URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2009, 18:19

G(e)oana după voturi

G(e)oana după voturi URMAŞUL LUI NĂSTASE. Dacă acum cinci ani predecesorul său, Adrian Năstase, "semăna" la Beiuş blocuri ANL, roadele le-a cules Mircea Geoană, îmbiat în locuinţa familiei Nicoleta şi Cornel Matei cu chiftele şi plăcinte
G(e)oana după voturi GALBEN LIBERAL. Mult mai bine adunaţi decât orădenii, liberalii din Aleşd l-au întâmpinat pe Crin Antonescu cu căldură, ca şi când nici n-ar fi fost sarcină de partid, astfel că prezidenţiabilul şi-a făcut cu greu cărare şi la intrarea, şi la ieşirea din sala de nunţi a Primăriei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trio-ul pornit în urmărirea lui Traian Băsescu, PSD-istul Mircea Geoană, liberalul Crin Antonescu şi "Doctorul" independent Sorin Oprescu, şi-a făcut apariţia în Bihor în acelaşi sfârşit de săptămână.

Fiecare pentru sine şi ai săi, a arat judeţul cu speranţa adăugării în urnă măcar a câtorva voturi în plus.

Cine şi cât a reuşit, asta se va vedea la scrutin. Până atunci, însă, BIHOREANUL vă povesteşte ce nu puteţi afla de nicăieri altundeva: cine ce-a zis şi a făcut, dar şi ce reacţii a stârnit pe unde a trecut. Cu bunele, dar şi cu cele mai puţin plăcute ochilor şi urechilor de politicieni...

În bobi de cafea

Vineri dimineaţă, pe când televiziunile de ştiri se căzneau să ghicească ce premier mai inventează Băsescu, principalul contracandidat al "tartorului" de la Cotroceni ateriza la Oradea. La Hotel Continental, subprefectul Claudiu Pop juca rolul gazdei, făcând echilibristică între calitatea de înalt funcţionar public şi cea de membru al PSD suspendat temporar. "La urma-urmei, vine preşedintele Senatului", îl îmbărbătau colegii, siguri că PDL-iştii care-l ţin la Prefectură nu se vor lua de Pop jr.

Pe la 10.30, Mircea Geoană îşi face apariţia dintr-un microbuz de campanie, tot numai zâmbet, însoţit de foştii miniştri "Cati" Andronescu, Nemirschi de la Mediu, Sârbu de la Agricultură, Niţă de la IMM-uri...

Un grup de oameni de afaceri aştepta la o cafea, dornici să afle veşti de la cineva cu şanse tot mai mari să devină şeful statului. "O să scadă sau o să crească impozitele?", pronosticau ei, fără a le păsa că preşedintele nu poate clinti nimic dacă n-o să-l asculte guvernul la fel cum face acum Boc, supusul lui Băsescu.

După câteva minute, cât să ia nişte poze, jurnaliştii sunt scoşi din sală, satisfăcuţi totuşi cu o concluzie de reţinut: afaceriştii nu erau doar PSD-işti, ci de toate culorile. Semn că Geoană chiar merita luat în serios. Mai ştii, poate şi ajutat cu o donaţie...

Amintiri din Washington

La Universitatea Emanuel, amfiteatrul era plin ochi. "Oare i-a aranjat Claudiu Pop votul baptiştilor?", întrebau chibiţii. Răspunsul avea să vină după vreun ceas faţă de ora programată pentru sosirea alaiului roşu. Coborât din microbuzul ce-i purta pe parbriz poza lângă o icoană ortodoxă, candidatul dă piept cu jurnaliştii: cum e cu Negoiţă? "Băsescu şi-a pierdut orice urmă de raţiune", le serveşte Geoană cuvinte tari. "Şi-a jucat ultimul gest politic. A anulat orice şansă de a avea un guvern. Vrea să menţină criza şi să rămână PDL-ul la butoanele alegerilor!".

Înăuntru, rectorul Paul Negruţ risipeşte misterul: îl ştie pe Geoană din ‘90, când era ambasador în America. Îi dă cuvântul şi prezidenţiabilul se simte ca peştele în apă: zice amintiri americane, când frecventa o biserică evanghelică împreună cu soţia şi cei doi copii. Concluzia - e familist şi creştin. "Indiferent cărei confesiuni i-am aparţine, e bine să avem credinţă în puterea binelui", continuă el cu naturaleţe, după care trece la chestiunea zilei în vorbe biblice: "Mare e pământul, mult secerişul, dar puţini lucrătorii". Adică ţara-i bogată, dar politicienii neserioşi, pentru că nu au "un mare proiect naţional" în jurul căruia să adune poporul.

No sex & drogs

În proiectul său, de toate pentru toţi: 6% pentru educaţie şi burse "pentru ca şi copiii săraci să aibă acces la facultăţi", sănătate, căci "sănătatea nu-i o cheltuială, ci o investiţie" şi stimularea cercetării, fără de care "orice naţiune rămâne la periferia lumii".

Întrebat despre dezincriminarea prostituţiei şi a consumului de droguri, Geoană e servit la fileu: "Inacceptabil! Nu cred că un părinte ar accepta asemenea pericole morale pentru copiii săi. E ca şi cum ai încerca să inoculezi un virus în corpul social al României", declamă candidatul PSD, ţintind şi spre bâlbele lui Băsescu în faţa gripei.

Termină apoteotic. Ca viitor preşedinte, Geoană spune care i-ar fi primele fapte: "Aş reuni toţi partenerii sociali pentru a vedea cum să adunăm mai repede cioburile sparte ale României. Voi chema în jurul meu cele mai bune minţi, şi am deja câţiva români dispuşi să vină din America şi din Europa pentru a pune umărul. Voi consulta foştii premieri şi preşedinţi, pentru a profita de experienţa lor şi a nu repeta greşelile".

Doar rugăciunea finală a unui pastor mai temperează un pic atmosfera: "Să ne rugăm pentru dvs. şi pentru toţi demnitarii acestei ţări. Încredinţăm în mâna Ta, Doamne, pe toţi candidaţii la Preşedinţie şi Te rugăm să înclini cumpăna spre acela care va apăra moralitatea. Şi acolo unde e neadevăr sau promisiune falsă, ajută-ne să le vedem"...

Mircea cel simplu

Spre Sâmbăta, reporterii conduşi de un activist PSD remarcă afişele până şi pe copacii de pe şosea. "Aşa mult contează?", întreabă unul. PSD-istul zice franc: "Nu se câştigă pe afişe, dar aşa verifici dacă organizaţia locală nu doarme".

Geoană ajunge cu două ore de întârziere, iar suporterii muraţi de ploaie bodogăne. "El îşi umple maţu' şi noi răcim", vociferează după ce i-au auzit chiar pe agitatorii veniţi din Oradea că "domnii" iau prânzul în Felix. Autocarul de campanie, cumpărat de filială la mâna a doua, se strică: îi curge apa din radiator, iar şoferul îl cârpeşte în ploaie.

Odată ajuns, însă, Şeful ştie să-i îmbuneze pe toţi. "Îmi cer scuze, dar Băsescu a mai făcut o criză", se scoate el, anunţând, responsabil, că a trimis misivă la FMI că după alegeri România va avea un guvern în rând cu lumea. Apoi intră în vorbă cu ţăranii şi-i câştigă: "Când merg undeva, colaboratorii îmi dau o fişă a localităţii, unde scrie ce trebuie. După fişa pentru Sâmbăta, văd încă o dată că oamenii de la ţară nici nu cer mare lucru de la statul român: un drum, un dispensar, o şcoală..." Le spune apoi ce vor să audă: subvenţii date la timp. Mai ales că, la intrarea în căminul cultural, un bătrân îl salutase pe Ilie Sârbu cu "Trăiască agricultura!".

Cadou de la Năstase

La Beiuş, consultanţii arată că-şi merită banii. I-au procurat Şefului o vizită la blocurile ANL, unde era aşteptat de o familie cu doi copii. Gazdele îl poftesc pe "domnul preşedinte" să ia loc, iar Geoană se aşază ca la neamuri. La un moment dat vorbeşte de socrii săi. Cameramanul Realitatea TV "trage" totul în culmea fericirii: ce tablou de familie! Geoană se întreţine şi cu doamna, asistentă medicală, iar pe băieţi îi întreabă cu ce echipă ţin.

La un moment dat, îl roade curiozitatea: "Totuşi, la 12-13 mii de locuitori, de ce a trebuit Beiuşul să fie municipiu? Ca să plătiţi taxe mai mari?". Oamenii îl lămuresc: a fost "nielcoşagul" primarului de atunci, PSD-istul Silviu Odobasianu. Aflat pe hol, omul îşi aminteşte, brusc, să meargă la baie.

După un sfert de ceas, când Geoană era primit la Primărie ca un star rock, cu chiote, ziariştii se retrag în sediul PSD, la o plăcintă şi-o ţigare. La lumânări, căci tabloul electric tocmai luase foc... Apoi, din nou, la treabă, căci prezidenţiabilul scoate din sacul de promisiuni: alocaţii mărite pentru copiii nevoiaşi, drumuri, şcoli, locuri de muncă, produse româneşti în rafturile magazinelor... Oamenii ovaţionează şi, chit că nimeni nu pare să fi gustat un strop de pălincă, mulţi sunt veseli ca la Revelion.

"Fiat Lux!", de la Hummer

Pe când la Beiuş Geoană se căznea să iasă din mulţime, agitatorii gonesc spre Şoimi. Fac "warm-up", dând drumul la difuzoare: "Vi s-a promis să trăiţi mai bine. Nu aţi trăit mai bine. Vi s-a spus că România o să fie o ţară respectată. Băsescu nu e primit de niciun şef de stat..." Antiteza e clară: noi, PSD, repunem ţara pe şine.

Baiu-i că în sat e o beznă de te-nţepi în gleznă. Şi plouă ca la facerea lumii. Oamenii sunt strânşi lângă Primărie, singurul loc luminat cu câteva becuri chioare, poate de pe vremea lui Ceauşescu. Cum înăuntru n-ar încăpea, poporul stă sub cerul liber. Iar Geoană, în lipsa unei scene, urcă sportiv pe o remorcă şi le vorbeşte. Cineva a găsit şi lumină: fostul candidat la Deputăţie din Săcueni, venit cu Hummer-ul, îl pune crestul în faţa remorcii şi aprinde farurile. Liderul e scăldat în reflectoarele ad-hoc.

La fel şi la Tinca, numai că aici nu mai e nevoie de mastodontul americănesc: dialogul politic se poartă în cel mai luminat loc din comună: crâşma din centru. Fundalul, acelaşi - şcoli, dispensare, drumuri, educaţie, agricultură. Şi din nou aceeaşi surpriză: în ciuda locului, nimeni nu e "parfumat".

V-am zis eu!

Salonta - ultima staţie. În Casa de Cultură, atmosferă irespirabilă, n-ai loc să arunci o promisiune. De faţă sunt şi reprezentanţii UDMR, PRM şi PNL. Dacă ar fi şi ei, PDL-iştii sigur n-ar scăpa să acuze "monstruoasa coaliţie".

"Dom' preşedinte" se dezlănţuie: "Mai sunt 4 săptămâni, 3 zile şi câteva ore până ce Băsescu va lăsa România în pace!". Şi, din nou, refrenele ştiute. În plus, însă, o nouă găselniţă, aproape genială. Parcă dovedind că n-a zis prostii anul trecut, când promitea 25.000 de euro tinerilor care merg la ţară, Geoană a adus pe scenă dovada vie: Simona şi Mihai Ţârlea. Ea, absolventă de Cosmetică, el de Horticultură, au lăsat Oradea pentru Homorog, unde cultivă ardei şi spanac "bio".

Cum i-a cunoscut politicianul, povestesc chiar ei: "La Târgul Indagra din Bucureşti, domnul Geoană s-a oprit la standul nostru. Ne-a întrebat una-alta şi, auzind că beneficiem de program, ne-a reţinut datele", mărturiseşte femeia, subliniind apăsat: "Dar ştiţi, noi nu facem politică şi nu suntem în niciun partid!". Ce mai, succes-story, cum ar zice fostul ambasador din America, acum răpit de admiratorii care se pozează cu el ca şi cu însuşi Băse. "Mai ştii?", rămân pe gânduri şi jurnaliştii, opriţi apoi la un han pe marginea şoselei, la o pizza din partea casei. Fără Geoană, grăbit să reia, cine ştie pe unde, o nouă zi de campanie...

Muzica lui Crin

Sâmbătă a fost ziua lui Crin Antonescu. Mai puţin dispus să plonjeze în băi de mulţime, liderul PNL s-a mulţumit cu un miting electoral la Aleşd, precedat la Oradea de un concert Holograf unde "încălzirea" a făcut-o chiar el, ajutat de primarul Ilie Bolojan.

Lipsit de o promovare pe măsură, mitingul de pe platoul Eminescu adunase, cu un sfert de oră înaintea începerii evenimentului, doar vreo 300 de oameni, majoritatea membri de partid şi tineri veniţi să-l vadă pe Dan Bitman. Organizaţia de tineret a mobilizat vreo 15 tineri cu veste galbene şi pancarte "Antonescu preşedinte", să mai ridice moralul. Ce-i drept, însă, înainte ca şeful PNL să-şi înceapă speech-ul, publicul era deja întreit.

 Crin e scurt, cu un discurs de cinci minute. "Sunt în faţa dumneavoastră pentru a vă spune că avem de ales, că se poate alege şi că se poate mai bine. Nu toţi politicienii sunt nişte mincinoşi. Eu am curajul să spun că nu am minţit, nu mint şi nu voi minţi. Sunt aici să vă spun că nu toţi politicienii sunt hoţi. Am curajul să vă spun că nu am furat şi nu voi fura", se făleşte liberalul, culegând ovaţii şi aducând apoi vorba la tema lui de campanie: România bunului-simţ: "Avem nevoie de un preşedinte care să nu fi fost comunist, care să fie de viitor şi care să-i adune la un loc pe românii de bun-simţ". După care, încrezător că va intra în al doilea tur de scrutin, încheie: "Curaj! Vă aştept pe 22 noiembrie şi apoi pe 6 decembrie la vot!".

Mai bine primit decât Antonescu, este, însă, Bolojan, aflat la prima confruntare cu masele în ultimul an. Primarul culege urale încă de când preia microfonul, pentru a încerca un transfer de simpatie către Crin. "Un partid are oameni mai buni şi mai răi. De data asta PNL a ales un om cu care nu ne este ruşine să venim în faţa dumneavoastră". În aplauze, Bolo îşi continuă discursul pe ton cazon şi sec, rece, ca o declaraţie de război. "Nimănui nu-i place să fie minţit. Amintiţi-vă că profesorilor li s-a promis majorarea salariilor. Nimănui nu-i place să fie batjocorit. Dacă vreţi ca aceste lucruri să înceteze, nu-l mai votaţi pe Băsescu!", cere Bolojan. La auzul numelui preşedintelui, mulţimea începe să huiduie ca la meci.

Pe tărâmul galben

După discursuri, liberalul şi staff-ul său îşi croiesc drum prin mulţime pentru a ajunge la maşini, iar scena e lăsată în grija Holografilor. Antonescu, soţia sa Adina Vălean şi liberalii bihoreni în frunte cu Cornel Popa merg la Aleşd pentru o întâlnire electorală mult mai călduroasă.

Adunaţi în sala de nunţi a Primăriei, circa 400 de localnici îl primesc pe Antonescu cu aplauze. Un puşti livrează cu gesturi automate celor care intrau în sală fulare galbene şi pliante cu "Antonescu preşedinte". Materialele sunt scoase dintr-un sac fără fund din plastic negru etichetat grijuliu cu un bilet scris de mână: "Oradea - doamna Lucia Varga". Pe fondul galben-orange al sălii, oamenii cu baloane aurii în mână par o mare de spice gata de cules. "Da' ce înalt e... Şi chiar are ochi albaştri!", îşi trag coate două tinere în uşa sălii.

"Băsescu va zbura!"

Mobilizaţi sau pur şi simplu atraşi de carul de transmisie al Realitatea TV, parcat la vedere, aleşdanii sosesc pe capete şi după începerea discursurilor, iar curând sala devine neîncăpătoare. Localnicii ascultă atenţi discursul preşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, despre judeţele "pedepsite" să nu primească bani de la Bucureşti pentru că nu sunt conduse de PDL-işti, şi apoi dizertaţia lui Teodor Meleşcanu despre ce important e să fie ales un preşedinte de bun simţ. Oamenii sunt aşa "pătrunşi" de mesaj încât par să respire uşuraţi când Cornel Popa cere scurtarea discursurilor pe motiv că "e târziu, iar domnul preşedinte trebuie să zboare la Zalău".

Când "preşedintele Antonescu" ia microfonul, sala face linişte şi devine o joacă de copil să-şi cucerească auditoriul. "Cornel Popa, prietenul meu, spunea că trebuie să ne grăbim un pic pentru că trebuie să zbor. Cornel, vreau să-ţi spun că de zburat va zbura Băsescu, eu am doar de făcut o călătorie cu avionul", a spus liberalul în uralele mulţimii. Crin le vorbeşte alegătorilor de "România bunului simţ" şi de nevoia de a alege un preşedinte echilibrat. "Românii au nevoie de un preşedinte care să îi iubească pentru că un preşedinte care iubeşte românii este un preşedinte care nu are duşmani şi care nu împarte românii în pedelişti, liberali şi pesedişti", zice el.

În fieful liberal al lui Bolojan, Varga şi Voloşeniuc, Crin e înconjurat cu atâta căldură încât abia reuşeşte să ajungă la maşină. Toată lumea vrea să dea mâna cu "dom' preşedinte", iar cine nu reuşeşte îi face semn cu mâna de departe şi-i arată semnul victoriei. Pe care, însă, l-au mai făcut şi, cu siguranţă, îl vor repeta şi alţii. Chiar şi cei care pierd...


CANDIDAT DE DUMINICĂ
"Pă" Bihor cu Oprescu

Duminică, seria vizitelor electorale a fost încheiată de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, sosit la Oradea cu o suită incredibil de mare, în total 130 de persoane. Doctorul pare, însă, să nu-şi fi făcut niciun program, ci a mers la nimereală. Dimineaţa, la 10.30, avea programat să dea o raită în piaţa de vechituri, la prânz o conferinţă de presă, iar după-masă, să viziteze Târgul de Turism organizat la Era Shopping de Consiliul Judeţean. După care, seara, concertul Iris la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON