URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
11 Decembrie 2012, 13:12

Fenomenul evaziunii fiscale: Cum vrea să scape statul de evazionişti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum arătam şi săptămâna trecută, evaziunea fiscală reprezintă sustragerea prin orice mijloace, în întregime sau în parte, de la plata impozitelor, taxelor şi a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor speciale extrabugetare, de către persoanele fizice şi persoanele juridice române sau străine.

Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, pentru a reuşi să combată evaziunea şi pentru a creşte încasările la buget, oferă unele "facilităţi" persoanelor care au comis această faptă, pentru a evita răspunderea penală sau pentru a-şi atenua această răspundere. Practic, prin legislaţia în vigoare, statul pune, mai presus de represiunea penală, interesul pragmatic al colectării la buget a sumelor ce au rezultat din fenomenul evaziunii fiscale descoperit.

Astfel, cu titlu general, articolul 10 din lege prevede că în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecaţii, până la primul termen de judecată, învinuitul ori inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.

Dacă însă prejudiciul adus statului este sub o anumită valoare, "facilităţile" oferite merg şi mai departe. În concret, dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda, iar dacă este de până la 50.000 euro se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar.

Totuşi, nu orice persoană poate beneficia de aceste "facilităţi". Pentru a descuraja fenomenul evaziunii fiscale, articolul 10 alineat 2 al Legii nr. 241/2005 prevede că acestea nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o infracţiune de acelaşi gen într-un interval de 5 ani.

Pentru a determina cuantumul prejudiciului, legea prevede că în cazul în care, ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni, nu se pot stabili, pe baza evidenţelor contribuabilului, sumele datorate bugetului general consolidat, acestea vor fi determinate de organul competent potrivit legii, prin estimare, în condiţiile Codului de procedura fiscală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
cel mai mare pacat e sa nu mori BATRAN
sa nu va temeti de TALHARi ca fiecare isis are leac in SOCIETATEA CIVILA ROMANESCA, le vine ceasul pe rand la toti, pacat sa nu mori de moarte naturala! MOARTEA vine chemata nu singura, asta e CLAR ca lumina zilei!
Postat 12 Decembrie 2012, 16:05 de sa mori chinuit
vai de voi dobitoace nu oameni !
cand tai tunuri de milioane de euro cine te iarta cu 100.000 :)))) vai de capul vostru de pacaliti !SUNTETI de PLANS ii platiti sa i prinda ca sa imparta ca de recuperat nimic , asta e cert 100% se duc pe salarii ,rau cu prosti in RAI le sta mai bine in IAD nu pe pamant! cine fura in societatea civila cei din varf este clar., baza munceste si varful HOTESTE .
Postat 12 Decembrie 2012, 16:01 de rau cu prosti in RAI
RECUPERAT , ce recuperat ca exista INSOLVENTA !!
dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 100.000 euro, FRIAERIIII recuperat :)))))!!!! de unde breee ca e SPAGA atat , nu v ati prins DOBITOACE BIPEDE !!!
Postat 11 Decembrie 2012, 23:00 de de până la 100.000 e
tipic PSD
deci dupa ce spune art "dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda, iar dacă este de până la 50.000 euro se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar ."daca tragi o teapa e mai bine sa o faci pete 50.000 ca sa scapi de cazier,deci cu cat furi mai putin iei mai mult...tipic PSD :-)))))))))))))
Postat 11 Decembrie 2012, 22:06 de gh
COPY paste
Modus operandi...sic!
Postat 11 Decembrie 2012, 20:18 de Avocado
COPY paste
Dottore Ursuta, articolul e COPY paste după lege, vezi ca mai sunt si alte norme care reglementează acest domeniu, deci ai loc de articole cu același modul operandi...
Postat 11 Decembrie 2012, 20:17 de Avocado
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON