URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2020, 09:13

Furtunile au făcut prăpăd în Bihor: Şapte oameni salvaţi cu barca, 13 sate inundate (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O furtună puternică, pentru care meteorologii au instituit un cod roşu, a făcut ravagii luni seară în Bihor. Pompierii militari au fost chemaţi să evacueze apele din 13 localităţi inundate, iar şapte bihoreni din comuna Popeşti, inclusiv un copil, au avut nevoie să fie salvaţi de militari, care s-au dus să-i recupereze din calea apelor folosind bărcile.

A căzut casa pe ea!

O misiune de salvare a fost în satul Cuzap, unde au avut nevoie de ajutor trei persoane, o femeie cu probleme medicale grave, care a fost asistată de echipajul de pompieri şi transportată ulterior la Voivozi, de unde a fost preluată de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean. În acelaşi sat, pompierii au scos dintr-o casă un copil şi pe bunica acestuia.

În satul Voivozi, militarii au evacuat cu barca alte trei persoane, dintre care o femeie bolnavă, o altă femeie imobilizată la pat şi o a treia femeie, care era prinsă sub dărâmăturile propriei case. Forţa apoi a doborât un perete al imobilului, iar ea a rămas captivă până la venirea pompierilor. Din fericire, aceştia au găsit-o în viaţă şi au predat-o echipajelor medicale.

Totodată, în Budoi, pompierii au evacuat din podul locuinţei o femeie, care se adăpostise acolo de teama apelor. Militarii au transportat-o la vecini, într-o zonă sigură.

13 sate inundate

Inundaţii BihorPotrivit unui comunicat transmis de ISU Crişana, de luni, ora 19, până marţi dimineaţă la ora 3, în judeţ au intervenit 160 de pompieri militari, care au răspuns la circa o sută de apeluri la 112.

Pe lângă misiunile de salvare a unor persoane, pompierii au scos apa din 8 curţi, 23 de subsoluri şi două case, situate în 13 localităţi: Budoi, Vărzarii de Sus, Voivozi, Sălişte de Vaşcău, Vaşcău, Cărpinet, Beiuş, Leheceni, Peştiş, Aleşd, Cuieşd, Marghita, Cuzap.

"În cursul dimineţii zilei de marţi, 23 iunie a.c., echipajele Detaşamentului de Pompieri Marghita, Gărzii Sălard şi Staţiei Săcueni au reluat acţiunile de evacuare a apei din gospodării situate în localităţile Cuzap şi Voivozi", a transmis maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Codul roşu emis de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru 29 de comune din Bihor a impus şi intervenţia structurilor operative din cadrul ISU Crişana, sub conducerea inspectorului şef, colonel Caba Sorin Mihai, a instituţiilor cu funcţii de sprijin şi Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, sub coordonarea prefectului Dumitru Ţiplea. Localnicii vizaţi de avertizare au primit două mesaje de înştiinţare prin aplicaţia Ro-Alert.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
La ce te poți aștepta?
Atâta timp cât oamenii de la Apele Române sunt ocupați cu dusul gunoiului și curățarea grădinii fostului director actual șef la Consiliul Județean. Ne merităm soarta pentru că plătim să avem secretari de stat la ape și păduri, miniștri de mediu și instituții să facă ce????
Postat 23 Iunie 2020, 11:40 de Dana2019
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON