URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Decembrie 2022, 16:12

„Fără educație, moare orice nație”: Protest al sindicaliștilor din învățământ, în fața Prefecturii Bihor (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 150 de membri ai Sindicatului Liber din Învățământ Bihor, majoritatea membri în corpul personalului nedidactic din școli, au pichetat, vineri, sediul Prefecturii, nemulțumiți de salariile mici și de bugetul minuscul alocat educației pentru anul viitor.

Președintele SLÎ Bihor, Flavius Zancu, a explicat pentru BIHOREANUL că angajații din învățământ vor să-și strige nemulțumirea față de guvernanți. „Nu se mai poate în halul acesta. Alocarea bugetară (n.r. pentru anul 2023) este de aproximativ 2,1% din PIB, cea mai mică din ultimii ani, când știm foarte clar că articolul 8 din Legea Educației spune că trebuie să fie 6% din PIB. Bugetul este foarte mic și n-o să ne asigure un trai decent”, a spus Zancu.

Personalul nedidactic este cel mai oropsit, a mai zis el, cu salarii nete între 1.700 și 2.200 de lei. „Cu acești bani, săracii, abia reușesc să se descurce de pe o lună pe alta. Totodată, acești colegi sunt singura categorie de personal din sectorul bugetar cărora nu le sunt aplicate sporurile de niciun fel, ei sunt cei care de cele mai multe ori prestează ore suplimentare fără să fie plătite și, mai mult decât atât, nu li se decontează naveta”, a declarat președintele SLÎ Bihor.

O femeie de serviciu de la grădinița din Petrileni a declarat BIHOREANULUI că e angajată cu jumătate de normă, la fel ca o colegă de-a ei, și primește doar 1.000 de lei pe lună, bani cu care, văduvă fiind, abia își crește copilul.

protest invatamant

Din Parcul Traian, sub geamurile Prefecturii, protestatarii au strigat sloganuri menite să-i facă pe guvernanți să se simtă vinovați pentru sărăcia personalului din învățământ: „Fără educație moare orice nație”, „4 la purtare pentru guvernare”, „Rușine, rușine, rușine să vă fie”. Ei au avut și pancarte cu mesaje similare: „România educată, ai carte, nu ai parte!”, „Nu vrem pensii speciale, vrem salarii normale”, „Înainte de a vă întreba cât costă educația, întrebați-vă cât valorează ea”, „Ne-ați promis și ne-ați uitat”.

De la megafon, Zancu a mai spus că angajații din învățământ vor să fie tratați cu demnitate și respect: „Ne-au mințit de atâtea ori, ne-au dus cu zăhărelul, încât ne-am săturat. Vrem fapte reale, o Românie educată”. Oamenii l-au criticat și pe președintele Klaus Iohannis, care deși este de profesie dascăl, nu este „aproape de învățământ”, iar mult-trâmbițatul lui proiect „România educată” nu a dus nicăieri.

„Fără grevă generală, ca în 2006, nu vom rezolva nimic. Acești guvernanți nu merită să fie la conducerea țării, și-au bătut joc de noi. Să trăiască ei cu acest salariu, de 1.800, 2.000 de lei”, a spus, tot la megafon, și președintele sindicatului personalului nedidactic din Bihor, Dan Bonca.

După circa 30 de minute, o delegație a sindicaliștilor a urcat în Prefectură, pentru a-i înmâna prefectului Dumitru Țiplea un memoriu cu revendicările lor, iar apoi protestul s-a încheiat, pașnic, fără incidente.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON