URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2016, 08:01

Expoziţia despre viaţa şi opera contelui Bánffy Miklós, vernisată în Cetatea Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viceprimarul Huszar Istvan, subsecretarul de stat pentru Afaceri Internaţionale şi Europene, Pröhle Gergely din Ungaria şi curatorul Szebeni Zsuzsa au vernisat, vineri, în corpul C al Cetăţii Oradea expoziţia "Iluzie şi reflecţie" care prezintă, inclusiv cu exponate autentice, viaţa şi opera contelui Bánffy Miklós, care s-a născut la Cluj în 1873 şi s-a stins din viaţă în 1950, la Budapesta.

Contele Bánffy Miklós, o personalitate marcată a începutul de secol XX, a fost scriitor, grafician, scenograf şi politician, deţinând o perioadă funcţia de ministru de externe al Ungariei. Totodată, el a fost proprietarul castelului de la Bonţida, cunoscut tinerilor ca locul în care se desfăşoară festivalul Electric Castle.

Expoziţia care-i prezintă în special opera artistică este întinsă în mai multe încăperi ale Corpului C, două dintre acestea fiind dedicate prezentării Castelului de la Bonţida, aşa cum a arătat acesta de-a lungul timpului. Construcţia a fost descrisă drept o creaţie unică în arhitectura castelelor maghiare.

Pe un panou al expoziţiei este relatată mărturia majordomului de curte al familiei Bánffy care mărturisea în decembrie 1944: "Germanii au părăsit Bonţida şi castelul în dimineţa zilei de 13 octombrie 1944. Ultima unitate a fost una SS. Au distrus tot şi au luat vinul. Adunând în grămezi hainele şi lenjeria de pat a contelui, înfăşurate în păturile de asemenea furate, le-au încărcat apoi în maşini. Au luat şi mobila mai frumoasă…".

Expoziţia "Iluzie şi reflecţie" cuprinde mai multe imagini şi portrete ale contelui, ilustraţii realizate de acesta pentru diverse publicaţii şi cărţi, romanele şi memoriile acestuia, precum şi costume realizate după desenele contelui pentru Opera Maghiară şi Opera din Cluj.

În premieră, în cadrul vernisajului, a fost prezentată ştampila familiei Bánffy, care a fost împrumutată organizatorilor de către unul dintre descendenţii acestuia, Bánffy Farkas. Viceprimarul Huszar Istvan şi subsecretarul de stat pentru Afaceri Internaţionale şi Europene, Pröhle Gergely, au scris câte un mesaj într-o carte a expoziţiei şi au folosit ştampila lângă acestea, iar astfel cei prezenţi la expoziţie au văzut pecetea familiei Bánffy.

La vernisajul de vineri au participat în special reprezentanţi ai comunităţii maghiare din Oradea între aceştia numărându-se şi europarlamentarul Laszlo Tokes, respectiv preşedintele PPMT Bihor.

Contele Bánffy vizita Oradea în special la întrunirele cercului literar Helikon, care edita şi o revistă de cultură. "Fostul ministru de externe şi descendentul târziu al principelui se alătură rătăcitorilor, cetei de scriitori cerşetori ardeleni. Se debarasează de politică şi tradiţii, se duc din oraş în oraş sub stindardul alb al respectului pentru mintea umană şi frumuseţea scriitoricească (…). Iubite public orădean, sunteţi martorii istoriei, a diplomaţiei sufletului (…) Preţuiţi faptul că săptămâna viitoare, la serata Helikon, datorită acestei cete de rătăcitori veţi vedea începutul frumoasei ere a spiritului uman nou, purificat", scria, la vremea aceea, Géza Tabéry. De asemenea, contele Bánffy a susţinut publicarea în revista Helikon operele traduse ale mai multor nuvelişti români.

Exponatele strânse sub denumirea "Iluzie şi reflecţie" provin din 17 instituţii şi de la 20 de persoane, între care şi o parte din urmaşii contelui. Expoziţia, care a mai fost prezentată în 32 de muzee din lume, va putea fi vizitată până pe 28 februarie, însă după un program restrictiv, de luni până vineri, între orele 12 şi 15.30.

În schimb, viceprimarul Huszar a afirmat într-o conferinţă de presă premergătoare vernisajului că va lua "măsurile de rigoare astfel încât expoziţia să rămână deschisă până în jurul orei 19 măcar de 2-3 ori pe săptămână". "Programul a fost stabilit între aceste ore deoarece, deocamdată, nu a fost implementată noua organigramă de angajaţi ai Cetăţii, aşadar avem patru persoane care se ocupă de tot acolo", a spus acesta.

Expoziţia "Iluzie şi reflecţie" este cel mai important eveniment al Anului Comemorativ Bánffy, organizat de Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, în parteneriat cu Institutul Naţional de Istorie Teatrală din Ungaria şi Muzeul Maghiar din Budapesta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON