URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Decembrie 2012, 13:12

Fenomenul evaziunii fiscale: Cum vrea să scape statul de evazionişti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum arătam şi săptămâna trecută, evaziunea fiscală reprezintă sustragerea prin orice mijloace, în întregime sau în parte, de la plata impozitelor, taxelor şi a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor speciale extrabugetare, de către persoanele fizice şi persoanele juridice române sau străine.

Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, pentru a reuşi să combată evaziunea şi pentru a creşte încasările la buget, oferă unele "facilităţi" persoanelor care au comis această faptă, pentru a evita răspunderea penală sau pentru a-şi atenua această răspundere. Practic, prin legislaţia în vigoare, statul pune, mai presus de represiunea penală, interesul pragmatic al colectării la buget a sumelor ce au rezultat din fenomenul evaziunii fiscale descoperit.

Astfel, cu titlu general, articolul 10 din lege prevede că în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecaţii, până la primul termen de judecată, învinuitul ori inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.

Dacă însă prejudiciul adus statului este sub o anumită valoare, "facilităţile" oferite merg şi mai departe. În concret, dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda, iar dacă este de până la 50.000 euro se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar.

Totuşi, nu orice persoană poate beneficia de aceste "facilităţi". Pentru a descuraja fenomenul evaziunii fiscale, articolul 10 alineat 2 al Legii nr. 241/2005 prevede că acestea nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o infracţiune de acelaşi gen într-un interval de 5 ani.

Pentru a determina cuantumul prejudiciului, legea prevede că în cazul în care, ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni, nu se pot stabili, pe baza evidenţelor contribuabilului, sumele datorate bugetului general consolidat, acestea vor fi determinate de organul competent potrivit legii, prin estimare, în condiţiile Codului de procedura fiscală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
cel mai mare pacat e sa nu mori BATRAN
sa nu va temeti de TALHARi ca fiecare isis are leac in SOCIETATEA CIVILA ROMANESCA, le vine ceasul pe rand la toti, pacat sa nu mori de moarte naturala! MOARTEA vine chemata nu singura, asta e CLAR ca lumina zilei!
Postat 12 Decembrie 2012, 16:05 de sa mori chinuit
vai de voi dobitoace nu oameni !
cand tai tunuri de milioane de euro cine te iarta cu 100.000 :)))) vai de capul vostru de pacaliti !SUNTETI de PLANS ii platiti sa i prinda ca sa imparta ca de recuperat nimic , asta e cert 100% se duc pe salarii ,rau cu prosti in RAI le sta mai bine in IAD nu pe pamant! cine fura in societatea civila cei din varf este clar., baza munceste si varful HOTESTE .
Postat 12 Decembrie 2012, 16:01 de rau cu prosti in RAI
RECUPERAT , ce recuperat ca exista INSOLVENTA !!
dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 100.000 euro, FRIAERIIII recuperat :)))))!!!! de unde breee ca e SPAGA atat , nu v ati prins DOBITOACE BIPEDE !!!
Postat 11 Decembrie 2012, 23:00 de de până la 100.000 e
tipic PSD
deci dupa ce spune art "dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda, iar dacă este de până la 50.000 euro se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar ."daca tragi o teapa e mai bine sa o faci pete 50.000 ca sa scapi de cazier,deci cu cat furi mai putin iei mai mult...tipic PSD :-)))))))))))))
Postat 11 Decembrie 2012, 22:06 de gh
COPY paste
Modus operandi...sic!
Postat 11 Decembrie 2012, 20:18 de Avocado
COPY paste
Dottore Ursuta, articolul e COPY paste după lege, vezi ca mai sunt si alte norme care reglementează acest domeniu, deci ai loc de articole cu același modul operandi...
Postat 11 Decembrie 2012, 20:17 de Avocado
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.505 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON