URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 August 2012, 14:21

Gemeni despărţiţi: Viorel Micula s-a despărţit de fratele său Ioan şi îşi face fabrică de cherestea

Gemeni despărţiţi: Viorel Micula s-a despărţit de fratele său Ioan şi îşi face fabrică de cherestea DE LA CAPĂT. După ce business-urile în care era asociat cu fratele său geamăn, Ioan Micula (stânga), au intrat în faliment, Viorel (dreapta) a trecut la afaceri cu lemne. Milionarul vrea să dezvolte în locul fabricii de cherestea din Ioaniş (fundal), acum o ruină înecată în bălării, o uriaşă platformă industrială de prelucrare a lemnului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înfiinţată la începutul secolului XX, naţionalizată în 1948 şi lăsată de izbelişte după 1990, fabrica de cherestea Ioaniş va intra în reparaţii capitale.

Investiţia depăşeşte 14 milioane euro, sumă din care se va moderniza şi retehnologiza fabrica, iar o parte din bani provin din fonduri europene şi guvernamentale. Dezvoltatorul este o societate necunoscută, Muntex Com, în spatele căreia, însă, după cum a descoperit BIHOREANUL, se află ca asociaţi majoritari soţii Viorel şi Doina Micula, co-fondatori - alături de Ioan Micula - ai faimosului grup de firme TGIE.

Proiectul altora...

Bălării, mizerie cât cuprinde, clădiri părăsite şi doborâte de vreme. Aşa arată fabrica de cherestea din Ioaniş (fosta IFET). Până în anii '90, peste 1.000 de localnici din Ţara Beiuşului se ocupau aici de prelucrarea primară a lemnului, confecţionarea de lădiţe, paleţi şi cherestea. După Revoluţie, fabrica a trecut prin mai multe privatizări nereuşite şi, în final, din cauza datoriilor acumulate, patrimoniul - constând în hale de producţie şi un teren de peste 6 hectare - a ajuns pe mâna unui lichidator judiciar.

Aşa l-au cumpărat, cu 200.000 euro, doi oameni de afaceri din zonă, Daniel Derecichei şi Nistor Muntean, ambii profilaţi pe exploatare forestieră şi comerţ cu material lemnos. Cei doi s-au asociat pentru a redeschide fabrica şi, în numele firmei patronate de Derecichei, Robinia SRL, au depus la Ministerul Agriculturii un proiect pentru renovarea, modernizarea şi retehnologizarea fabricii, obţinând în decembrie 2008 fonduri structurale în valoare de 4 milioane lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

... pe banii lui Micula

Suma - care reprezintă 50% din valoarea estimată a investiţiei - putea fi accesată doar dacă cei doi afacerişti puteau pune la bătaie un aport propriu în sumă egală cu sprijinul nerambursabil.

Banii urmau să fie obţinuţi din credit bancar, dar pentru că împrumutul nu a fost aprobat, ca să nu piardă finanţarea, Muntean l-a atras în proiect pe Viorel Micula, căruia - în contul celorlalte 4 milioane de lei necesare - Derecichei i-a vândut întreaga "parte" a sa din fabrică, în timp ce Muntean i-a cedat 77% din firma proprie, Muntex Com SRL. Cesiunea s-a făcut către o firmă paravan - SC Central Business Consulting SRL - având ca asociaţi alte două firme controlate de celebrul milionar şi de soţia acestuia, Doina Micula.

Schimbarea de macaz decisă de Viorel Micula este explicabilă, în parte, prin problemele serioase cu care grupul de firme TGIE se confruntă din cauza recesiunii. Căci, în timp ce fraţii se află printre cei mai bogaţi 20 de oameni din România, firmele lor au ajuns pe butuci.

Pe lista marilor datornici până la 30 iunie 2012, publicată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, grupul TGIE apare pe locul 5, cu datorii de 198,83 milioane lei (din care 128,46 milioane reprezintă TVA neachitat, 3,72 milioane impozite neplătite pe salarii şi 55,38 milioane dobânzi şi penalităţi de întârziere. Mai mult, ANAF a şi început procedura de executare silită împotriva European Food, una din cele mai importante componente ale grupului de firme.

Top secret

Deşi nou intrat în afacerile cu lemne, Viorel Micula a făcut-o în stil mare. După cum a aflat BIHOREANUL, pe lângă cele 8 milioane de lei (aproximativ 2 milioane euro), anul trecut au mai fost atrase încă 6 milioane euro pentru dezvoltarea fabricii, prin acelaşi Program Naţional de Dezvoltare Rurală, suma reprezentând 50% din totalul de 12 milioane euro destinat pentru "înfiinţare unitate de prelucrare primară a lemnului", respectiv "înfiinţare fabrică de procesare primară a masei lemnoase" în Ioaniş, proiecte depuse de alte două firme controlate din umbră tot de Viorel şi Doina Micula, şi anume West Zone Forest SRL şi Eurowest Forest SRL.

Una peste alta, totalul investiţiei preconizate la Ioaniş se apropie de 14 milioane euro, iar potrivit primarului comunei Finiş, de care aparţine şi satul, lucrările vor începe în curând, căci există înregistrate deja trei cereri pentru emiterea unor certificate de urbanism necesare organizării de şantier. "Judecând după proiecte, este o investiţie foarte mare, care va aduce locuri de muncă şi bani pentru comună", spune primarul Ioan Man.

Nistor Muntean şi Viorel Micula au evitat, însă, orice discuţie cu BIHOREANUL. În vreme ce Muntean s-a declarat "în concediu", Viorel Micula a lăsat telefonul unei 05 Ioan Micula.jpgconsiliere care, în final, a explicat "silenzio stampa" în care a intrat patronul său prin... procesele pe care le are cu statul român, care i-a anulat o serie de facilităţi fiscale pentru investiţiile făcute cu mulţi ani în urmă în zona defavorizată Rieni-Sudrigiu. "Domnul Viorel Micula nu doreşte să facă nicio declaraţie publică până la finalizarea proceselor", a explicat Delia Popa.

De cealaltă parte, geamănul Ioan Micula (foto) nu crede în reuşita afacerii. "Dumneavoastră aţi văzut ce e acolo? Nu e nimic. E un c....t!", a comentat ironic Micula, reacţie de înţeles având în vedere că cei doi fraţi se războiesc în peste 20 de procese pentru ca fiecăruia să-i fie recunoscută mai multă avere decât celuilalt. O ieşire care explică, însă, şi decizia lui Viorel Micula de a se asocia cu un străin, într-o afacere total diferită de cele derulate până acum împreună cu fratele său...


PROCES
Ameninţă cu plecarea

Deşi între ei nu se înţeleg, când este vorba să-şi protejeze firmele în faţa statului Ioan şi Viorel Micula sunt solidari ca doi siamezi. În 2006, cei doi au acţionat în judecată Statul Român la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii de pe lângă Banca Mondială (ICSID), cerând despăgubiri pentru eliminarea unor facilităţi fiscale acordate grupului pentru investiţiile din zonele defavorizate, la jumătatea termenului de 10 ani stabilit iniţial prin lege. "Statul a schimbat regulile în timpul jocului, iar noi am pierdut foarte mult. Valoarea pierderilor se reflectă în suma cerută ca despăgubire'', explică Ioan Micula, care aşteaptă "dintr-un moment în altul" hotărârea organismului.

Asta pentru că, în funcţie de decizie, afacerile grupului vor continua în România ori vor fi mutate în alt stat, cel mai probabil în Republica Moldova. "Aşteptăm hotărârea ICSID, după care vom lua o decizie. Dacă ne forţează, vom găsi variante să mutăm afacerile", spune Micula, evitând să specifice unde anume.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
STOP
Sunteti cu pluta,ar fi bine ca toti patronii sa se comporte ca ei.... Statul se joaca cu banii celor care vor sa faca ceva ,apoi uita ce au promis si cine este vinovat ..fratii Micula,in cazul prezentat..desteptati-va si vedeti realitatea..
Postat 11 Iulie 2013, 20:46 de MARGA
bravo
un pic urat din partea fratelui sau. pot fi ruine dar se poate face o fabrica foarte mare pt prelucrarea lemnului,si foarte multe locuri de munca,
Postat 29 August 2012, 22:47 de lucian
bla bla
Despre fiul Doinei din prima casatorie care a facut greseala sa-si ia nevasta de pe la Binsh. S-au cacat pe ei ca fiul si-a luat nevasta dintre \"muritori\"!
Postat 17 August 2012, 00:46 de seba
membru
care e al patrulea madular, pardon \"membru\"? despre cine vorbiti?
Postat 16 August 2012, 21:50 de bean
raspuns
al patrulea membru nu a disparut. Acestia l-au dat la o parte cand "membrul" n-a mai "dansat" pe muzica lor. Sunt si ""parinti de calitate", ce mai.....Stati linistiti ca toate se platesc, daca au fost in stare de atatea cu propriul fiu("al patrulea membru"), nu stiu de ce ne mai miram de toate celelalte....
Postat 16 August 2012, 16:32 de pt ioan
o intrebare
viorel, victor, doina ... viorel, victor, doina ... eu totusi sunt curios unde a "disparut" al patrulea membru ?
Postat 16 August 2012, 10:19 de ioan
vai de tara asta
Au dat de lucru la o gramada de oameni (cred ca majoritatea au salariul minim pe economie) pe care ii considera sclavi pe propria plantatie dupa cum se comporta cu ei.Au dat afara cel putin 600 anul trecut si anul asta sin motive ca statul roman nu le mai da zona defavorizata(ca doar numai ei trebuie sa beneficieze de facilitati iar alte firme gen imm din zona nu).Victoras cel mic de cacaceni vine de la Oradea pana la Stei cu helicopteru(cost peste 2000 e pe ora) ca doara ii fiul lu Micula si oricum il doare in 14 de dobitocii care admira elicopteru si care nu au nici ce pune pe masa.Nu au bani sa plateasca datoriile pentru ca ei fac mereu \\"investitii\\" ca sa le mearga oamenilor din zona mai bine(din aceasta cauza pleaca oamenii de la ei pe unde apuca) si sa creeze locuri noi de munca pentru viitori mohaci de pe plantatia miculestilor care sunt rasplatiti la Craciun si Anul Nou pentru munca depusa cu expiraturi de faci hepatita de la ele. Clica lor reprezinta cancerul zonei care cumpara in continuu terenuri,fabrici si altele ca sa isi faca depozite si sa faca monopol pe piata fortei de munca sin zona. Duca-se in pustiu cu banii lor cu tot ca se gasesc ei altii sa vina sa faca aface
Postat 15 August 2012, 22:40 de unu
sa cumpere lemn legal
is curios cum va merge. unul din fostii actionari s-a retras, dupa ce in ultimii 2 ani i-a mers tot mai rau afacerile, chiar zicandu-mi ca nici la negru nu mai gasesti lemn si muncitori ieftini. sper ca avantul lui micula sa nu ne defriseze judetul.
Postat 15 August 2012, 14:12 de unu
Gemeni din Cacaceni
Pentru dezastrul care l-a adus in familiile din zona Beius- Stei ,le doresc sa ajunga acesti gemeni ,cat mai repede , sa traiasca cu un salar de 600 lei ,cat platesc ei oamenii care lucreaza la ei.Acesti indivizi au distrus mai mult decat o bomba nucleare zona ,iar acum pun vina pe statul Roman ca nu-i mai ajuta {tot din banii nostri},ba ne si ameninta ca se vor muta.Mai bine nu veniau,ca erau altii mult mai omenosi care au vrut sa vina in zona{ vezi actiunile luate de la Autobaza,Binale,Hiperion etc.},,sa plece odata.
Postat 15 August 2012, 11:02 de Ioan
madam
Dracu bagat intre cei doi este chiar cea care se da mare doamna doina..prafu si pulberea sa se aleaga de tot ce au furat si au luat cu forta prin fals...roata se invarte .........nu va spala nici oceanul la cate magarii facurati tocmai pt ca v-ati crezut intangibili...dar si-au cam luat mana de pe voi asa ca trebuie sa va descurcati singuri....
Postat 15 August 2012, 09:13 de irina
Cineva
Pacat! Dupa ce unul din ei va disparea celalalt va purta tristetea cat pentru doi. Nu sunt ei usa de biserica...nu-i admir si nu-i compatimesc, ii cunosc pe amandoi...de vreo 20 de ani. Pacat ca au uitat cel mai important lucru: faptul ca sunt frati...si inca ceva...n-or sa duca nimic cu ei! De ce oare banul i-a indepartat atat de mult si le-a amputat sufletul? Nici unul dintre noi, oamenii nu stim cata ata mai avem din firul vietii. PACAT!
Postat 14 August 2012, 22:32 de N.R.
Laura Gal !?! Cât ai primit tu din pretul total al acestei reclame publicitare !?!
Exact ce a spus Jonny Micula ... că...c...at !?! Fraierul de Viorel cu futa de nevastă-sa au luat o plasă cât echivalentul celor 14 milioane euro. Cu banii ăia puteau să dispară să uite lumea de ei. Aşa însă ... abia aştept verificările OLAF pentru PNADR, care deja e cu ochii pe beneficiarii fără cuvânt şi care sunt sistematic refuzaţi de băncile româneşti, atunci când e vorba de cofinanţarea proiectelor care fac obiectul instrumentelor structurale europene.
Postat 14 August 2012, 21:05 de Carp III
Ei as...
Da mutati-va odata bei trogloditilor cu aere de domni, ca nu va tine nici mama dracului...parca nu stiti ai cui bani sint....incepeti si voi sa credeti ca voi i-ti facut....gunoaie, maracini ,praf si jeg , este peste tot pe unde au luat cu japca, Stina par examplu....deprimanta ....niste jegosi care nu-si platesc datoriile...si d-na doina...o mare derbedoaica...mai ai cucoana amintiri cu banca agricola sau ai fost la tratament sa uiti....vai de capul vostru de nesimtiti ,.......
Postat 14 August 2012, 19:38 de soso
datoriile
SA SI PLATEASCA DATORIILE EI.IAR VOR SA FACA SMECHERII.SA NE LASE.SA DEMONTEZE ZIDUL DIN ORADEA SI SA VINDA CARAMIZILE,POATE ADUNA CEVA BANI PTR DATORII
Postat 14 August 2012, 16:35 de alin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON