URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Recent, PSD-iştii bihoreni au repus pe tapet, şi bine au făcut, situaţia corecţiilor financiare aplicate de autoritatea de management din Ministerul Dezvoltării pentru două proiecte ale Oradiei pe fonduri europene. Numai pentru noua linie de tramvai riscăm să dăm din buzunarul nostru 58,7 milioane lei. Lecţia e cam scumpă, chit că aşa avem ocazia să simţim pe propria piele ce ar fi însemnat ca toate investiţiile să le fi plătit din bugetul local.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu). Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei...
Zic şi eu
Adrian Cris
Avem în faţă 4 ani pe care analiştii îi numesc „de pace”, prezumând că noii aleşi vor lucra decent, nu cu gândul la următoarea campanie. Din păcate pentru visata pace, realitatea nu prea justifică, totuşi, optimismul. Ca dovadă, negocierile, formarea şi primii paşi ai noii şi heteroclitei coaliţii PNL, USR-PLUS, UDMR, partide care până mai ieri se detestau plenar: liberalii erau Ciuma Galbenă pentru pluserişti, aceştia sexo-marxişti pentru penelişti, singurul lucru ce-i unea şi pe unii, şi pe ceilalţi fiind certitudinea că udemeriştii sunt magyar PeSzeDe.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Avem un nume nou de stradă în Oradea - strada Sucevei a devenit Strada Evreilor Deportați. Nu e o denumire prea fericită, însă nici una care să poată fi combătută cu prea multă tărie, fiindcă, la aproape 80 de ani de la acele evenimente oribile, sentimentul generalizat de vină încă există... Dar, rememorând la nesfârșit oribilitățile trecutului, ne facem oare un viitor mai frumos? Putem spera că viața copiilor noștri va fi mai liniștită și lipsită de pericole dacă le picurăm întruna în creiere amintiri despre felurile îngrozitoare în care au murit părinții și bunicii lor?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sub denumirea de hepatită cronică sunt cuprinse o serie de afecţiuni ale ficatului cu cauze şi grade de severitate diferite, care au ca punct comun faptul că procesul inflamator şi necrotic durează cel puţin 6 luni. Formele uşoare nu progresează sau pot progresa lent, iar formele severe sunt asociate cu cicatrizări ale ţesutului hepatic, cu formarea altui tip de structură a acestuia care pot evolua spre ciroză hepatică.
24 Noiembrie 2018, 12:55

Festivalul „D’ale Porcului”, la ERA Park: 17 echipe se întrec în prepararea mâncărurilor din carne de porc (FOTO/VIDEO)

A cincea ediţie a festivalului-concurs „D’ale Porcului” şi a doua din acest an a debutat sâmbătă, în parcarea centrului comercial ERA Park. 23 de echipe, majoritatea ale unor comune bihorene, se întrec în prepararea mâncărurilor din carne de porc.

Primarul „chef”

În frunte chiar cu primarii sau viceprimarii, echipele au început munca dis de dimineaţă, pregătind cârnaţi, caltaboşi, toroş, grătare şi alte bucate specifice satelor în care locuiesc. În plus, pentru vizitatorii standurilor au pregătit platouri cu şuncă, cârnaţi, slănină, ceapă.

Fireşte, n-a lipsit pălinca din diferite fructe. De pildă, la standul comunei Vadu Crişului, primarul însuşi, Dorel Cosma, i-a îmbinat pe trecători cu pălincă de prune, gutui ori cireşe.

De asemenea, pe la fiecare stand în parte a trecut şi juriul concursului, format din adevăraţi specialişti: Ştefan Bercea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T. România), Bogdan Vandici - câştigătorul "Chefi la cuţite" 2018, Dan-Teodor Găvruţa – bucătar-şef "Lotus Therm" Băile Felix, Silviu Zetea – proprietarul brandului "Zetea de Transilvania" şi Uhrin Sándor – preşedintele Clubului Cârnatului Csabai (Csabai Kolbászklub Egyesület).

Restricţii de la DSVSA

Pentru că în Bihor există mai multe focare de pestă porcină, Direcţia Sanitar Veterinară a impus organizatorilor festivalului şi anumite măsuri. Mai precis, a cerut ca fiecare kilogram de carne folosit pentru prepararea bucatelor să provină din abatoare autorizate, cu documente care să ateste starea de sănătate a porcului.

„Au fost aduşi gata sacrificaţi 23 de porci de la ferma Nutrientul, prin abatorul Tavi Bogdan. DSVSA ne-a cerut să fim atenţi ca pe perioada festivalului să nu avem produse preparate din altă carne decât cea adusă de noi, decât cu excepţia celor care au documente de la Direcţie şi de la ANAF”, a declarat Radu Silaghi, directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene, organizatoare a evenimentului.

Pentru că toţi porcii au provenit din abator, nici obiceiul pârjolirii porcului nu a mai fost pus în practică.

Târg de produse tradiţionale

La finalul zilei de sâmbătă, se vor acorda premii pentru cea mai bună palincă, cel mai bun cârnat, cel mai bun caltaboş, cel mai bun toroş, cel mai bun produs special. De asemenea, se vor acorda şi trei mari premii (I, II şi III) şi un premiu de popularitate, în funcţie de numărul de porţii de mâncare vândute de fiecare comună în parte.

Pe lângă standurile comunelor, festivalul mai cuprinde şi un târg de produse tradiţionale, unde doritorii pot găsi produse diverse, de la boia de ardei dulce făcută în casă, la mezeluri aduse de o firmă din Ungaria şi dulceţuri şi murături puse la borcan de localnicii din satul bihorean Coleşti, de lângă Vaşcău.

Vor caltaboş record!

Duminică, festivalul continuă cu un program artistic, dar şi cu o încercare de doborâre a unui record.

„Avem o echipă care va încerca să depăşească un record mondial, încercând să facă cel mai lung caltaboş din lume, de peste 200 de metri. Vom avea o echipă destul de mare, vreo 20 de colegi care se vor ocupa de pregătire şi va fi o tehnică aparte de îmbinare a acelui caltaboş”, a precizat Silaghi.

După ce va fi măsurat, caltaboşul va fi împărţit în bucăţi egale şi vândut doritorilor. Prepararea lui va începe la ora 11.

UPDATE: Oşorheiul, pe primul lor

Organizatorii au anunţat, sâmbătă seară, că marele trofeul al festivalulu a fost câştigat de comuna Oşorhei. Echipa condusă de viceprimarul Ioan Gligor a fost urmată, la mică distanţă, de echipa comunei Pomezeu, condusă de primarul Ioan Şora, şi de echipa „Sepsi Zoltan”, reprezentând localitatea maghiară Körösnagyharsány.

Cei mai buni cârnaţi au fost făcuţi de echipa Pomezeu, în caltaboşi a excelat echipa Körösnagyharsány, cel mai bun toroş a fost făcut de echipa Oşorhei, la cel mai bun produs local s-a impus echipa Valea lui Mihai. Şi, pentru că totul a început cu o degustare de pălincă, cea mai bună a fost cea a echipei Căuaş (judeţul satu Mare).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0172 RON
  • 1 EUR = 4.8737 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON