcini avea prevederi clare: se cerea o firmă de profil, cu o cifră medie de afaceri de peste 3 milioane de lei pe ultimii trei ani, profit şi o listă cu lucrări similare terminate cu certificate de bună execuţie pe ultimii 5 ani.

Neavând de niciunele, Sabău a apelat la o şmecherie des folosită de firmele-căpuşă: s-a asociat, tot graţie sforilor trase de Merce, cu cunoscuta firmă de hidroconstrucţii Repcon, mulţumită căreia a şi câştigat licitaţia, iar la sfârşitul anului 2007 a semnat contractul pentru execuţia podului, având un termen de finalizare de 12 luni şi un preţ de 2,2 milioane lei. După aceea, Repcon s-a şi retras din asociere, Consab Impex rămânând unicul executant al lucrării.

Podul invizibil

Într-un interviu dat ziarului Crişana în primăvara lui 2008, Daniel Sabău Merce se lăuda că munceşte de zor şi că va termina minunăţia de pod cel târziu pe 26 noiembrie 2008. BIHOREANUL a constatat, însă, că podul nu este făcut nici azi, iar pe şantier nu-i ţipenie de om. Pilonii din beton, singura dovadă că aici va fi, cândva, ceva, sunt năpădiţi de buruieni şi mizerii, iar o parte a structurii metalice zace abandonată pe-un mal, mâncată de rugină.

În ciuda acestei situaţii, potrivit datelor centralizate din Primăria Finiş, din decembrie 2007 şi până în vara lui 2008, Merce junior a ridicat cu avizul fostului primar UDMR-ist al comunei, Vura Albert, nu mai puţin de 1,8 milioane de lei, în baza unor situaţii de lucrări şi a unor facturi de achiziţii de materiale de construcţii contrasemnate de dirigintele de şantier, Ioan Matei. Adică, mai bine de două treimi din valoarea întregii lucrări!

Banii în avans, lucrarea la Sfântu' Aşteaptă

03 Ioan Man.jpg"Conform actelor depuse, a cumpărat o cantitate foarte mare de profile metalice, peste 200 de tone, şi a executat cea mai mare parte din lucrări. În realitate, se vede la faţa locului ce s-a făcut", reclamă actualul primar de Finiş, PNG-istul Ioan Man (foto). Edilul susţine că singurele lucrări s-au făcut în 2009, după instalarea sa în funcţie, când firma a turnat pilonii de beton pe care urma să se sprijine podul, iar anul trecut a adus o parte din structura metalică. De atunci, nimic!

Deşi se plânge de neseriozitatea firmei, Man nu a făcut nimic pentru sancţionarea acesteia, singura pedeapsă fiind că a tăiat-o de la robinetul cu bani. "Nu i-am mai plătit nimic, deşi a cerut". Asta, deşi putea face mult mai mult, căci contractul prevede penalizări de 0,15% din preţul lucrării pentru fiecare zi de întârziere, ba chiar şi posibilitatea rezilierii.

Din contră, primarul a acceptat să prelungească termenul de execuţie, prin acte adiţionale, de la an la an, ba să mai şi reînnoiască autorizaţia de construcţie, pentru ca apoi, din trei în trei luni, în raportările făcute la Ministerul Dezvoltării Regionale, care a finanţat lucrarea, să mintă pentru a-l acoperi pe ţepar, declarând că şantierul e în grafic. "Ce să spun? Spunem acelaşi lucru tot timpul. Că s-a plătit suma cutare. Acolo interesează doar suma plătită, nu şi celelalte probleme", se scoate edilul, aruncând mâţa moartă în curtea dirigintelui de şantier. "El ştie mai multe. El răspunde"...

"Am semnat că aşa trebuie"

Interpelat de BIHOREANUL, Ioan Matei, dirigintele de şantier angajat de Primăria Finiş pentru supravegherea lucrărilor, recunoaşte că banii primiţi de Sabău Merce s-au eliberat pe documente fictive contrasemnate de el şi e conştient că riscă să răspundă penal pentru aceasta. "Aşa se procedează. Dacă nu semnam atunci, se pierdeau banii", se scuză el.

"Patronul firmei e un om dificil, se mişcă foarte încet. Nici nu ştiu cum să procedăm. Am încercat şi cu binele, şi cu răul. Anul trecut, a tot amânat să vină pentru că ba n-avea utilaje, ba n-avea sudori, ba îi trebuiau nu ştiu ce macarale şi nu le găsea. De la începutul anului trecut n-a mai făcut nimic. Dar adevărul era că avea şi are alte lucrări, în alte părţi. Acum îl caut să cureţe de rugină structura metalică pe care a lăsat-o pe şantier şi nu vrea. De fapt, nici nu îmi răspunde la telefon. Am şi propus primarului să-l schimbăm", susţine Matei.

La contracte înainte, la dări înapoi

În timp ce podul pentru execuţia căruia şi-a încasat în avans "onorariul" a fost abandonat printre bălării, muncitorii firmei administrate de fiica şi ginerele consilierului prezidenţial s-au apucat de o altă lucrare "căpuşată". Este vorba despre reabilitarea unui tronson al DJ 763, Sudrigiu-Pietroasa-Padiş, de care s-au ocupat în vara şi toamna anului trecut, lucrare primită în subantrepriză de la consorţiul MBS Group Turda - Alfa Rom Satu Mare - Nemzetkozi Betonut Ungaria şi finanţat, evident, tot din fonduri guvernamentale.

Iar asta, culmea, la negru! BIHOREANUL a descoperit că, în perioada ianuarie-noiembrie 2010, în timp ce beneficia de milioane de la stat pe plombări, firma Consab Impex era declarată inactivă pe portalul ANAF. Adică nu plătea dări către stat, însă nici nu putea emite facturi şi, în consecinţă, nu putea încasa bani. Situaţie în care se află, de altfel, şi începând din luna martie a acestui an...

Ar mai vrea ceva bani

Patronul firmei Consab Impex nu vede nicio problemă în situaţia creată şi susţine că lucrarea va fi în curând finalizată. "Am terminat mai bine de jumătate. Nu a mai rămas mult", pretinde afaceristul, dând vina pentru întârzieri pe "complexitatea lucrării" şi, culmea, pe primarul care refuză să-i mai dea fonduri.

"Noi am încasat într-adevăr ceva bani, dar am achiziţionat materiale şi am executat unele lucrări de infrastructură şi suprastructură în schimb. Acum nu sunt fonduri, de aceea nu lucrăm", spune Daniel Sabău Merce, negând cu tupeu faptul că o parte din lucrările decontate în 2007 şi 2008 s-au executat în 2009, iar altele încă aşteaptă să fie făcute. Şi că, în realitate, pe banii încasaţi, şi-a cumpărat utilaje pe care le închiriază pentru şantierele din zonă.

Cât despre contractele pe care le-a avut în perioada când firma sa era inactivă, a evitat un răspuns direct. "Au fost doar câteva luni", a spus el, refuzând să intre în amănunte despre modul în care şi-a plătit angajaţii şi sumele încasate. E de înţeles, nu-i deloc onorabil pentru ginerele "omului lui Băsescu" să fie prins că fentează statul...


COPIATORUL
Mutare cu scandal

Terente Merce nu a fost lipsit de probleme nici în perioada în care a fost adjunct al DGIPI. Numele său apare într-un imens scandal legat de copierea unor documente din arhiva serviciului secret în perioada 2008-2009 şi de scurgerea unor informaţii clasificate, reclamată de fostul ministru Vasile Blaga în preajma alegerilor prezidenţiale din 2009, dar pusă pe seama PSD.

În timpul scandalului, preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a lăsat să se înţeleagă că printre cei care au fotocopiat documente s-ar fi aflat şi Merce, însă Blaga a negat. "Domnul chestor Merce a fost în locul potrivit la momentul nepotrivit", a declarat atunci Vasile Blaga.

Nici până acum tenebroasa afacere nu a fost lămurită. În schimb, pe 1 decembrie 2009, Merce a fost avansat la gradul de chestor principal de Poliţie, iar două săptămâni mai târziu a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler cu însemne pentru militari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON