URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
23 Aprilie 2020, 14:37

Foc în pădurea din Budureasa: Mai mulţi arbori s-au făcut scrum (FOTO / VIDEO)

Foc în pădurea din Budureasa: Mai mulţi arbori s-au făcut scrum (FOTO / VIDEO) foto: ISU Crişana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ciuda faptului că pompierii avertizează cu regularitate cu incendiile de vegetaţie uscată sunt periculoase, bihorenii continuă să pună foc pe mirişti.

În trei zile, între 20 şi 22 aprilie, opt astfel de incendii au avut loc în Bihor, pe o suprafaţă totală de 40 de hectare.

Unul dintre incendii s-a extins şi în pădurea Budureasa, unde s-a făcut scrum nu doar litiera (stratul de frunze uscate), ci şi mai mulţi arbori.

"Pompierii militari beiuşeni şi reprezentanţii Ocolului Silvic prezenţi la faţa locului au reuşit să împiedice propagarea incendiului la întreaga pădure, limitând pagubele la 12 copaci", se arată într-un comunicat transmis de ISU Crişana.

Pompierii reamintesc că incendiile de vegetaţie uscată se pot solda cu consecinţe grave. Nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, plantaţii, păduri, căi de circulaţie, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile poate duce nu doar la pagube materiale, ci şi la scoaterea din funcţiune a instalaţiilor electrice, de telefonie ori poate afecta desfăşurarea în bune condiţii, a circulaţiei rutiere, periclitând siguranţa participanţilor la trafic.

Pentru a igieniza terenurile prin ardere, cetăţenii trebuie să aibă acceptul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor şi permis de lucru cu focul eliberat de autoritatea publică locală. Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Fireşte, igienizările cu foc se pot face doar dacă sunt condiţii meteorologice fără vânt şi după ce miriştea a fost parcelată, prin fâşii arate, în suprafeţe de maximum zece hectare. De asemenea, zona de ardere trebuie izolată de căi de comunicaţii, construcţii, păduri, culturi agricole prin fâşii arate, iar arderea se poate face numai pe timp zi. Nu în ultimul rând, focul trebuie supravegheat continuu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON