URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2024, 08:01

Familia de la sală: Un orădean antrenează pro bono zeci de tineri, îndepărtându-i prin box de vicii și belele (FOTO)

Familia de la sală: Un orădean antrenează pro bono zeci de tineri, îndepărtându-i prin box de vicii și belele (FOTO) ACASĂ, LA BOX... La fiecare antrenament, Dacian Chișvasi încearcă să-i motiveze pe tinerii pugiliști și să le explice că un sportiv adevărat nu are doar talent, ci este și disciplinat, echilibrat, lăsând toate problemele deoparte când intră în ring
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Fiecare copil de aici are povestea lui, dar îi uneşte un lucru: pasiunea pentru box", aşa îşi descrie antrenorul Dacian Chişvasi, în câteva cuvinte, elevii cărora de mai bine de doi ani le-a schimbat viaţa. În bine...

În vârstă de 42 de ani, orădeanul pregăteşte săptămânal adolescenţi şi tineri din oraş cu care se mândreşte la fiecare competiţie de box. Datorită acestui sport, mulţi au reuşit să scape de droguri, să-şi gestioneze problemele şi să-şi continue studiile...

Boxer rebel

În urmă cu 12 ani, fostul pugilist Sebastian Silaghi, devenit între timp antrenor, a înfiinţat Clubul Basti Box în Salonta, din pasiune pentru acest sport pe care l-a învăţat de la tatăl său. De atunci s-a ambiţionat să adune cât mai multe sponsorizări pentru ca viitorii sportivi să nu plătească taxe. Clubul s-a dezvoltat rapid şi în doar câţiva ani a strâns peste 50 de sportivi, inclusiv adolescente. 

Mulţi orădeni i-au cerut să se extindă şi în Oradea. A găsit două săli la subsolul unei clădiri a municipalităţii, pe strada Primăriei, iar la finalul anului 2021 l-a chemat în echipa sa pe Dacian Chişvasi, pentru a pune pe picioare acest proiect. 

"Ne ştiam de mulţi ani, a fost şi el în clubul nostru şi a făcut box de mic, ştiam că este capabil să-i instruiască, pentru că are pregătire în domeniu. Nu ştiam dacă va accepta pentru că, trăind din sponsorizări, nu ne permitem să plătim salarii", zice Sebastian. "Iniţial n-am vrut, ştiam că este o responsabilitate enormă, iar eu am deja un loc de muncă, am doi copii, nu credeam că pot face faţă, dar la insistenţele lui am acceptat. A fost cea mai bună decizie", mărturiseşte Dacian.

Fost sportiv de box şi MMA, orădeanul lucrează de câţiva ani la secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean, iar în timpul liber se dedică creşterii celor doi băieţi ai săi, Daniel şi Ianis, de 12 şi, respectiv, 11 ani.

Suflete de campioni 

Dacian Chişvasi (foto) a bănuit că unii elevi nu vor fi obişnuiţi cu disciplina. "Boxul este un sport de contact, care atrage în special copiii care vor să-şi exprime furia pe care altfel nu au cum s-o exteriorizeze. Şi eu am fost tânăr ca ei, rebel. Îmi amintesc că am şi fost pedepsit de antrenorul meu pentru că aveam multe absenţe la şcoală. Deci ştiam cu ce am de-a face", povesteşte Dacian. 

Înainte de a da drumul antrenamentelor, a dotat, cu ajutorul sponsorilor şi al fratelui său, Andrei, ambele săli. A început apoi pregătirile cu 20 de copii, majoritatea până în 15 ani, toţi având acelaşi vis: să devină campioni.

Unii veneau rar şi nu înţelegeau de ce nu ajung la performanţă, alţii se certau cu colegii la antrenamente, iar unii chiar cu el. "Fiecare copil e diferit. Câţiva provin din familii iubitoare, care-i susţin, alţii din medii în care părinţii se ceartă, fără posibilităţi financiare şi cu prea puţine visuri... Eu am încercat să-i înţeleg, dar şi să le schimb comportamentul impulsiv, explicându-le că asta nu-i va ajuta, ci doar le va întuneca mintea", povesteşte Dacian. 

O familie 

În scurt timp, antrenorul a devenit nu doar omul care îi învăţa să-şi coordoneze mişcările pentru a-şi învinge adversarii, ci şi confidentul lor. A întocmit şi un regulament, obligatoriu pentru cursanţi pe tot parcursul şederii în sală. "Păstrăm curăţenia" şi "Vorbim politicos" sunt doar două dintre reguli.

Unora le-a cumpărat încălţăminte ori mănuşi pentru antrenamente, pe alţii i-a însoţit când s-au înscris la liceu, pentru că aveau de gând să se lase de şcoală. Alţii s-au mutat chiar de la alte cluburi de box din oraş pentru a fi îndrumaţi de Dacian. 

"Pentru mine e ca un tată, iar aici mă simt ca acasă", spune Iulia Bărui, elevă în clasa a X-a la Liceul Pedagogic. "Am interacţionat cu el de câteva ori şi l-am văzut în timp ce-şi încuraja elevii. Am simţit de la început că vreau să vin aici ca să mă antrenez. Aici suntem ca o familie", spune şi Mark Csiszer (foto), care ar vrea ca în viitor să devină la rându-i antrenor. 

Pugiliştii Basti Box se adună de trei ori pe săptămână, în serile de luni, miercuri şi vineri, de la ora 18, uneori chiar mai des, când se pregătesc pentru competiţii. Timp de două ore se încălzesc, aleargă pe bandă, lovesc sacii de box ori se luptă în ring, unu la unu. 

Fără droguri

Nu sunt uşor de ţinut în frâu, mai ales pentru că printre ei sunt şi adolescenţi care s-au luptat cu consumul de droguri, în special etnobotanice, ce pot fi obţinute rapid şi ieftin.

"Mă interesez de absenţele de la şcoală, de note, de relaţia cu familia. Le spun că, dacă vor să facă box, trebuie să fie într-un echilibru. Nu pot să facă performanţă dacă iau droguri. Dacă-i prind că mă mint, că mai consumă, că sunt conflictuali sau că nu merg la şcoală, le dau «concediu», adică nu le permit să vină decât dacă vor să se schimbe. Îi primesc mereu cu braţele deschise, dar numai dacă sunt pregătiţi", spune Dacian. 

Recent la centru s-a întors un adolescent care, din cauza consumului de droguri, fusese pus pe liber de antrenor timp de şase luni. "Dacă unul pierde controlul asupra vieţii sale, strică şi energia grupului. De atunci, acest sportiv n-a mai făcut probleme, acum este unul dintre cei mai serioşi elevi", îl laudă Dacian. 

O sală mai mare 

Orădeanul încearcă să-i înveţe pe copii şi să fie responsabili cu banii. "Când mergem în competiţii, clubul le plăteşte tot, dar când vine vorba de reparaţii în sală, le-am cerut să strângem lunar câte 20 lei pe cap, ca să avem de unde plăti un sac nou, o zugrăveală...". 

Cel mai recent, l-a făcut mândru Mark Csiszer, care a luat un bronz la turneul internaţional Bocskai Cupa din Ungaria, şi Emilia Tatu (foto), vicecampioană europeană în 2023 la categoria 72 kilograme, care a câştigat o medalie de aur la Dracula Open 2024, turneu desfăşurat la Ploieşti. 

Dacian speră că va reuşi să obţină condiţii mai bune pentru boxerii săi. "Am mai avea nevoie de o sală, pentru că vara e un chin pentru ei să se antreneze în doar două încăperi. Sunt mulţi, ambiţioşi şi, în avalanşa de pumni, rămân fără aer", explică antrenorul, care în ultimii doi ani a simţit că le-a devenit un adevărat mentor. Ceea ce pentru el e mai important decât o răsplată bănească...


FEMEI LA LUPTĂ
Antrenamente pentru apărare 

După ani de zile în care a pregătit adolescente şi tinere pentru competiţii, Sebastian Silaghi pregăteşte un nou proiect destinat acestora: antrenamente de autoapărare. Cursurile ar urma să înceapă în aprilie şi să fie susţinute în ambele oraşe în care clubul are săli.

"În Salonta doritoarele vor fi pregătite de campioana noastră, Roxana Hamza, care la finele anului trecut a obţinut o medalie de bronz la Europenele de box. Se va putea înscrie orice femeie, indiferent de vârstă. În Oradea încă ne gândim cum le vom organiza", spune Sebastian.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON