URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2016, 07:58

Examen la CEDO: Italienii cărora Universitatea le-a retras "diplomele de Oradea" s-au plâns Curţii Europene

Examen la CEDO: Italienii cărora Universitatea le-a retras 'diplomele de Oradea' s-au plâns Curţii Europene CUTIA PANDOREI. Ancheta demarată de DNA în 2007 la Facultatea de Medicină şi Farmacie (foto) din Oradea, unde procurorii au depistat zeci de diplome false eliberate de clanul Maghiar, încă produce efecte. Cinci dintre italienii care s-au ales cu diplomele anulate, în urma unor verificări amănunţite declanşate de acel scandal, s-au plâns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului că li s-a încălcat dreptul la educaţie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai notoriu şi ruşinos scandal prin care a trecut Universitatea din Oradea, cel al diplomelor false, naşte şi astăzi urmări.

După dezvăluirea bombă făcută de DNA în urmă cu aproape un deceniu, că rectorul-fondator Teodor Maghiar şi fiii acestuia, Doru şi Adrian, au semnat 90 de acte care atestau în fals absolvirea studiilor universitare, o atentă verificare a tuturor străinilor cu diplome de Oradea, făcută ulterior de Universitate, a scos la iveală că probleme de dosar au avut şi încă alţi 46 de absolvenţi, nu doar cei prinşi de procurori.

Drept urmare, tuturor le-au fost anulate diplomele. Acum, însă, cinci dintre italienii astfel păgubiţi acuză România în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului că, din cauza unor erori birocratice, au pierdut ani din viaţă studiind în van la Oradea.

Pe mâna FMF

Armando Convertito, Giovanni Muscia, Franco Manfredi, Pasquale de Stasio şi Luigi Felice Francisco di Mariano s-au înscris la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, specializarea Medicină Dentară, în 2003, respectiv 2004.

Conform celor declarate de ei în acţiunea introdusă la CEDO, au susţinut un test de limbă, aşa cum era obligatoriu, fără să primească însă vreun certificat ori altă dovadă, şi au predat facultăţii documente care atestau că au studii liceale absolvite în Italia. Legea prevedea atunci, ca şi acum, că actele de studii ale străinilor se transmit Ministerului Educaţiei, care, dacă decide că sunt valide, le oferă dreptul să se înscrie la o facultate românească.

Italienii spun că FMF le-a transmis dosarele la Bucureşti, gestionând birocraţia aferentă înscrierii lor. De asemenea, susţin că nici când au participat la examenul de admitere, nici în cei şase ani de studenţie şi, mai mult, nici când au absolvit facultatea şi au primit diplomele de stomatologi, în 2009, respectiv 2010, nu li s-a zis că ar avea vreo problemă de dosar.

Control la sânge

În septembrie 2011, brusc, au fost anunţaţi de Universitate că diplomele le sunt anulate. La acea vreme, tocmai din cauza scandalului "fabricii de diplome" găsite de DNA la Oradea, Ministerul Educaţiei a cerut universităţilor din ţară să verifice la virgulă toate dosarele studenţilor străini. Verificările la Universitatea orădeană au scos la iveală că alte 46 de diplome, pe lângă cele 90 depistate de procurori, aveau hibe. Mai precis, că titularii lor nu respectaseră regulamentele de admitere.

Printre acestea s-au numărat şi diplomele celor cinci italieni, în cazul cărora s-a descoperit fie că nu aveau la dosar documente care să ateste că ştiau limba română, fie că Ministerul le recunoscuse studiile liceale abia în 2005, deci când ei erau deja studenţi. Cum aceste documente erau obligatorii la admitere, rectorul de atunci, Cornel Antal, şi Senatul universitar le-au anulat diplomele.

Război pe diplome

Cornel Antal, fost rector al Universităţii din OradeaPentru că aceste probleme nu erau nici pe departe la fel de grave precum cele puse pe tapet de DNA (procurorii au dovedit că existau italieni care nici măcar nu veniseră vreodată în România şi au devenit absolvenţi de Oradea), rectorul a căutat la acea vreme soluţii pentru fiecare caz în parte. "Le-am propus să dea din nou admiterea şi notele obţinute le puteau fi recunoscute. Ajungeau direct în ultimul an", spune acum Cornel Antal (foto).

Cei cinci au refuzat, însă, pentru că asta ar fi însemnat şi să mai plătească o dată taxele aferente celor şase ani de studii. În schimb, au dat în judecată Universitatea, cerând şi diplomele, şi despăgubiri în bani. Tribunalul Bihor le-a dat parţial dreptate, impunând Universităţii să le elibereze actele de finalizare a studiilor. Curtea de Apel Oradea a schimbat apoi hotărârea, dând dreptate Universităţii, iar această sentinţă a rămas definitivă în 2014, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Judecată pe termen lung

Acum, în faţa CEDO, italienii spun că vina dosarelor incomplete nu le aparţine, ba chiar că habar nu aveau că le lipseau acte. Invocând că aceste erori administrative sunt ale facultăţii, nu ale lor, străinii cer despăgubiri de câte 5.000 euro pentru fiecare lună în care nu şi-au putut practica meseria, adică din septembrie 2011 până acum.

Acţiunea lor abia ce a fost comunicată Statului Român şi procesul va fi, în mod cert, unul de durată. Dar dacă judecătorii din Strasbourg le vor da dreptate, întreaga ţară va plăti pentru haosul care a domnit la FMF Oradea. Mulţumită veşnicului clan Maghiar...


SCĂPAŢI DE TIMP
La vremuri noi, tot ei...

Adrian Maghiar, decanul Facultăţii de Medicină OradeaOricât de nefiresc ar părea, ancheta declanşată în 2007 de procurorii DNA privind "fabrica de diplome" pusă pe roate la Universitatea orădeană de defunctul Teodor Maghiar şi fiii acestuia, Doru şi Adrian, n-a dus la pedepsirea niciunui vinovat.

Moştenitorii clanului au fost trimişi în judecată în 2012, chiar la puţin timp după decesul tatălui lor, dar judecătorii n-au constatat decât că faptele de fals intelectual s-au prescris. Astfel, Adrian Maghiar (foto) a fost liber în acest an să concureze din nou, fără probleme, pentru decanatul FMF, pe care l-a şi câştigat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
vinovatii sa plateasca
Marea rusine a Universitatii din Oradea. Faptul ca numitul MAGHIAR ADRIAN a redevenit decan. Ales de consiliul de vraci de la Facultate, de spagarul Constantin Bungau, validat de un Senat iresponsabil in frunte cu profitorii Curila si Pasca. Maghiar, imundul Consiliu al Facultatii de Medicina ai cărui membri au doctorate facute la Ifrim sau la George Ionescu, Bungau, Curila, Pasca si Rosca 25000 de euroi, ar trebui sa plateasca din buzunarul propriu pentru asta!
Postat 04 August 2016, 09:17 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON