URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
13 Octombrie 2018, 18:41

„Excursie” printre astre: Copiii orădenilor sunt aşteptaţi să dezlege misterele eclipselor şi anotimpurilor în singurul planetariu mobil din ţară

„Excursie” printre astre: Copiii orădenilor sunt aşteptaţi să dezlege misterele eclipselor şi anotimpurilor în singurul planetariu mobil din ţară UNIVERSUL DIN DOM. Planetariul mobil în care curioşii pot descifra secretele eclipselor este un dom cu diametrul de 8 metri şi înălţimea de 5 metri, a cărui cupolă se transformă în boltă cerească prin intermediul unor proiecţii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Misterele cosmosului vor fi explicate pentru micuţii din Oradea la finalul acestei luni, când în oraş va ajunge, din nou, Planetariul Mobil al Asociaţiei Astronomice Pluto.

Într-o serie de spectacole interactive numite "A, B, C, D, Eclipsele", copiii şi părinţii lor pot afla cum apar aceste fenomene naturale şi le pot vedea formându-se într-un dom de mari dimensiuni.

Ştiinţă şi iluzie

De fiecare dată când a ajuns la Oradea, Planetariul Mobil Educaţional, singurul de acest fel din România, s-a bucurat de succes, copiii şi părinţii fiind deopotrivă curioşi să înţeleagă secretele universului.

În ultimii ani, Asociaţia Astronomică Pluto din Cluj-Napoca a adus în Oradea prezentări interactive despre constelaţiile şi legendele pe care străbunii le-au atribuit acestora, despre astronomul şi filosoful italian Galileo Galilei, precum şi despre Robotul Curiosity, trimis de NASA pe Marte.

În luna octombrie a anului trecut, membrii Asociaţiei Pluto au adunat sute de curioşi în Sala Florica Ungur (fosta ARLUS), unde era amenajat un Muzeu al Iluziilor, concept unic în România. Vizitatorii au putut vedea tot felul de iluzii optice, un tunel vortex, un pat de fachiri, ba chiar şi un instrument muzical - theremin - la care poţi cânta fără să-l atingi.

Fără superstiţii!

Între 22 şi 25 octombrie, Planetariul Mobil Educaţional ajunge din nou la Oradea, tot la Sala Florica Ungur (Piaţa Ferdinand nr. 4), cu o serie de prezentări atractive despre formarea eclipselor şi ciclul anotimpurilor.

Spectacolul ştiinţific "A, B, C, D, Eclipsele" vine să suplinească lipsa unei educaţii astronomice adecvate în şcoli şi să dărâme superstiţiile legate de fenomenele cosmice. "Încă mai există adulţi care au o fobie legată de eclipse, care se transmite şi la cei mici. E un lucru pe care vrem să îl eliminăm prin ştiinţă", spune Adrian Filpişan, iniţiatorul şi coordonatorul Planetariului Mobil Educaţional.

Educaţie în dom

Gazdele vor trata şi ciclul anotimpurilor, lucru care de multe ori dă bătăi de cap profesorilor, dar şi părinţilor, atunci când vor să le dea explicaţii coerente copiilor. "Adulţii au mari dificultăţi în a le explica celor mici de ce la noi, în emisfera nordică, este iarnă, iar în Australia, în emisfera sudică, este vară", spune Filpişan.

Reprezentaţiile vor include explicaţiile a doi povestitori care vor interacţiona cu publicul, proiecţii live şi prezentări de informaţii despre fenomenele cosmice care determină clima şi influenţează viaţa pe Pământ. Ca de obicei, spectacolele se vor ţine într-un dom mobil cu diametrul de 8 metri şi înălţimea de 5 metri.

Poveşti şi proiecţii

Proiectul de educaţie astronomică este unic în România prin caracterul său interactiv. "Credem în importanţa învăţării prin poveste, prin interacţiune şi prin distracţie. Pentru un copil este infinit mai uşor şi mai plăcut să înveţe ce e o eclipsă de Soare văzând corpurile cereşti proiectate deasupra sa, pe bolta domului, însoţite de explicaţii, interactiv, decât privind o ilustraţie într-un manual şcolar", explică iniţiatorul proiectului.

La fel ca la precedentele vizite, spectacolele în Planetariul Mobil se vor desfăşura între orele 9 şi 18, din oră în oră. Durata unei proiecţii va fi de 50 de minute, iar preţul unui bilet 15 lei. Organizatorii precizează că la o proiecţie pot participa 60 de copii şi părinţi. Vârsta minimă pentru vizitatori este de 4 ani, cu însoţitor adult.

Doritorii sunt chemaţi să-şi facă din timp rezervări la numărul de telefon 0758-365.699 sau pe adresa oradea@planetariumobil.ro. Aşa, călătoria printre astre le va fi asigurată...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON