URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iulie 2017, 01:34

Festivalul de folk: Mircea Bodolan şi-a deconspirat originile orădene, iar Victor Socaciu a cântat cu publicul pentru mamele politicienilor hoţi (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima ediţie a Festivalului Naţional de Folk de la Oradea, organizat de Uniunea Femeilor din Bihor, s-a încheiat cu ropote de aplauze, duminică seară, în Cetate.

Teatrul de vară s-a umplut de lume imediat după ora 19, ora de debut a concertelor, iar în timpul recitalurilor lui Sergiu Nica, Raul Silaghi, Florian Chelu Madeva, Gato Istvan, Liliana Ioniţă Budău şi Fala Band lumea a continuat să vină. La fel ca în seara precedentă, publicul a fost format din orădeni de toate vârstele, dar, aşa cum au remarcat şi artiştii, parcă tinerii au fost mai numeroşi.

Aşa cum era de aşteptat, concertele artiştilor locali au fost oarecum de încălzire. Un moment inedit s-a petrecut la finalul recitalului lui Călin Pop, solistul trupei Celelalte Cuvinte. Alături de Raul Silaghi, rockerul şi-a acompaniat propria fiică, Ambra Pop, care a cântat o melodie despre copilărie şi a fost îndelung aplaudată de spectatori.

Oradea, motiv de ceartă...

Pentru mulţi dintre cei prezenţi, surpriza serii a oferit-o Mircea Bodolan, care, de cum a urcat pe scenă, a mărturisit că este născut la Oradea, un detaliu prea puţin cunoscut. Mai mult, artistul a spus că îi place mult oraşul, că îşi ridică o casă lângă Oradea şi l-a lăudat pe primarul Ilie Bolojan.

"Sunt mândru că m-am născut în acest oraş, unul dintre puţinele oraşe din ţară în care se vede că există primar", a spus folkistul. Spre amuzamentul spectatorilor, acesta a povestit că recent a avut un scandal monstruos cu soţia lui, după ce şi-a făcut o fotografie în Piaţa Unirii, lângă Biserica cu Lună. "Nevastă-mea m-a spurcat în ultimul hal, întrebându-mă ce caut la Viena", a spus Bodolan. Apoi, le-a cântat orădenilor piese precum "Fata din vis", "Mătrăguna", "Cântec haiducesc" ori "Ereţi şi porumbei".

"Mama lor la toţi!"

Deşi toţi muzicienii de pe scenă au fost bine primiţi, cel care a reuşit să-i ridice în picioare pe orădeni a fost ultimul dintre interpreţi, Victor Socaciu, ale cărui cântece se dovedesc învingătoare în bătălia cu timpul.

Publicul a interpretat cu voluptate, alături de trubadur, refrene "sociale" cu constatări amare, precum cea că "vin ai noştri, pleacă ai noştri, noi rămânem tot ca proştii... ăia hoţi, ăştia hoţi, mama lor la toţi!", dar şi melodii de suflet sau cu încărcătură patriotică, ce păreau uitate.

La invitaţia solistului de a cânta împreună cu el "un cântec care nu este al meu, dar este al tuturor românilor", publicul a creat un moment emoţionant, dovedind că ştie versurile cântecului "Eminescu", compuse de Ion şi Doina Alea Teodorovici. Victor Socaciu nu a părăsit uşor scena, fiindcă i s-au cerut de mai multe ori bisuri, spectatorii nevrând să plece nicidecum acasă, în ciuda vântului care sufla tot mai puternic. 

Semn că muzica bună nu are vârstă, că există atât artişti mari, cât şi public pe măsură, dar şi că Oradea merită să permanentizeze un asemenea festival, într-un loc creat anume parcă pentru el...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
sictir, ghicitoare ratata :D
Auzi fa (asta pentru ca sigur sub pseudonimul "PFA" se ascunde individa cu palariuta, Angela Pop pre numele ei, care imparte carti de vizita cu ghicit in carti, tarot si alte nebunii la lansarile de carte Mihaiela Dindelegan si, surpriza, famiglia Chelu), eu in locul tau as inceta sa ma cred vreo juna prima (nu de alta, dar cu palariuta sau ba, cu voaluri sau nu, tot o baba de saij' da ani ramai) si as pune dreaq mana sa fac ceva. Si vezi ca daca mai esti impertinenta iti trimit si Curtea de Conturi pe cap, ca precis ai transformat uniunea aia a muierilor intr-un... PFA propriu :D :D :D
Postat 07 Iulie 2017, 12:32 de topograf
@topograf
...in ce ati masurat ?Mp sau Ha?Important de precizat:finantarea de la Primarie e de vreo 280 milioane lei vechi(mp) si nu Ron cum s-ar putea intelege...adica vreo 6000 de euro,pt. trei zile de festival...sunet ,lumini,20 de artisti,onorarii,transport,cazari,s.a.m.d...comparati cu cei 74000 euro alocati de CJ si vedeti unde-i eficienta Folk-ul e in fond muzica si poezie,asa ca ,in zilele de azi, abordarea poate fi mult diversificata ,fata de cea clasica...pe langa Alexandrina Chelu,o abordare aparte(mult gustata de public) a avut-o si Calin Pop ... E bine ca s-a tinut cont si de comunitatea maghiara sau de neoprotestanti(in fond cu totii locuitori ai orasului si platitori de taxe) E nevoie de toleranta si implicit de actiuni comune....primatul artistic si echidistanta Primariei a fost si dpdv al simpatiilor politice,astfel ca alaturi de Ducu Bertzi (PNL),au fost Alexandrina Chelu sau Victor Socaciu(PSD) Inca ceva...pt. a fi in cunostinta de cauza,cand puneti eticheta acestui festival e bine sa participati si sa analizati toate cele 3 zile... ...si tot de pe fb: "Festivalul folk, Oradea 2017 A fost o reușită certă. Amfiteatrul arhiplin aproape tot timpul, mâncare bună, bere la draft, muzică de calitate, spectatori civilizați, buni cunoscători ai folkului, de toate vârstele. Interpreții, mânați de entuziasmul publicului s-au întrecut pe ei înșiși, oferind recitaluri peste medie. După 5 bisuri, Victor Socaciu, a uitat și versurile. N-a fost niciun bai, le-a cântat întreg amfiteatrul  :).  Frumos, felicitări organizatorilor (Asociația femeilor din Bihor) și mult succes cu ediția a II-a! Mariana Ioniță, Florian Chelu Madeva, Călin Pop, Mircea  Bodolan  (bine-ai revenit acasă!) și  Victor Socaciu:" In incheiere,as remarca frustrarea din "masurarea topografica" a festivalului cat si pornirea impotriva familiei Chelu...cred ca ati aplicat si nu ati primit bani de la Primarie pt. oarece activitati si-acum va varsati naduful...
Postat 05 Iulie 2017, 09:31 de PFA
un esec total !
Ia uite ce scrie pe facebuci: "Festivalul de folk, un fiasco de 300 de miioane, pe banii orădenilor ! S-o luăm cu începutul. Alexandrina Chelu a "cântat" cu o chitară... împrumutată din sală, poezia... "De-aş avea", de... Mihai Eminescu ! Folk curat, nu glumă ! Cam câţi bani o fi luat un asemenea "artist" care nici chitară n-are, ca să cânte poezele de Eminescu ? De fapt, "cântatul" s-a rezumat la zdrăngănirea corzilor chitarei într-un "stil" în care orice om de pe stradă ar putea-o face, şi voce. Aceasta pare a fi, de altfel, şi specialitatea famigliei Chelu, vrăjeală şi abureală cu care reuşesc să sugă de la Primărie şi alte instituţii banii orădenilor, pentru zdrăngăneli penibile. "Eu rar cânt la chitară, şi când o fac, niciodată atât de mult", spune pe scenă "vedeta" noastră, după ce "cântase" FIX opt minute ! Deci primăria plăteşte din banii fraierilor o cântăcioasă care n-are nici chitară şi n-a cântat niciodată 8 minute la chitară !?!? WTF !? Ca să nu mai vorbim că sonetele nu înseamnă folk ... Mai apoi a venit tatăl fetişcanei pe scenă, să ne explice el cât e de celebru şi cum scoate multe volume de sonete. Ce a uitat să spună este că acele volume sunt tipărite tot pe banii primăriei. Adică ai orădenilor. Următorul interpret, Nicolae Moranciu, o voce bună, nimic de zis, dar a cântat... muzică neoprotestantă, despre "familia Domnului Iisus", "fraţii şi surorile credincioase", "cum putem răsplăti iubirea Lui" şi mai ales "să facem lucrarea domnului", dar şi alte bazaconii care n-aveau absolut nici o legătură cu folk-ul !!! Mulţumim primăriei Oradea că a dat 300 de milioane de lei din banii fraierilor de contribuabili, pentru muzică "creştină" pe care o puteam audia gratis la biserica Emanuel ! Daca vroiam, desigur ! Noroc cu Raul Bochis, care a mai salvat aparenţele cântând nişte cover-uri după Baniciu, Savoy etc. Voce draguţă dar nimic special, însă cântă cu însufleţire şi atrage publicul. De altfel, o treime din public, circa 40 de persoane, era formată din elevi de-ai lui Raul Bochiş şi din părinţii acestora. A mai cântat şi Magda Puskas, frumos dar... tot 60 de ani are şi se cam simte playback-ul :D Încă o dată, mulţumim primăriei Oradea pentru cele 300 de milioane aruncate pe fereastră" !
Postat 03 Iulie 2017, 20:23 de topograf
PRECUM ÎN CER AȘA SI PE PĂMÂNT
@Neutryno : Asta e ! Fiecare cu ce am fost înzestrați ! Pe mine atâta mă duce mintea !
Postat 03 Iulie 2017, 10:16 de TDS
Domnu TDS
Mult suflet și puțin creier din păcate.
Postat 03 Iulie 2017, 10:05 de Neutryno
!!!!
@TanarSiNelinistit: Mulțumesc de aprecieri ! Precizez că nu sunt de vânzare ! Tot ce scriu ANTI-BOLOJAN este din suflet !
Postat 03 Iulie 2017, 09:58 de TDS
TSD, la fel de prost ca intotdeauna
TSD, tu esti un hater asa de prost incat faci pe gratis ceea ce altii fac pe bani - ma refer la postarile anti-primar. Nu te mai vinde ieftin, fraiere! Ia un ban cinstit si cumpara-ti o bere mai scumpa si mai buna. Imi face mare placere sa iti citesc ineptiile te rog scrie cat mai multe. Iti multumim cu totii ca existi!!! Tine-o tot asa!!!!!!
Postat 03 Iulie 2017, 09:42 de TanarSiNelinistit
LA NOI LA BRAILA, LA TANTI ELVIRA....
Cred că " Rănitul dintre linii " este CAPODOPERA folk a României ! Dar chestia cu poza făcută la Viena e de prost gust ! Mircea, dacă îți place atât de mult Bolojan, du-l cu tine la Brăila ! Nu-l uita însă pe...Stănel !
Postat 03 Iulie 2017, 09:16 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON