URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Noiembrie 2022, 20:30

Festival cu fantezie: Ce concerte propune în weekend noua ediție a OraJazz Festival

Festival cu fantezie: Ce concerte propune în weekend noua ediție a OraJazz Festival JAZZ DE... DEPARTE. Printre invitaţii acestei ediţii OraJazz Festival se numără grupul Dearest Sister, care vine la Oradea tocmai din Suedia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din dorinţa de a le aduce iubitorilor de jazz o bucurie, dar şi pentru a le stârni apetitul celor care nu au descoperit încă acest stil de muzică, Visit Oradea organizează o nouă ediţie - cea de-a treia - a festivalului OraJazz, care va avea loc în perioada 18-20 noiembrie.

Va fi prima ediţie post-pandemie a evenimentului, iar invitaţii vin din ţări ca Norvegia, Suedia sau Israel.

Şase concerte şi un "after"

Concertele din OraJazz Festival se vor ţine în sala "Enescu - Bartók" a Filarmonicii de Stat Oradea şi la Sinagoga Neologă Sion, în serile de vineri, sâmbătă şi duminică.

"Am pregătit pentru această ediţie şase concerte. Trei sunt susţinute de muzicieni consacraţi, iar celelalte trei sunt ale unor tineri muzicieni care au impresionat încă de la primele lor apariţii", transmite Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (Visit Oradea). Invitaţii vin din Norvegia, Ungaria, Suedia, Israel, Germania şi Polonia.

Totodată, sâmbătă, de la ora 22, Moszkva Café va găzdui un afterparty, cu Lazy Boys, intrarea fiind liberă.

Muzică şi poveste

Festivalul va debuta vineri, de la ora 19, la Filarmonica de Stat, cu concertul trioului norvegian Maridalen (Anders Hefre - saxofon, clarinet, Jonas Kilmork Vemøy - trompetă, Andreas Rødland Haga - contrabas), care are în palmares albume ajunse în topuri din Norvegia şi Marea Britanie. "Cei trei membri şi-au găsit tonul distinct în armonia caldă dintre contrabas, trompetă, saxofon şi clarinet, încercând să surprindă atât diferite dispoziţii de moment, cât şi mici poveşti create ad-hoc", spun organizatorii despre trio.

Cel de-al doilea concert al serii va fi susţinut de Szilárd Banai & Friends, din Ungaria: Bakó Krisztina - voce, Miki Birta - chitară, Áron Tálas - pian, Vermes Gábor - bass, Banai Szilárd - baterie. Acesta din urmă este unul dintre cei mai celebri baterişti din Ungaria, care şi-a adus contribuţia la circa 60 de albume jazz, rock, fusion, pop şi world music. Alături de colegii săi, Banai Szilárd va aduce pe scena orădeană "o muzică proaspătă" şi impredictibilă, inspirată din mai multe stiluri.

Pian şi muzicuţă 

În cea de-a doua seară, de la ora 19, tot la Filarmonică, orădenii vor putea asculta întâi grupul suedez Dearest Sister (Ylva Almcrantz - keyboards, Andrea Hatanmaa - voce, Joakim Lissmyr - contrabas, Liam Amner - tobe). "În centrul grupului suedez Dearest Sister se află parteneriatul creativ dintre Andrea Hatanmaa, ca lider vocal, şi Ylva Almcrantz - pianist/aranjor. Cele două muziciene s-au întâlnit la Academia de Muzică din Malmö în studenţie şi au adunat o mulţime de influenţe contrastante, din rock, pop şi jazz", precizează organizatorii.

Ariel BartTot sâmbătă seară, în aceeaşi sală de concerte, în faţa publicului va apărea Ariel Bart Trio din Israel: Ariel Bart (foto) - muzicuţă cromatică, Mayu Shviro - violoncel, Moshe Elmakias - pian. "La doar 23 de ani, Ariel Bart este o muziciană care se distinge printr-o abordare unică a muzicuţei cromatice. Ea se inspiră în egală măsură din tradiţia muzicii jazz europene şi din muzica Orientului Mijlociu", spun gazdele despre liderul trioului.

Anja la violoncel

Concertele din ultima seară a OraJazz se vor ţine la Sinagoga Neologă Sion, care a găzduit primele ediţii ale festivalului.

Întâi, duminică, de la ora 19, publicul o va asculta pe violoncelista Anja Lechner din Germania, care are un palmares bogat de colaborări cu orchestre importante. "Profunzimea muzicală, versatilitatea şi virtuozitatea, dublate de abilităţi extraordinare de improvizaţie sunt calităţile cu care Anja Lechner impresionează în fiecare concert al său", transmit organizatorii.

Neconvenţional

 violonistul de jazz Mateusz SmoczyńskiOraJazz se va încheia cu concertul violonistului de jazz Mateusz Smoczyński (foto) din Polonia, câştigător a numeroase premii la concursuri importante. "Foloseşte multe tehnici neconvenţionale pentru a cânta la vioară, ceea ce îmbogăţeşte şi diversifică limbajul muzical al concertelor sale. Îşi interpretează părţile la vioară şi vioară bariton, un instrument mai puţin cunoscut", îl prezintă Visit Oradea, care adaugă că programul include compoziţii ale maeştrilor săi, John Coltrane, Zbigniew Seifert şi Christian Howes, dar şi improvizaţie.

Biletele pentru OraJazz Festival 2022 se pot cumpăra de pe platforma bilete.ro, cu 70 lei, pentru una dintre seri, respectiv cu 180 lei (abonament) pentru toate cele trei seri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON