URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
20 August 2017, 09:59

Florian Bodog, acuzat că politizează comisiile Ministerului Sănătăţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul orădean al Sănătăţii, Florian Bodog, este în centrul unui nou scandal. El este acuzat de fostul premier tehnocrat, Dacian Cioloş, şi de ministrul Sănătăţii din cabinetul acestuia, Vlad Voiculescu, că politizează comisiile de specialitate din cadrul Ministerului.

Voiculescu a postat un mesaj pe Facebook, prin care cere medicilor din întreaga ţară să se mobilizeze şi să nu permită politizarea dorită de Bodog. El le-a propus chiar să semneze o petiţie în acest sens, demers susţinut de Cioloş.

Potrivit lui Voiculescu, rolul comisiilor de specialitate este uriaş: ele propun priorităţi naţionale, strategii şi măsuri concrete, elaborează pachetele de servicii medicale, elaborează protocoale standardizate la nivel naţional, stabilesc competenţele incluse într-o anumită specialitate şi programele de pregătire profesională.

"Niciun ministru, orice ambiţii sau orice suport politic ar avea, nu va îndrăzni să nu ţină cont de propunerile Comisiilor de Specialitate. Asta însă cu o singură condiţie: ca membri acestora să fie oameni liberi, să nu datoreze numirea unui vremelnic decident ci să reprezinte în Comisii interesele specialităţii şi ale pacienţilor! În aceste Comisii trebuie să avem profesioniştii selectaţi în urma unui concurs şi cu un mandat clar, şi nu numiţi acolo în mod discreţionar... pentru a putea fi oricând la fel revocaţi! 

Şi iată, exact asta ne propune domnul ministru Bodog: prin modificarea propusă a OMS 1355/2016 se anulează pur şi simplu întregul proces de selecţie şi reintroduce sistemul de numiri discreţionare în constituirea Comisiilor de Specialitate. Toate deciziile revin astfel în mâna câtorva funcţionari şi a câtorva oameni care sunt în relaţii privilegiate cu ministrul sau partidul", a scris Vlad Voiculescu.

Practic, Florian Bodog a propus modificarea OMS 1355/2016, prin abrogarea întregii metodologii de selecţie pe criterii obiective a membrilor comisiilor de specialitate, dar şi anularea posibilităţii ca reprezentanţii pacienţilor să fie invitaţi la şedinţele de lucru.

"Comisiile de Specialitate sunt cea mai importantă pârghie pe care o aveţi la dispoziţie pentru a schimba sistemul. Nu permiteţi ca această şansă să fie irosită! Nu este vorba de "politică", iar ideologiile nu joacă niciun rol aici! Este vorba despre Meritocraţie şi Integritate versus Pile, Cunoştinţe şi Relaţii!", a mai scris Voiculescu.

Fostul ministru îi mai îndeamnă pe medici şi studenţii la Medicină deopotrivă să îi scrie personal ministrului Florian Bodog, cerându-i să nu abroge OMS 1355/2016, dar şi să participe la o dezbatere publică programată marţi, pe această temă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON