URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Decembrie 2022, 16:12

„Fără educație, moare orice nație”: Protest al sindicaliștilor din învățământ, în fața Prefecturii Bihor (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 150 de membri ai Sindicatului Liber din Învățământ Bihor, majoritatea membri în corpul personalului nedidactic din școli, au pichetat, vineri, sediul Prefecturii, nemulțumiți de salariile mici și de bugetul minuscul alocat educației pentru anul viitor.

Președintele SLÎ Bihor, Flavius Zancu, a explicat pentru BIHOREANUL că angajații din învățământ vor să-și strige nemulțumirea față de guvernanți. „Nu se mai poate în halul acesta. Alocarea bugetară (n.r. pentru anul 2023) este de aproximativ 2,1% din PIB, cea mai mică din ultimii ani, când știm foarte clar că articolul 8 din Legea Educației spune că trebuie să fie 6% din PIB. Bugetul este foarte mic și n-o să ne asigure un trai decent”, a spus Zancu.

Personalul nedidactic este cel mai oropsit, a mai zis el, cu salarii nete între 1.700 și 2.200 de lei. „Cu acești bani, săracii, abia reușesc să se descurce de pe o lună pe alta. Totodată, acești colegi sunt singura categorie de personal din sectorul bugetar cărora nu le sunt aplicate sporurile de niciun fel, ei sunt cei care de cele mai multe ori prestează ore suplimentare fără să fie plătite și, mai mult decât atât, nu li se decontează naveta”, a declarat președintele SLÎ Bihor.

O femeie de serviciu de la grădinița din Petrileni a declarat BIHOREANULUI că e angajată cu jumătate de normă, la fel ca o colegă de-a ei, și primește doar 1.000 de lei pe lună, bani cu care, văduvă fiind, abia își crește copilul.

protest invatamant

Din Parcul Traian, sub geamurile Prefecturii, protestatarii au strigat sloganuri menite să-i facă pe guvernanți să se simtă vinovați pentru sărăcia personalului din învățământ: „Fără educație moare orice nație”, „4 la purtare pentru guvernare”, „Rușine, rușine, rușine să vă fie”. Ei au avut și pancarte cu mesaje similare: „România educată, ai carte, nu ai parte!”, „Nu vrem pensii speciale, vrem salarii normale”, „Înainte de a vă întreba cât costă educația, întrebați-vă cât valorează ea”, „Ne-ați promis și ne-ați uitat”.

De la megafon, Zancu a mai spus că angajații din învățământ vor să fie tratați cu demnitate și respect: „Ne-au mințit de atâtea ori, ne-au dus cu zăhărelul, încât ne-am săturat. Vrem fapte reale, o Românie educată”. Oamenii l-au criticat și pe președintele Klaus Iohannis, care deși este de profesie dascăl, nu este „aproape de învățământ”, iar mult-trâmbițatul lui proiect „România educată” nu a dus nicăieri.

„Fără grevă generală, ca în 2006, nu vom rezolva nimic. Acești guvernanți nu merită să fie la conducerea țării, și-au bătut joc de noi. Să trăiască ei cu acest salariu, de 1.800, 2.000 de lei”, a spus, tot la megafon, și președintele sindicatului personalului nedidactic din Bihor, Dan Bonca.

După circa 30 de minute, o delegație a sindicaliștilor a urcat în Prefectură, pentru a-i înmâna prefectului Dumitru Țiplea un memoriu cu revendicările lor, iar apoi protestul s-a încheiat, pașnic, fără incidente.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON