URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
09 Septembrie 2021, 20:30

Fostul lider al PNL Bihor, Dorel Drăghici, a încetat din viață și va fi înmormântat vineri

Fostul lider al PNL Bihor, Dorel Drăghici, a încetat din viață și va fi înmormântat vineri foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre primii lideri ai PNL Bihor, Dorel Drăghici, a încetat din viaţă marţi la vârsta de 72 de ani şi urmează să fie înmormântat vineri, în Cimitirul Municipal din Oradea, după o slujbă ce va fi oficiată de la ora 15 la Capela Haşaş.

Anunţul a fost făcut, printr-un necrolog publicat în presa locală, de sora defunctului, Doina. Dorel Drăghici a fost căsătorit cu medicul Sonia Drăghici, fostă parlamentară PSD, decedată și ea, în vara anului 2016. Cei doi aveau împreună un fiu, azi în vârstă de 40 de ani.

Organizaţiile PNL Bihor şi PNL Oradea nu au comunicat, până joi seară, niciun anunţ în legătură cu decesul fostului fruntaş liberal.

Inginer de profesie şi fost cadru didactic la Liceului Emanuil Gojdu înainte de 1989, Doru Drăghici a fost „primar al județului Bihor”, o funcție provizorie, imediat după revoluție, preşedinte şi vicepreşedinte al PNL Bihor în anii '90 (ulterior membru PDL), fost şef al Direcţiei Regionale Vamale Oradea sub guvernarea Convenţiei Democratice între 1997-2000, apoi şef al AJOFM Bihor, între 2005-2013.

La pensionarea din această ultimă funcţie, Drăghici a ţinut pe 10 octombrie 2013 o ultimă conferinţă de presă, dedicată în întregime experienţelor personale cu Securitatea. El îşi arăta astfel gustul amar dat de descoperirea, în dosarul său şi cel al tatălui său, proaspăt primite de la CNSAS, a faptului că a amândoi au fost victime ale abuzurilor Securităţii comuniste.

Tatăl său, fost jandarm în comuna Sălard, a făcut 3 ani de puşcărie politică după ce a fost turnat că a vorbit necuviincios despre însemnele sovietice, iar fiul a fost urmărit informativ între 1987-1989, după turnătoriile unor colegi de la Gojdu şi vecini, pentru criticile pe care le formula la adresa neajunsurilor. În noiembrie 1989, Securitatea a început şi urmărirea penală împotriva sa, pentru "defăimarea conducerii de partid şi de stat" şi pentru "uneltire" împotriva orânduirii, dar revoluţia din decembrie 1989 l-a salvat.

"Nu m-am gândit niciodată să-mi scot certificat de revoluţionar, chiar dacă m-am implicat în evenimentele de la Oradea, pentru că n-am urmărit să profit din asta. Acum ies la pensie, cu o pensie de 1.100 lei. Securiştii au cea mai mică pensie 4.700 şi unii chiar peste 8.000 lei. Securitatea ne conduce în continuare, din Parlament, din afaceri, din ministere, din marile trusturi de presă. Securiştii au făcut încă din anii 90 marile manipulări, cu mineriade, cu bătaia de la Târgu Mureş, cu alungarea Regelui, doar ca să-şi păstreze sistemul. Nu degeaba a spus preşedintele Emil Constantinescu că l-a învins Securitatea, dar păcat că după el preşedintele Traian Băsescu a început şi să le ia apărarea securiştilor, că există şi securişti buni", au fost constatările amare ale lui Dorel Drăghici de acum 8 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON