URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Iunie 2017, 14:22

Fetişuri mai puţin cunoscute

Fetişuri mai puţin cunoscute foto: flickr.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cunoscute în limbaj popular drept "fetişuri", parafiliile sunt impulsuri sexuale regulate şi intense, fantezii şi comportamente sexuale legate de persoane, părţi ale corpului, obiecte, suferinţa sau umiliera altora sau a sinelui şi alte asemenea comportamente sau fantezii care ies din ceea ce este considerat drept "normă". Printre cele mai cunoscute parafilii se numără sadismul (atracţia faţă de provocarea durerii în alţii), masochismul (atracţia sexuală faţă de durerea fizică proprie sau umilirea sinelui), zoofilia (atracţia sexuală faţă de animale), pedofilia (atracţia sexuală faţă de copii) şi voyeurismul (atracţie sexuală faţă de asistarea vizuală la un act sexual al altor persoane, de cele mai multe ori fără consimţământul respectivilor).

Există însă parafilii mai puţin răspândite care sunt consemnate totuşi de psihologie. Somnofilia de exemplu descrie atracţia sexuală faţă de persoane care dorm. Mecanofilia e un fetiş sexual care descrie atracţie faţă de maşini sau diferite tipuri de aparatură. Mecanofilia este şi subiectul central al unei cărţi celebre semnată de J. G. Ballard şi intitulată "Crash", roman ecranizat în 1996 de faimosul regizor David Cronenberg.

O altă parafilie mai puţin răspândită este acrotomofilia şi constă în atracţie sexuală faţă de persoane care au suferit amputări. Nu prea departe de acelaşi palier se situează apotemnofilia care presupune excitaţie sexuală la gândul de a fi schilod. Persoanele cu apotemnofilie pot merge până într-acolo încât simulează accidente pentru a forţa chirurgii să le amputeze membre.

Hematolagnia se manifestă prin excitaţie sexuală la gândul sau vederea sângelui ori atracţie sexuală la gândul de a înghiţi sânge. Agalmatofilia presupune atracţie sexuală faţă de manechine ori statui ori persoane aflate în deplină imobilitate.

Există chiar şi atracţie sexuală faţă de muzică (melolagnie) sau atracţie sexuală faţă de persoane care prezintă diformităţi sau au o înfăţişare monstruasă (teratofilie). Microfilia e un fetiş care implică excitare la gândul sau prezenţa persoanelor de dimensiuni mărunte, iar macrofilia e reversul medaliei presupunând atracţie sexuală faţă de fiinţe umane gigantice.

Atracţia sexuală faţă gândul de a fi acoperit de gândaci poartă numele de formicofilie, iar atracţia sexuală faţă de piercing-uri ori tatuaje se numeşte stigmatofilie. Până şi mirosurile pot provoca excitaţie sexuală, oflactofilii fiind cei traşi de mirosuri specifice sau (mai rar) de către mirosuri în general.

O altă parafilie mai rar întâlnită este antropofagia - excitarea produsă de consumarea cărnii umane. Sthenolagnia presupune atracţia sexuală faţă de persoanele cu muşchi sau de cele care îşi afişează puterea fizică. Menofilia se manifestă prin impulsuri sexuale derivate din atracţie faţă de sângele menstrual sau perioada menstruaţiei în general. Atracţia sexuală a unui bărbat mai tânăr faţă de o femeie mai în vârstă poartă numele de anililagnie, iar podofilia (a nu se confunda cu "pedofilia") reprezintă atracţie sexuală faţă de picioare, degetele de la picioare ori talpa piciorului. Naratofilia reprezintă un fetiş ce implică folosirea unor cuvinte obscene în timpul actului sexual. Erotofonofilia presupune atracţie sexuală faţă de crimă, în special de uciderea unor străini.

Dar ce-i determină pe unii oameni să simtă atracţie sexuală faţă de lucruri pe care media le respinge? Se pare că există o legătură între parafilii şi dezvoltarea neuronală prenatală. Un alt factor comun persoanelor cu parafilii se pare că este numărul mai mare de fraţi mai în vârstă, conform altor studii. O altă ipoteză susţine că anumiţi stimuli din copilărie pot declanşa atracţii sexuale precum cele de mai sus dacă copilul atribuie cumva conotaţii sexuale unor obiecte sau situaţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Unora le place popa, altora preoteasa
Exista si alte parafilii foarte populare pe aici: pesedefilia, penelefilia, postacofilia, etc. Odata cu venirea caldurii, primaria se gandeste sa ofere spatii extinse, in centrul orasului, pentru numarul tot mai mare a celor ce sufera de berofilie. In ciuda aparentelor, totusi exista si o veste buna, acest popor nu sufera de muncofilie.
Postat 14 Iunie 2017, 07:42 de User anonimizat
@SM
Imaginea atașată articolului nu a fost aleasă de mine ci de cei din redacția săptămânalului Bihoreanul. Eu doar scriu textele, de restul se ocupă ei.
Postat 13 Iunie 2017, 18:38 de Razvan_T_Coloja
>?
Nuva suparati, domnule Coloja, da' totusi imaginea pe care ati atasat-o articolului nu vi se pare cu un prea puternic impact emotional ptr. cititor din perspectiva dvs de psiholog ? Mie, care nu ma consider deloc o fire sensibila, mi se pare ca da , deci nu ma consider bine sau ce ?
Postat 13 Iunie 2017, 17:48 de SM
mda...
Toate aceste lucruri sunt acceptate de Coalitia pentru Familie?
Postat 13 Iunie 2017, 14:31 de seth
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON