URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 16 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu avem aeroport, de ce nu avem? Dacă am făcut aeroport, de ce nu avem avioane? Dacă avem avioane, de ce sunt așa de scumpe biletele? Dacă subvenționăm biletele, sigur în altă parte e mai ieftin. Dacă ar veni Birta și Bolojan să dea 10 euro fiecărui călător, precis vom afla că în alte locuri companiile lasă pasagerii să joace cruce cu pilotul automat, bașca asigură întâlniri romantice cu însoțitoarele de zbor...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
24 Mai 2024, 10:56

Fostul șef al SRI Florian Coldea, sub control judiciar după audieri maraton, de 15 ore, la DNA. Ce acuze i se aduc (FOTO)

Fostul șef al SRI Florian Coldea, sub control judiciar după audieri maraton, de 15 ore, la DNA. Ce acuze i se aduc (FOTO) (foto: Inquam Photos / Octav Ganea; Inquam Photos / Saul Pop)

După audieri maraton care au durat peste 15 ore, într-un dosar în care se fac cercetări pentru trafic de influență și spălare de bani, fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, a fost plasat sub control judiciar de către DNA, anunță vineri presa din București, citând surse judiciare.

Potrivit Agerpres, aceeași măsură s-a luat și față de fostul general SRI Dumitru Dumbravă și față de avocatul Doru Trăila, alături de care este cercetat Coldea.

Vineri dimineață, după ora 3, când a ieșit de la DNA, Coldea a refuzat să facă declarații jurnaliștilor care îl așteptau.

Coldea, Dumbravă și Trăila au fost denunțați la DNA de omul de afaceri Cătălin Hideg, care susține că cei doi SRI-ști, prin intermediul avocatului, i-au cerut 600.000 de euro, ca să-l ajute să obțină o pedeapsă cu suspendare într-un dosar în care are o condamnare în primă instanță la 4 ani de închisoare pentru fraude cu fonduri europene. Dosarul se află pe rolul Curții de Apel București.


Fostul prim-adjunct al directorului SRI a ieșit de la DNA după 15 ore de audieri (Inquam Photos/Octav Ganea)

„Am avut o întâlnire cu domnul Dumbravă, care l-a recomandat pe domnul Trăilă ca viitorul meu avocat. Am fost la dânsul la birou, la cabinetul de avocatură, unde mi-au spus iniţial că vor 700.000 de euro plus TVA. Ulterior, eu i-am spus că e o sumă foarte mare, că nu am mai văzut asemenea onorarii în România. Dânsul mi-a spus ca aşa a primit ordine de la domnii generali, că asta e suma pe care trebuie să o plătesc dacă vor să mă ia ca şi client. I-am spus că este foarte mult şi ofer suma de 500.000 de euro. Dânsul a zis: «Bine, nu pot să decid eu, trebuie să vorbesc cu domnii generali şi peste câteva zile să vă transmit care a fost decizia». Ulterior, m-am prezentat din nou la cabinetul domnului avocat Trăilă şi mi-a spus că singura variantă pe care o acceptă este de 600.000 de euro cu TVA, altfel nu putem încheia acest contract de asistenţă juridică. Şi am semnat contractul”, a declarat Cătălin Hideg, la Antena 3.

În schimbul banilor, omului de afaceri i s-ar fi promis „optimizarea problemelor sale din justiţie”, adică o pedeapsă cu suspendare.


Avocatul Doru Trăilă, la ieșirea de la DNA (Inquam Photos/Octav Ganea)

„Când am încheiat contractul, mi-au spus că dacă lucrurile decurg bine la instanţa de fond şi judecătorul, care a fost student al domnului Trăilă, va da o rezoluţie pozitivă, la Curtea de Apel va fi mai simplu şi că vom scădea aceşti ani", a spus Hideg.

Omul de afaceri pretinde că a plătit o singură tranșă de 100.000 de euro, dar apoi nu a mai avut bani, și că a fost amenințat să achite restul sumei. El a recunoscut la Antena 3 că a depus un denunț la DNA și peste 20 de înregistrări cu „probe clare”, chiar dacă nu are dovada că banii ar fi ajuns la foștii generali SRI.

UPDATE: Control judiciar pe cauțiune de 500.000 de lei 

Procurorii DNA au transmis vineri după prânz un prim comunicat legat de acest caz, arătând, fără a le da numele, că Secția de combatere a corupției a dispus „punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, începând cu data de 24 mai 2024, față de patru persoane (doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți, un avocat din cadrul Baroului București și o persoană fără calitate specială), pentru săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea”. 

Reprezentanții DNA spun că „există date și probe” care arată că „în perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranșe egale”. 

Până la urmă, martorul le-ar fi făcut trei inculpați o plată parțială de aproximativ 100.000 euro. 

„În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor”, mai arată DNA. 

Inculpații nu au voie să părăsească România cât sunt sub control judiciar, nu au voie să comunice între ei, direct sau indirect, pe nicio cale.

Totodată, DNA precizează că inculpații trebuie să depună o cauțiune de 500.000 de lei. 

„Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. De asemenea, inculpații vor depune o cauţiune în valoare de 500.000 lei (stabilită față de cei doi oameni de afaceri și avocatului din cadrul Baroului București) respectiv 150.000 lei (cu privire la cel de-al patrulea inculpat), care vor fi consemnate pe numele lor, la dispoziția Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sau prin constituirea unor garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita acelorași sume de bani, în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată în comunicatul procurorilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Cine să facă? Avocații?
Cum se face anume când avem Decan dar e și profesor? La școală loaza abia ajunge avocat și îl votează pe decan. Formatorii la INM au ei ceva pregătire anume? Sunt doar juzii de la ÎCCJ. Și tot ei se plâng că au cauze multe?! Bineînțeles că transmit ce știu ei mai departe. Rezultatul se vede. Statul Paralel acasă!
Postat 25 Mai 2024, 09:24 de Just-22
Tremură "grupul de la Cluj" ...
... dar tremură și "grupul de la Bihor" cu "germenii" Micula, Vasile Blaga și Ilie Gavril Bolojan. În rest nimic deosebit, Ursula a dat semnalul de descurajare, via Johannis, pentru ancheta cu vaccinurile pe care Kovesi o învârtea ca amenințare și pentru nevoia de bani. Pe de altă parte, SUA a luat iarăși fața Franței, arătând cine comandă reașezarea în "normalul coloniei". Se revuperează astfel niște sume neplătite unde trebuia, iar Statul Paralel se resetează cu alții mai tineri și mai flămânzi care își caută teritoriul ocupat de "expirați". Pe fond nimic nu se schimbă, doar că politicul se scutură un pic de securism, ca să i se redreseze imaginea terfelită de tot felul de "neterminați".
Postat 24 Mai 2024, 11:25 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON