URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Noiembrie 2018, 09:25

Exclusiv unguresc: Ministerul Educaţiei vrea să înfiinţeze la Oradea un Centru pentru formare continuă în limba maghiară

Exclusiv unguresc: Ministerul Educaţiei vrea să înfiinţeze la Oradea un Centru pentru formare continuă în limba maghiară foto: arhivă

Profesorii care predau în clasele de limbă maghiară ar urma să se perfecţioneze la Oradea. Ministerul Educaţiei a supus consultării publice un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede înfiinţarea în sediul fostei şcoli Alexandru Roman de pe Calea Clujului nr. 106, a unui centru de formare continuă în limba maghiară.

Conform proiectului, "centrul realizează activitatea de perfecţionare şi formare continuă a cadrelor didactice şi didactice auxiliare care predau în limba maghiară, respectiv la formaţiunile de studiu cu predare în limba maghiară, cu asigurarea respectării programelor şcolare aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru disciplinele pentru a căror predare se asigură formarea continuă".

Totodată, "centrul va promova inovaţia şi reforma în educaţie, va asigura cadrul pentru dezvoltarea profesională, în corelaţie cu standardele profesionale", după cum se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

De ce nu poate realiza aceste activităţi Casa Corpului Didactic, o instituţie care prin definiţie asigură cadrul pentru dezvoltarea profesională a dascălilor, Ministerul Educaţiei nu lămureşte.

Cert este că în noul Centru ar urma să lucreze maxim 15 persoane, iar organizarea şi funcţionarea ar urma să fie stabilite ulterior, printr-un regulament aprobat prin ordin al ministrului educaţiei. De asemenea, directorul ar urma să fie numit în aceeaşi modalitate.

"Centrul poate coopera în vederea realizării activităţii cu instituţii aflate în subordinea/coordonarea ministerului, cu unităţi şi instituţii de învăţământ, alte instituţii şi organisme culturale, educative, academice, cu persoane fizice şi juridice din ţară şi din străinătate", se mai arată în proiectul publicat pe site-ul ministerului.

Conform documentelor publicate de Ministerul Educaţiei, în acest an, Centrul ar urma să aibă şi un buget de 500.000 lei. În anul următor, alocarea bugetară va creşte la 1,4 milioane lei.

Un centru similar, dar pentru limba germană, funcţionează în centre regionale din Sibiu, Braşov, Miercurea Ciuc, Satu Mare, Timişoara şi Reşiţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON