URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Gâlceavă în Poliţie

Gâlceavă în Poliţie RĂSCULATUL. De când cu războiul pe care îl are cu şefii, agentul Gheorghe Vlad (foto) e corectitudinea întruchipată. Nu stă un minut peste program şi nu face nimic mai mult decât îi cere fişa postului. Chiar şi pentru a-l pune de serviciu la poartă, şefii săi au fost obligaţi să-i facă o anexă la contract, căci această îndatorire nu era prevăzută. "Mi-a reproşat într-o zi domnul Lenghel (şeful Poliţiei municipiului - n.r.) că de ce stau şi nu tai nişte crengi uscate de la o tufă. Să-mi facă act adiţional la fişa postului, că le tai", spune agentul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţie mai puţin obişnuită la Inspectoratul de Poliţie Bihor, unde un agent de patrulare şi-a dat şeful în judecată pe motiv că acesta l-ar considera, fără motiv, dezechilibrat psihic.

Asupritul, agentul Gheorghe Vlad, pretinde că şefii îl persecută neîntrerupt cu calificative mici, iar de anul trecut l-au tras definitiv "pe dreapta" după ce i-au ridicat arma de serviciu şi l-au mutat, în batjocură, zice el, la poarta Poliţiei Oradea. Ca atare, s-a răsculat şi a cerut în instanţă să i se comunice care sunt problemele psihice de care suferă, iar dacă nu le are, şefii să-i returneze arma ca să poată ieşi din nou în stradă. Căci acolo simte că e locul lui, la prins bandiţii...

Un poliţist mai altfel

Poliţist în cadrul patrulelor stradale, agentul Gheorghe Vlad a avut mai multe dispute cu şefii. De fapt, a şi fost obligat să plece din Poliţie, în anii 90, în circumstanţe neclare, şi a revenit abia după plecarea fostului şef de la municipiu. "A fost un abuz al fostului şef Alexandru Muşet", spune poliţistul, declarând că şi atunci, şi acum, şefii "au ceva" cu el. "Mi-au reproşat că nu lucrez, că nu intervin la apelurile 112, că nu dau amenzi. Păi, pentru asta sunt poliţist?! Eu rezolv situaţiile conflictuale prin vorbă bună", povesteşte Vlad.

Actualul şef al Poliţiei Oradea, comisarul şef Gheorghe Lenghel spune însă altceva. "I s-a atras atenţia în mai multe rânduri că a a avut un comportament neadecvat. Din această cauză nu a avut calificative foarte bune", explică Lenghel, aducând ca exemplu faptul că agentul a fost prins că nu se afla în zona de patrulare când a fost verificat şi, personal, i-a confiscat mai multe coafe albe, pe care le prindea peste chipiu, la fel ca poliţiştii rutieri.

Voia linişte şi pace

Şeful îl suspecta că opreşte maşinile în trafic, fără să aibă acest drept. Dar "coafa" neprinsă e poliţist cinstit şi se poate declara persecutat. "Au ceva cu mine. De ce aş fi eu mai prost ca alţii, de-mi scad calificativele? Şi cine zice că eu nu am voie să port coafă?", se grozăveşte Vlad.

Cert e că, în februarie anul trecut, agentul a cerut să fie mutat din stradă într-un loc mai călduţ, la un post de Poliţie din judeţ, "unde-i linişte şi pace, oamenii se cunosc, nu sunt atâtea probleme". A făcut raport, dar..."Ce credeţi? Din tot judeţul nu s-au găsit decât două posturi, unul hăis, undeva la Marghita, iar altul cea, la Căpâlna. Bine că la fosta secretară a comandantului Lenghel, Adina Balogh, care a furat miliarde din banii asociaţiei şi e cercetată pentru fraudă, i-au putut găsi post de ajutor de şef de post aproape, la Toboliu. Eu, care n-am greşit cu nimic, am fost trimis la Căpâlna", se plânge Vlad. Chiar şi aşa, a acceptat. Iar de aici a început scandalul...

Prins cu minciunica

După nici cinci zile de "linişte şi pace", s-a cerut înapoi pe stradă, la bandiţi. Teoretic, avea un motiv întemeiat. Tatăl său era grav bolnav, îi amputaseră picioarele. "M-am gândit cu soţia că o să-l aducem la noi şi trebuia să o ajut. Am şi primit aprobarea să vin acasă". Câteva săptămâni mai târziu, însă, fostul adjunct al Poliţiei Oradea, comisarul Cosmin Pantea, acum procuror, a verificat motivele invocate de Vlad şi a descoperit că subofiţerul minţise. Nu-şi vizitase de luni de zile tatăl, nici la casa părintească şi nici de când era în spital, darămite să-l fi adus spre mai bună îngrijire în casa proprie.

Sancţionat cu mustrare, Vlad pretinde că ancheta a fost făcută din răutate. "L-am mai ţinut în spital, că mi-era greu. Nu-mi spune nimeni când sunt eu pregătit să-l aduc. Trebuia să ne acomodăm, să ne pregătim". De altfel, a şi atacat decizia de sancţionare, la Bucureşti, unde i-a fost anulată. Însă nu pentru că ar fi fost nedreaptă, ci pentru că membrii comisiei disciplinare n-au respectat întocmai procedura. "A fost anulată, asta e important", zice el.

Un pic ciudat

De la episodul respectiv, însă, Vlad susţine că şefii l-au luat la ochi. Îl controlau "abuziv" în timpul patrulărilor, iar din iunie i-au ridicat arma din dotare şi l-au mutat cu serviciul la poarta Poliţiei Oradea, pentru 6 luni. "Au zis că aş avea probleme psihice, că există unele sesizări împotriva mea. Vă zic eu, sunt minciuni, invenţii ale colegului Rengle Sorin".

Iar ca să demonstreze că e normal, şi-a pus soţia să-i facă o caracterizare, personal, în faţa şefilor şi a psihologului. "Degeaba. A dat domnul Bucur o dispoziţie, să mă duc la consiliere, 6 luni, o zi pe săptămână. Mă punea psiholoaga să mă culc pe pat, să dau din mâini şi picioare, să desenez copăcei. No ştii ceva? Am fost de patru ori, după aia am făcut raport că refuz şi nu m-am mai dus!". Aşa se face că, la expirarea perioadei, suspendarea i s-a mai prelungit cu 6 luni.

Ca atare, omul s-a răsculat şi l-a reclamat pe şeful IPJ în instanţă, cerând să i comunice care sunt problemele psihice de care suferă, iar dacă nu le are, să-i dea arma înapoi ca să poată ieşi în stradă. "Eu am 2 ani de şcoală militară, nu-s încadrat direct, ca alţii. Sunt manierat, civilizat, n-am avut probleme, sunt un poliţist model, nu ca alţii, bandiţi şi hoţi. Că au fost destule exemple. Mă doare bătaia asta de joc, manevrele şefului, că abuzează de bunătatea mea". Şi serveşte pe loc argumentul suprem: "Dacă nu credeţi, o aduc pe soţia"...


12-Ioan-Lenghel.jpgÎNDĂRĂTNIC
Refuză să-şi trateze "tulburările"

Rugat să explice motivele pentru care agentului Gheorghe Vlad i s-a ridicat arma de serviciu, comisarul şef Gheorghe Lenghel (foto), şeful Poliţiei Oradea, susţine că nu poate. "Arma a fost ridicată în urma unor evaluări psihologice care s-au făcut anul trecut în instituţie, la propunerea psihologului unităţii, care a considerat că agentul nu oferă garanţii că o va folosi regulamentar. Mai mult nu pot să spun".

Lenghel susţine, însă, că evaluarea psihologică s-a făcut pentru întreg personalul Poliţiei, şi nu a fost doar o răzbunare împotriva lui Vlad, aşa cum lasă acesta să se înţeleagă. Atâta doar că el a fost singurul găsit mai "tulburat". "Nu înţeleg de ce nu se conformează recomandărilor făcute de psiholog, care i-a cerut să se prezinte la consiliere timp de 6 luni. Pentru că nu a făcut-o, psihologul a prelungit perioada fără armă", se întreabă ofiţerul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
???
...si uite ca si in gradina politiei (din punctul de vedere al politiei municipale) sunt "plombe" asa cum sunt etichetati fostii politisti de frontiera care s-au mutat in aceasta institutie. Daca era un fost p.f. scandalul SIGUR era mai mare. P.S. Respect pentru Vlad ca are coloana vertebrala dreapta, nu incovoiata de atata pupincurism de care dau dovada majoritatea politistilor.
Postat 04 Mai 2011, 15:33 de marcel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON