URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2020, 14:22

Festivităţi în pandemie. Foştii şi viitorii consilieri locali au sărbătorit Ziua Oradiei cu măştile pe faţă (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Foştii şi viitorii consilieri locali au sărbătorit, luni, în sala mare a Primăriei, Ziua Oradiei în condiţii de pandemie, cu măştile pe faţă şi păstrând între ei o distanţă de siguranţă.

"La mulţi ani, dragi orădeni!"

Spre deosebire de anii anteriori, la şedinţa festivă organizată pentru sărbătorirea zilei de 12 octombrie municipalitatea a invitat doar circa 50 de persoane.

Printre cei prezenți s-au numărat prefectul Dumitru Ţiplea, aleşi locali, directori din Primărie şi reprezentanţi ai bisericilor greco-catolică şi ortodoxă în frunte cu Preasfințitul Virgil Bercea care a şi rostit o rugăciune.

În deschiderea întâlnirii, primarul Ilie Bolojan (foto) a vorbit despre dubla semnificaţie a zilei de 12 octombrie pentru municipiul Oradea: semnarea în casa avocatului Aurel Lazăr a declaraţiei de la Oradea, care avea să fie citită mai apoi, pe 1 Decembrie, la Alba Iulia, şi eliberarea oraşului de sub ocupaţia horthystă în 1944.

Ales în funcția de preşedinte al Consiliului Judeţean, primarul, încă în funcţie, Ilie Bolojan şi-a încheiat în premieră cuvântarea cu formula: "La mulţi ani, dragi orădeni! La mulţi ani celor care sunteţi aici! Dumnezeul să aibă în pază judeţul Bihor şi oraşul Oradea!".

Oraşul toleranţei

Invitat să ia cuvântul cu privire la cele două evenimente majore din trecutul oraşului Oradea, istoricul orădean Gabriel Moisa  (foto jos) a insistat pe caracterul multietnic şi tolerant al municipiului de pe Crişul Repede.

"Oradea este oraşul toleranţei. În perioada 1918 - 1920 românii, maghiarii şi evreii din oraş şi-au dat mâna. În toamna anului 1918, şeful poliţiei i-a ferit pe câţiva lideri români de pericolul roşu şi i-a salvat în Primărie. Ca să nu mai vorbesc despre medicii evrei care au salvat vieţi indiferent de etnie", a spus Moisa.

"Un român, un maghiar şi un sârb..."

În acest context, istoricul a amintit povestea emoţionantă a celor trei orădeni condamnaţi la moarte de autorităţile horthyste relatată deja de BIHOREANUL.

"Un român, Andrei Silviu, un maghiar, Papp Tiberiu, şi un sârb, Nicolae Rajkovič, şi-au dat mâna şi au constituit gărzi civile aici în Primărie, pentru a gestiona treburile, pentru că se crease un vid de putere. Doi dintre ei au şi fost executaţi ca partizani", a povestit Moisa.

Potrivit istoricului, gestul celor trei este un exemplu bun al modului în care au ştiut orădenii să convieţuiască de-a lungul istoriei şi să colaboreze în interesul comunităţii. Moisa a încheiat cu formula: "La mulţi ani, Oradea! La mulţi ani, România!".

Festivitatea, organizată în condiţii speciale, a fost declarată închisă după ce Preasfinţitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a rostit o rugăciune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON