URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 29 NOIEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ne așteaptă un cincinal în care principalele șantiere din oraș vor fi pasajele rutiere. După spusele primarului Florin Birta și ale șefului Consiliului Județean, Ilie Bolojan, acum s-a deschis axa mersului pe sub pământ, care are ca motivație creșterea siguranței circulației, prin urmare se vor construi o grămadă de asemenea pasaje.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Eroarea judiciară reprezintă, într-o definiție populară generică, eroarea de judecată care conduce la greșita soluționare a unui proces. În această viziune, ideea de eroare judiciară sau eroare de judecată poate fi calificată ca orice aspect care conduce la pronunțarea unei hotărâri care nu reflectă adevărul și, pentru aceste situații, sunt reglementate, atât în penal cât și în civil, căile de atac. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
09 Noiembrie 2018, 09:25

Exclusiv unguresc: Ministerul Educaţiei vrea să înfiinţeze la Oradea un Centru pentru formare continuă în limba maghiară

Exclusiv unguresc: Ministerul Educaţiei vrea să înfiinţeze la Oradea un Centru pentru formare continuă în limba maghiară foto: arhivă

Profesorii care predau în clasele de limbă maghiară ar urma să se perfecţioneze la Oradea. Ministerul Educaţiei a supus consultării publice un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede înfiinţarea în sediul fostei şcoli Alexandru Roman de pe Calea Clujului nr. 106, a unui centru de formare continuă în limba maghiară.

Conform proiectului, "centrul realizează activitatea de perfecţionare şi formare continuă a cadrelor didactice şi didactice auxiliare care predau în limba maghiară, respectiv la formaţiunile de studiu cu predare în limba maghiară, cu asigurarea respectării programelor şcolare aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru disciplinele pentru a căror predare se asigură formarea continuă".

Totodată, "centrul va promova inovaţia şi reforma în educaţie, va asigura cadrul pentru dezvoltarea profesională, în corelaţie cu standardele profesionale", după cum se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

De ce nu poate realiza aceste activităţi Casa Corpului Didactic, o instituţie care prin definiţie asigură cadrul pentru dezvoltarea profesională a dascălilor, Ministerul Educaţiei nu lămureşte.

Cert este că în noul Centru ar urma să lucreze maxim 15 persoane, iar organizarea şi funcţionarea ar urma să fie stabilite ulterior, printr-un regulament aprobat prin ordin al ministrului educaţiei. De asemenea, directorul ar urma să fie numit în aceeaşi modalitate.

"Centrul poate coopera în vederea realizării activităţii cu instituţii aflate în subordinea/coordonarea ministerului, cu unităţi şi instituţii de învăţământ, alte instituţii şi organisme culturale, educative, academice, cu persoane fizice şi juridice din ţară şi din străinătate", se mai arată în proiectul publicat pe site-ul ministerului.

Conform documentelor publicate de Ministerul Educaţiei, în acest an, Centrul ar urma să aibă şi un buget de 500.000 lei. În anul următor, alocarea bugetară va creşte la 1,4 milioane lei.

Un centru similar, dar pentru limba germană, funcţionează în centre regionale din Sibiu, Braşov, Miercurea Ciuc, Satu Mare, Timişoara şi Reşiţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5419 RON
  • 1 EUR = 4.9725 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON