URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2020, 21:04

Cod ROȘU de furtuni în Bihor! Vezi zonele afectate! (FOTO/ VIDEO)

Cod ROȘU de furtuni în Bihor! Vezi zonele afectate! (FOTO/ VIDEO) foto: Alexandra Rădulescu
Cod ROȘU de furtuni în Bihor! Vezi zonele afectate! (FOTO/ VIDEO) foto: grupul de Facebook INFO TRAFIC jud. BIHOR / Răzvan Iuhas
Cod ROȘU de furtuni în Bihor! Vezi zonele afectate! (FOTO/ VIDEO) foto: grupul de Facebook INFO TRAFIC jud. BIHOR / Răzvan Iuhas
Cod ROȘU de furtuni în Bihor! Vezi zonele afectate! (FOTO/ VIDEO) foto: grupul de Facebook INFO TRAFIC jud. BIHOR / Bogdan Hossu
Cod ROȘU de furtuni în Bihor! Vezi zonele afectate! (FOTO/ VIDEO) foto: Alexandra Rădulescu
Cod ROȘU de furtuni în Bihor! Vezi zonele afectate! (FOTO/ VIDEO) foto: Alexandra Rădulescu
Cod ROȘU de furtuni în Bihor! Vezi zonele afectate! (FOTO/ VIDEO) foto: Alexandra Rădulescu
Cod ROȘU de furtuni în Bihor! Vezi zonele afectate! (FOTO/ VIDEO) foto: Alexandra Rădulescu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Meteorologii au emis, luni seară, o avertizare nowcasting de tip cod ROŞU, de furtuni valabilă pentru mai multe localităţi din judeţul Bihor! 

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, avertizarea este valabilă între orele 20.45 - 21.40.

Sunt vizate localităţile: Popeşti, Sânmartin, Tileagd, Tinca, Dobreşti, Oşorhei, Brusturi, Tăuteu, Ceica, Aştileu, Holod, Ineu, Derna, Sârbi, Cociuba Mare, Abram, Hidişelu de Sus, Lugaşu de Jos, Ţeţchea, Lăzăreni, Drăgeşti, Copăcel, Vârciorog, Răbăgani, Husasău de Tinca, Căpâlna, Săcădat, Sâmbăta şi Spinuş.

"Se vor semnala: averse torenţiale ce vor cumula 40...60 l/mp - în zona avertizată s-au cumulat 30...50 l/mp, descărcări electrice", arată ANM.

UPDATE, ora 21.40: Populaţia, avertizată prin RO-Alert

La nivelul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Crișana au fost luate măsuri speciale.

"În vederea avertizării populaţiei din zone afectate, ISU Crişana a transmis un mesaj de înştiinţare prin aplicaţia informatică RO-Alert, iar pentru optimizarea gestionării situaţiilor de urgenţă, a fost crescută capacitatea operaţională la nivelul staţiei de pompieri Ştei, fiind totodată operaţionalizată grupa operativă a Inspectoratului (un nucleu mobilizat în situaţii deosebite n.r.)", a declarat BIHOREANULUI maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Potrivit acesteia, până la ora transmiterii acestei ştiri, în dispeceratul 112 "au fost primite numeroase apeluri" din cauza fenomenelor meteo, cu precădere în localităţile Budoi, Vărzarii de Sus, Popeşti, Voievozi şi Sălişte de Vaşcău.

"Din fericire nu au existat victime", a mai spus Camelia Roşca.

UPDATE, ora 21.45: Prăpăd în Vaşcău

Furtuna a lovit puternic în zona de munte.

Sunt foarte multe străzi inundate în Vaşcău, iar un pod a fost luat de viitură. "Este foarte periculos ceea ce se întâmplă acum. Podul se rupe", a spus jurnalistul independent Horia Dumitraş, într-o intervenţie în direct, pe pagina sa de Facebook.

Şi în Popeşti există drumuri inundate, după cum arată imagini postate pe grupul de Facebook INFO TRAFIC jud. BIHOR de Răzvan Iuhas:

UPDATE, ora 22:15: Drum blocat

În zona Pădurea Neagră, un drum a fost blocat de arbori şi bolovani. Foto: grupul de Facebook INFO TRAFIC jud. BIHOR, Bogdan Hossu.

UPDATE, ora 22.30: Nicio persoană rănită

Vremea s-a mai domolit, însă rămâne de văzut care vor fi pagubele provocate de furtuni.

Potrivit maiorului Camelia Roşca, până la această oră, "nicio persoană nu a fost rănită" în urma fenomenelor meteorologice periculoase.

"Între orele 20.00 - 22.00, în dispeceratul inspectoratului au fost primite peste 20 de apeluri prin 112, care sesizau producerea unor situaţii de urgenţă generate de  ploile abundente", a precizat reprezentanta ISU, într-un comunicat.

Pe lângă forţele mobilizate anterior, a fost crescută capacitatea operaţională la nivelul Detaşamentului de Pompieri Marghita, Gărzii de Intervenţie Sălard şi Staţiei de Pompieri Ştei.

"Echipajele de pompieri din cadrul subunităţilor menţionate şi cele ale Secţiei de Pompieri Beiuş, respectiv ale Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea au fost mobilizate pentru înlăturarea efectelor ploilor torenţiale şi ale viiturilor, în localităţile Budoi, Vărzarii de Sus, Popeşti, Voivozi, Sălişte de Vaşcău, Vaşcău, Criştioru de Jos, Sacalasău, Brusturi şi Pădurea Neagră", a precizat purtătorul de cuvânt al ISU.

UPDATE, ora 22.50: Furtuna devastatoare

Chiar dacă ploaia s-a oprit, urmările furtunii se văd. În localitatea Cuzap au fost drumuri inundate şi pline de aluviuni, după cum se vede din filmulețul și fotografiile transmise BIHOREANULUI de Alexandra Rădulescu.

 

Alte imagini, transmise BIHOREANULUI de un cititor, arată violenţa cu care au străbătut apele străzile oraşului Vaşcău.

Potrivit cititorului, mai multe străzi din oraş au fost inundate, iar apa pe alocuri a măsurat 80 de centimetri.

Au fost mașini care au rămas prinse în șuvoaie.

În zona Cărpinet, peisajul a fost asemănător: străzi și curți pline cu apă.

Apa a intrat chiar și în casele oamenilor, după cum a precizat Horia Dumitraș:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON