URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2021, 08:00

Finanţări cu amenzi: Primăria Oradea riscă sancţiuni de aproape 17 milioane euro aplicate proiectelor europene

Finanţări cu amenzi: Primăria Oradea riscă sancţiuni de aproape 17 milioane euro aplicate proiectelor europene BANII ÎNAPOI! Municipalitatea orădeană riscă să returneze toţi banii europeni primiţi pentru construirea noii linii de tramvai din Calea Aradului pentru că a permis proiectantului care a realizat studiul de fezabilitate să participe şi să câştige licitaţia pentru execuţia ei într-o asociere de firme. "Nu cred că am greşit", susţine primarul Florin Birta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai performantă administraţie publică din România începe să piardă bani printre degete. Din cele 67 de proiecte cu finanţare europeană derulate de Oradea în actualul ciclu de finanţare, 9 lucrări au atras corecţii financiare în valoare totală de 16,7 milioane euro.

Primăria riscă să returneze finanţatorului european tot al patrulea leu contractat, pentru nereguli privind atribuirea lucrărilor. "Vom contesta în instanţă toate corecţiile financiare care ne-au fost aplicate. Noi considerăm că nu se justifică", spune primarul Florin Birta.

"Poveste de succes" 

Cifrele par să dea bine. Oradea a închis în ultimii doi ani 14 proiecte cu finanţare europeană, are în derulare alte 47 şi a depus spre finanţare încă 6. Valoarea totală a fondurilor atrase în perioada 2014 - 2020 se ridică la circa 370 milioane euro. "Puteam finanţa unele lucrări din bugetul local, dar ca să schimbăm faţa oraşului aveam nevoie de bani europeni. Din acest punct de vedere, Oradea a devenit în ultimii ani o poveste de succes", a declarat Florin Birta (foto) într-o conferinţă de presă pe tema accesării fondurilor UE.

Potrivit primarului, numai anul trecut Oradea a atras şi investit 43 milioane euro din fonduri comunitare, de cinci ori mai mult decât în 2019. "Chiar dacă am avut probleme cu pandemia, firmele au avut cale liberă să lucreze, pentru că traficul a fost mai lejer pe fondul restricţiilor". Birta speră ca anul 2021 să fie cel puţin la fel de bun, în ciuda "hopurilor". "Niciodată nu vom avea un proiect care să meargă perfect, cap - coadă. Încercăm să evaluăm cât mai corect riscurile, dar întotdeauna apar surprize".

Surprize "usturătoare" 

BIHOREANUL a constatat că surprizele la care face trimitere edilul sunt cât se poate de neplăcute. Din cele 67 de proiecte aflate în diferite stadii de implementare, 9 au probleme cu finanţarea. Autoritatea de Management de pe lângă Ministerul Dezvoltării vrea să reducă masiv contribuţia finanţatorului european invocând nereguli comise de municipalitate la atribuirea lucrărilor în 8 proiecte. "Corecţiile financiare, în valoare totală de 81,5 milioane lei, s-au aplicat ca procent din valoarea lucrărilor. Dacă s-ar fi aplicat la întregul proiect, sumele ar fi fost şi mai mari", spune Marius Moş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Cele mai mici sancţiuni, de "doar" 10% din valoarea lucrărilor, s-au aplicat în 3 proiecte europene, pentru nereguli în derularea procedurii de achiziţie. Spre exemplu, în cazul proiectului pentru reabilitarea şcolii Dacia, municipalitatea a fost sancţionată cu 827.000 lei pentru că ar fi cerut firmei câştigătoare să îşi adapteze oferta la prevederile OUG 114/2019, cea prin care s-au scumpit toate lucrările de construcţii, fapt interpretat că a afectat tratamentul egal al constructorilor.

În schimb, în cazul proiectelor privind izolarea termică a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu (corecţie de 14.800 lei) şi a Grădiniţei 20 (4.500 lei), municipalitatea a fost penalizată pentru că a respins câte o ofertă, ca neconformă, în condiţiile în care reprezentanţii Ministerului Dezvoltării, mai îngăduitori, au fost de părere că acestea trebuiau acceptate.

Sancţiuni în lanţ

Corecţii financiare mai mari, de 25% din valoarea lucrărilor, au fost aplicate pe alte 6 proiecte. Finanţatorul a cerut returnarea unui sfert din banii alocaţi pentru proiecte precum construirea pasajului pe sub Bulevardul Magheru (unde corecţia se ridică la 4,3 milioane lei), refacerea străzii Vasile Alecsandri (835.900 lei), reabilitarea Şcolii Gimnaziale 11 (3,5 milioane lei), amenajarea coridorului verde Barcăului (2,3 milioane lei) şi construirea grădiniţei din Parcul Industrial I (62.250 lei).

Penalizări similare s-au dat şi pe proiectul privind crearea unor trasee pietonale în centrul oraşului, care cuprinde între altele reabilitarea Pieţei Ferdinand (unde oraşul riscă să returneze 4,4 milioane lei), reamenajarea malului stâng al Crişului Repede (2,9 milioane lei), refacerea străzii Aurel Lazăr (1,1 milioane lei) şi pietonalizarea străzii Libertăţii (2,3 milioane lei).

În majoritatea acestor cazuri, corecţiile sancţionează municipalitatea pentru că nu a anunţat licitaţiile şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE). Finanţatorul a considerat că prin anunţarea procedurilor de achiziţie exclusiv în SEAP şi publicaţii româneşti municipalitatea a îngrădit libera concurenţă şi implicit posibilitatea ca firme din UE să participe la licitaţie. "Deşi pare o faptă involuntară, o simplă neglijenţă, consecinţa este lipsa de transparenţă la nivel european", a transmis Autoritatea de Management de la Ministerul Dezvoltării.

Au uitat o "bifă"...

Culmea ironiei, municipalitatea s-a faultat singură. BIHOREANUL a aflat că omisiunea publicării licitaţiilor în JOUE, de unde se pot informa toţi potenţialii candidaţi din spaţiul comunitar, a fost de fapt o scăpare de funcţionar debutant.

"Problemele au apărut după modernizarea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice. Dacă înainte căsuţa care făcea ca licitaţia să fie anunţată online în Jurnalul European se bifa automat, acum trebuie pusă manual, iar funcţionarii nu şi-au dat seama", explică şeful Biroului Dezvoltare Durabilă din cadrul DMPFI, Ovidiu Guler (foto).

Astfel, un întreg calup de licitaţii organizate atunci nu a fost publicat automat şi în JOUE, provocând efecte în lanţ. Cu toate acestea, nimeni din Primărie nu a fost sancţionat pentru neglijenţă! "Vom vedea ce vom face", spune primarul Birta.

Returnaţi tot!

Cea mai dură corecţie, de 100% din valoarea lucrărilor, riscă să fie aplicată pe proiectul construirii noii linii de tramvai din Calea Aradului. Finanţatorul a transmis municipalităţii la începutul anului trecut o corecţie tranzitorie în valoare de 58,7 milioane lei. Suma depăşeşte de 6 ori cea mai mare corecţie, tot de 100%, în valoare de 10 milioane lei, aplicată municipalităţii în precedentul ciclu bugetar, pentru proiectul centrului de chirurgie cardiovasculară Viva Anima de la Spitalul Judeţean. Atunci, Primăriei i s-a reproşat că a calificat contractul ca fiind de achiziţie de lucrări, pentru care se organizează o procedură de cerere de oferte, deşi acesta era unul de furnizare de bunuri, pentru care e obligatorie organizarea unei proceduri mai complicate, de licitaţie...

Acum, Ministerul Dezvoltării reclamă un posibil conflict de interese. "Finanţatorul ne reproşează că firma care a făcut studiul de fezabilitate (n.r. analiza primară a rentabilităţii unei investiţii) a câştigat ulterior licitaţia în cadrul unei asocieri de firme", spune Birta.

Concret, firma Aquacons, care a făcut SF-ul, a participat la licitaţie în cadrul unei asocieri conduse de constructorul Abed Nego, care a şi câştigat şi lucrează în prezent la construirea liniei de tramvai. "În general, un proiectant care face SF-ul unei lucrări participă apoi şi la licitaţia pentru execuţie în cadrul unei asocieri. Nu este nimic ilegal în asta", susţine primarul.

"Sunt neîntemeiate"

Primarul este hotărât să conteste toate corecţiile financiare în instanţă. "Poziţia noastră este că sunt neîntemeiate", spune el. De altfel, pe corecţiile deja aplicate, juriştii Primăriei au deschis procese la Tribunalul Bucureşti împotriva Ministerului Dezvoltării, în vederea anulării lor.

Funcţionarii municipalităţii vor invoca, printre altele, că toate achiziţiile au fost monitorizate de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice. "Agenţia a validat toate procedurile, iar pentru colegii noştri asta a însemnat că au fost corecte", spune un jurist al municipalităţii.

Primăria a cerut anularea tuturor corecţiilor, inclusiv a celor cauzate de faptul că funcţionarii săi au uitat să pună o bifă. "Ne vom judeca şi vom vedea", spune primarul Birta. Cu preţul de a vedea cum oraşul ar putea să piardă 16,7 milioane euro...


MUNCĂ MULTĂ, OAMENI PUŢINI
"Probabil vom pierde banii"

Reprezentanţii opoziţiei PSD din Consiliul Local Oradea sunt de părere că, în ciuda optimismului reprezentanţilor municipalităţii, corecţiile financiare se vor aplica. "În 2015, când eram la Bruxelles, Austria primise o corecţie de 100%, care s-a şi aplicat. Sancţiunile pentru eludarea procedurilor de transparenţă au fost întotdeauna mari", spune liderul grupului PSD, Emilian Pavel (foto), fost europarlamentar. "Probabil vom pierde banii", crede acesta.

În ciuda acestui fapt, social-democratul nu loveşte în angajaţii Primăriei. "Direcţia de proiecte europene se confruntă cu un volum mare de muncă raportat la numărul mic de angajaţi. Inerent apar greşeli, din neatenţie şi grabă. E cea mai bună dovadă că, dacă în unele structuri ale Primăriei se pot face restructurări, altele au nevoie acută de specialişti", spune Pavel.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
precizare/corectare
Formularea corecta este ,,daca l-as baga si daca l-as face"! Chiar n-am nimic de impartit cu birtasul. Nimeni nu se cearta cu cainele care l-a muscat, se cearta cu stapanul cainelui!
Postat 19 Februarie 2021, 04:20 de ili3
Lucrurile sunt clare, de ce nu se iau masuri?!
Cei care se ocupa de aceste proiecte, de implementarea lor, au gresit sau au fost corupti! Mai degraba ambele. A fost dat afara vreun vinovat? S-a recuperat vreun euro de la cineva?! A sesizat careva parchetul? Apropo de parchet: daca-l bag in ma-sa pe primar si-l fac hot imediat se autosesizeaza parchetarii, da' cand oradenii platesc milioane de euro pt. prostia (foarte posibil si coruptia) unor slujbasi, nici vorba de autosesizare! A platit in 12 ani de domnie a birtinezului vreo firma de casa penalitati pt. intarzieri sau/si lucrari de proasta calitate?! De ce platim inca o data 2 mil. de euro pt. Dealul Ciuperca, ca n-am avizat noi nici proiectul, nici lucrarile?! P.S. Cea mai tare intrebare, cui stie raspunsul corect ii dau o sticla de whisky, veritabil, nu posirca: cat era datoria publica a Oradiei in 2008 si cat era in 2020?
Postat 19 Februarie 2021, 04:10 de ili3
Stati linistiti
Aceleasi personaje,acesti guru ai finantelor si tehnicii, au gasit deja solutia:[ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/caloriferul-la-control-peste-14200-de-oradeni-care-si-au-declarat-casele-fara-instalatii-vor-fi-verificati-149466.html ]. Se rezolva pasnic, fara "judecata", cu putina putere de convingere...
Postat 18 Februarie 2021, 21:29 de excalibur
Daca e sa fie , atunci sa fie
Sa nu ne plangem ca si comentatorii de sub mine :::))) toata ziua se plang asti mai ceva ca babele . Bai saraciilor, sa va cautati de munca, ca nu platesc eu taxe ca voi sa stati acasa::::))
Postat 18 Februarie 2021, 13:06 de Sandu2100
solutia e simpla
se maresc impozitele incaodata si se recupereaza banii ca asa e la stat. prosti platesc.
Postat 18 Februarie 2021, 09:59 de Traian
Cine poate cioante roade...
Teleormanul scapa din nou de amenzi... Oare cum reusesc?
Postat 18 Februarie 2021, 09:42 de Seba
Tiganie europeana
Sa te legi de detalii gen "bifa" sau ca n-ai publicat în JOUE, e din categoria nod in papura.Puteam intelege ca au luat la puricat devizele si au gasit lucrari sau preturi umflate...gen pavare porfir la 300€/mp.Probabil au aplicat dictonul:"E prea frumos ca sa fie adevarat"
Postat 18 Februarie 2021, 09:42 de excalibur
!?
cu cata lejeritate trateaza primarul, “surprize”, “vom vedea”, ca doar nu-i da din buzanarul propriu. tot oradeanu, slab retribuit, impovarat de impozite, supraimpozitari, va plati. cat despre restructurari, se dovedesc inca odata populisme ieftine, da bine la propaganda si atat.
Postat 18 Februarie 2021, 08:30 de User anonimizat
Primăria nu "riscă" să fie amendată.
Primăria a fost deja amendată la unele proiecte ... iar acestea se tot adună după cum se fac închiderile financiare, până în martie-aprilie 2025 când se "trage linia" definitiv peste ciclul bugetar încheiat la 31 decembrie 2020 !?! Vor fi cam 25 milioane "amenzi" totale, care se achită prin reținerea decontărilor finale de la alocările stabilite de către autoritățile de nanagement. Nu sunt erori de debutanți, ci superficialitate în mintea edililor habarniști, care își imaginează că există pe lume și "bani gratis".
Postat 18 Februarie 2021, 08:27 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON