URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Octombrie 2018, 18:41

„Excursie” printre astre: Copiii orădenilor sunt aşteptaţi să dezlege misterele eclipselor şi anotimpurilor în singurul planetariu mobil din ţară

„Excursie” printre astre: Copiii orădenilor sunt aşteptaţi să dezlege misterele eclipselor şi anotimpurilor în singurul planetariu mobil din ţară UNIVERSUL DIN DOM. Planetariul mobil în care curioşii pot descifra secretele eclipselor este un dom cu diametrul de 8 metri şi înălţimea de 5 metri, a cărui cupolă se transformă în boltă cerească prin intermediul unor proiecţii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Misterele cosmosului vor fi explicate pentru micuţii din Oradea la finalul acestei luni, când în oraş va ajunge, din nou, Planetariul Mobil al Asociaţiei Astronomice Pluto.

Într-o serie de spectacole interactive numite "A, B, C, D, Eclipsele", copiii şi părinţii lor pot afla cum apar aceste fenomene naturale şi le pot vedea formându-se într-un dom de mari dimensiuni.

Ştiinţă şi iluzie

De fiecare dată când a ajuns la Oradea, Planetariul Mobil Educaţional, singurul de acest fel din România, s-a bucurat de succes, copiii şi părinţii fiind deopotrivă curioşi să înţeleagă secretele universului.

În ultimii ani, Asociaţia Astronomică Pluto din Cluj-Napoca a adus în Oradea prezentări interactive despre constelaţiile şi legendele pe care străbunii le-au atribuit acestora, despre astronomul şi filosoful italian Galileo Galilei, precum şi despre Robotul Curiosity, trimis de NASA pe Marte.

În luna octombrie a anului trecut, membrii Asociaţiei Pluto au adunat sute de curioşi în Sala Florica Ungur (fosta ARLUS), unde era amenajat un Muzeu al Iluziilor, concept unic în România. Vizitatorii au putut vedea tot felul de iluzii optice, un tunel vortex, un pat de fachiri, ba chiar şi un instrument muzical - theremin - la care poţi cânta fără să-l atingi.

Fără superstiţii!

Între 22 şi 25 octombrie, Planetariul Mobil Educaţional ajunge din nou la Oradea, tot la Sala Florica Ungur (Piaţa Ferdinand nr. 4), cu o serie de prezentări atractive despre formarea eclipselor şi ciclul anotimpurilor.

Spectacolul ştiinţific "A, B, C, D, Eclipsele" vine să suplinească lipsa unei educaţii astronomice adecvate în şcoli şi să dărâme superstiţiile legate de fenomenele cosmice. "Încă mai există adulţi care au o fobie legată de eclipse, care se transmite şi la cei mici. E un lucru pe care vrem să îl eliminăm prin ştiinţă", spune Adrian Filpişan, iniţiatorul şi coordonatorul Planetariului Mobil Educaţional.

Educaţie în dom

Gazdele vor trata şi ciclul anotimpurilor, lucru care de multe ori dă bătăi de cap profesorilor, dar şi părinţilor, atunci când vor să le dea explicaţii coerente copiilor. "Adulţii au mari dificultăţi în a le explica celor mici de ce la noi, în emisfera nordică, este iarnă, iar în Australia, în emisfera sudică, este vară", spune Filpişan.

Reprezentaţiile vor include explicaţiile a doi povestitori care vor interacţiona cu publicul, proiecţii live şi prezentări de informaţii despre fenomenele cosmice care determină clima şi influenţează viaţa pe Pământ. Ca de obicei, spectacolele se vor ţine într-un dom mobil cu diametrul de 8 metri şi înălţimea de 5 metri.

Poveşti şi proiecţii

Proiectul de educaţie astronomică este unic în România prin caracterul său interactiv. "Credem în importanţa învăţării prin poveste, prin interacţiune şi prin distracţie. Pentru un copil este infinit mai uşor şi mai plăcut să înveţe ce e o eclipsă de Soare văzând corpurile cereşti proiectate deasupra sa, pe bolta domului, însoţite de explicaţii, interactiv, decât privind o ilustraţie într-un manual şcolar", explică iniţiatorul proiectului.

La fel ca la precedentele vizite, spectacolele în Planetariul Mobil se vor desfăşura între orele 9 şi 18, din oră în oră. Durata unei proiecţii va fi de 50 de minute, iar preţul unui bilet 15 lei. Organizatorii precizează că la o proiecţie pot participa 60 de copii şi părinţi. Vârsta minimă pentru vizitatori este de 4 ani, cu însoţitor adult.

Doritorii sunt chemaţi să-şi facă din timp rezervări la numărul de telefon 0758-365.699 sau pe adresa oradea@planetariumobil.ro. Aşa, călătoria printre astre le va fi asigurată...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON