URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2021, 12:58

Fenomenul Flavia Groșan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Minunea medicinei a germinat într-un articol de câteva rânduri pe un site necunoscut, a cunoscut lumina zilei pe Facebook şi a fost aureolată de reflectoarele unui templu TV. În doar trei zile, doctoriţa orădeancă Flavia Groşan a devenit adevărata eroină a luptei anti-Covid, îmblânzitoarea absolută a perfidului coronavirus printr-o "schemă" pe care a aplicat-o după studii de un deceniu, la finele căruia pandemia a venit la fix, parcă anume ca să-i demonstreze eficacitatea.

Şi funcţionează! Nu oricum, ci, premieră în istoria medicinei, 100%. A vindecat, potrivit propriilor afirmaţii, 1.000 de oameni, care în două zile, când faima i-a sporit, au devenit câteva mii, inclusiv de peste hotare. Cine nu o crede nu-i patriot, e vândut Dictaturii Medicale, limitat în gândire, roboţelul algoritmilor, prizonierul protocoalelor terapeutice spitaliceşti ucigaşe.

Doctoriţa practică o profesie care are două principii elementare. Primum non nocere! Întâi de toate să nu faci rău! A făcut rău vreunui pacient din cele câteva mii? Nu ştim decât că, aşa cum unii, cei mai mulţi, o laudă pe Facebook, tot acolo alţii, foarte puţini, au îndrăznit să spună că le-a greşit diagnosticarea. Dar să lăsăm deoparte ce nu cunoaştem documentat. Argumentat, însă, se poate afirma că da, face rău acum. Căci bine-i să îndemni oamenii să fugă de spitale, chiar dacă nu mai pot respira, speriindu-i că oxigenoterapia le dăunează grav sănătăţii?

O altă regulă elementară e "medicină pe bază de dovezi". Or, ce dovezi aduce doctoriţa că a tratat 100% mii de oameni? Dar că numai "vreo trei" au ajuns la ATI? Dar că a făcut-o cu schema-minune (şi nu, de pildă, la fel ca medicii de familie)? De fapt, i-a cerut cineva, în direct la TV, să producă o probă cât de mică? E dispusă să-şi prezinte registrul de consultaţii? Confirmă CAS dacă chiar a prescris de o mie de ori Claritromicină? A sesizat cineva enormitatea că ar fi tratat online şi telefonic mii de pacienţi "în diferite stadii"? Cum le-a evaluat starea fără nicio analiză, radiografie, CT, ştiut fiind că specialitatea sa, pneumologia, e imposibilă doar cu stetoscopul?

Doctoriţa noastră este adulată pur şi simplu. Dar cum să nu fie, când promite lecuirea cu medicamente ieftine (visul românului, ca berea la PET), fără spitalizare (pa, durere!), cu sufletul şi vorba bună. Atât de bună încât tratamentul este, cum ea însăşi zice, o "poveste", în care Claritromicina e "regina mea", iar adjuvantele "zmeii mei". Şi cum să nu fie iubită, iar Colegiul Medicilor detestat, când acest organism, altfel expert în achitări de malpraxis, s-a autosesizat instantaneu? Cui să-i dăm crezare, vindecătoarei ori starostelui acestui organism, acuzat că trafichează organe?

O sugestie îmi permit, totuşi, invitând exegeţii fenomenului Groşan să îşi răspundă: dacă miraculoasa "regină" Claritromicina ar fi inclusă în protocoalele din spitale, nu-i aşa că ar contesta-o în următoarea clipă, doar pentru că a fost "oficializată"?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Greutatea Neutrino tinde spre zero (zicerile Wikipedia)
In alta dezordine de idei, jurnalistii Antenelor, pe oriunde descaleca, propovaduiesc doar pacea si buna intelegere
Postat 24 Martie 2021, 06:59 de cristi_h
Jurnalism la comanda
Inginerii si filologii de la Bihoreanul sar la beregata oricui are o abatere de la "calea oficiala". Citez din A. Pleșu: Jurnalistul teleghidat. Uşor de identificat mai ales în conferinţele de presă. I se spune „de-acasă” (de la patron, redactor-şef, director) ce are de făcut. Cu alte cuvinte, lecţiile îi sunt scrise de alţii: „te duci şi ataci!” Cam asta ne este servit zi de zi de catre ziarul de Bihor al companiei MediaPro.
Postat 22 Martie 2021, 21:02 de Neutryno
Clarvazatoarea Claritromicina
In unele basme, Zâna binefacatoare are totusi o limitare: ii poate ajuta magic pe toti ceilalti dar nu se prea poate ajuta miraculos pe sine insasi...
Postat 22 Martie 2021, 16:36 de cristi_h
Interesant.
Până acum nici doamna doctor nu a făcut dovada că ar fi vindecat 1000 de oameni, nici autorul nu a făcut dovada că NU ar fi vindecat. Până atunci puțină deontologie nu ar strica, de ambele părți. Altfel la ironii suntem buni toți, mai ales când claritromicina devine prizma țigăncii, și viceversa, doar pentru a susține un punct sau altul de vedere.
Postat 22 Martie 2021, 14:17 de User anonimizat
Ce aveti, ma, toti ,cu doamna doctor?
Dupa 30 ani de pneumologie pe piine,fosta directoare de spital, ai tu dreptul, filolog,inginer sa o iei la bani marunti? Poti avea o parere, MEDICALA, asa,ca profan, dar sa lansezi o cruciada,mi se pare cam mult. Desi nu e chiar gratuita: 11 BIHOR MEDIA S.R.L. 14.770 €, de la guvern,pentru presa, in pandemie, iunie 2020. [ https://www.paginademedia.ro/2020/06/lista-posturi-tv-site-uri-bani-presa-guvern/ ]
Postat 22 Martie 2021, 13:22 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON