URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
09 Noiembrie 2018, 09:25

Exclusiv unguresc: Ministerul Educaţiei vrea să înfiinţeze la Oradea un Centru pentru formare continuă în limba maghiară

Exclusiv unguresc: Ministerul Educaţiei vrea să înfiinţeze la Oradea un Centru pentru formare continuă în limba maghiară foto: arhivă

Profesorii care predau în clasele de limbă maghiară ar urma să se perfecţioneze la Oradea. Ministerul Educaţiei a supus consultării publice un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede înfiinţarea în sediul fostei şcoli Alexandru Roman de pe Calea Clujului nr. 106, a unui centru de formare continuă în limba maghiară.

Conform proiectului, "centrul realizează activitatea de perfecţionare şi formare continuă a cadrelor didactice şi didactice auxiliare care predau în limba maghiară, respectiv la formaţiunile de studiu cu predare în limba maghiară, cu asigurarea respectării programelor şcolare aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru disciplinele pentru a căror predare se asigură formarea continuă".

Totodată, "centrul va promova inovaţia şi reforma în educaţie, va asigura cadrul pentru dezvoltarea profesională, în corelaţie cu standardele profesionale", după cum se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

De ce nu poate realiza aceste activităţi Casa Corpului Didactic, o instituţie care prin definiţie asigură cadrul pentru dezvoltarea profesională a dascălilor, Ministerul Educaţiei nu lămureşte.

Cert este că în noul Centru ar urma să lucreze maxim 15 persoane, iar organizarea şi funcţionarea ar urma să fie stabilite ulterior, printr-un regulament aprobat prin ordin al ministrului educaţiei. De asemenea, directorul ar urma să fie numit în aceeaşi modalitate.

"Centrul poate coopera în vederea realizării activităţii cu instituţii aflate în subordinea/coordonarea ministerului, cu unităţi şi instituţii de învăţământ, alte instituţii şi organisme culturale, educative, academice, cu persoane fizice şi juridice din ţară şi din străinătate", se mai arată în proiectul publicat pe site-ul ministerului.

Conform documentelor publicate de Ministerul Educaţiei, în acest an, Centrul ar urma să aibă şi un buget de 500.000 lei. În anul următor, alocarea bugetară va creşte la 1,4 milioane lei.

Un centru similar, dar pentru limba germană, funcţionează în centre regionale din Sibiu, Braşov, Miercurea Ciuc, Satu Mare, Timişoara şi Reşiţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON