URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
27 Iunie 2011, 15:41

Euro-Serbările Cetăţii

Euro-Serbările Cetăţii DANŢ. Pe lângă cursurile de tir cu arcul, orădenii vor putea lua şi lecţii de dănţuit ca acum câteva sute de ani. Cine nu vrea să-ncerce, poate măcar privi cum se distrau pe vremuri înaintaşii lor. Încet-încet, că aveau timp...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În acest sfârşit de săptămână are loc a 11-a ediţie a Serbărilor Cetăţii. Şirul petrecerilor va avea din nou ca protagonişti trăitorii de altădată ai bătrânei Cetăţi a Oradiei, de la simpli târgoveţi până la trubaduri, cavaleri şi domniţele lor.

Dumitru Sim.jpgSerbări cu restricţii 

Serbările Cetăţii sunt organizate de Direcţia de Dezvoltare a Primăriei care a obţinut, printr-un proiect european, fondurile necesare pentru desfăşurarea a două ediţii ale festivalului. În acest an, sărbătoarea are loc între 1 şi 3 iulie, cu un buget de aproape 75 de mii de lei. Din pricina lucrărilor de reabilitare, toate evenimentele au fost concentrate în zona estică a fortăreţei, în perimetrul delimitat de Biserica Romano-Catolică, Bastionul Crăişorul şi Bastionul Roşu.

"În luna martie a acestui an, Primăria a contractat proiectul "Pachet complex de promovare a turismului cultural: Centrul Istoric Oradea - Arhitectură, Cultură, Legendă", iar printre obiectivele proiectului se numără organizarea a două ediţii ale Serbărilor Cetăţii în doi ani consecutivi", a declarat Dumitru Sim (foto), şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională al Primăriei.

Cavaleri şi domniţe

Sorin Gligor 2.jpgÎn cadrul aceluiaşi proiect, Primăria va promova Oradea prin alte 17 contracte, printre care unul de realizare a 15.000 de hărţi complexe ale centrului istoric, care vor fi împărţite gratuit, dar şi crearea unui portal turistic al oraşului, care s-ar numi oradea.travel.

Festivalul va avea un program complex, pus la punct de firma Top Press (reprezentată la conferinţa de presă de Sorin Gligor - foto), cea care a câştigat contractul de prestări servicii. Serbările Cetăţii vor cuprinde spectacole de teatru cu personaje de acum câteva sute de ani, demonstraţii de jonglerii cu foc ale cavalerilor de la Mediaş, concursuri şi lecţii de tras cu arcul (în fiecare după-amiază începând de la ora 16) şi vor putea învăţa măcar câteva figuri de dansuri medievale (vineri seară, de la 19 la 20). Pentru ca orădenii să cunoască istoria fortăreţei, dar şi pe cea a centrului istoric al oraşului, atât în Cetate, cât şi pe Corso, vor putea beneficia de tururi de vizitare cu explicaţii oferite de specialişti în istorie şi în arhitectură, ceea ce este încă o noutate a ediţiei din acest an.

Muzicanţi de soi

Zona de est a Cetăţii va fi împânzită şi de meşteşugari, care vor arăta pe viu cum produc diferite obiecte de artizanat. Mai mult, chiar şi orădenii vor putea încerca să facă meşteşuguri. Sâmbătă şi duminică, de la ora 18, spectatorii vor vedea o prezentare de cai de rasă frizieni, parada fiind colorată muzical de o trupă de cimpoieri din Ungaria, numită Bordo Sarkany.

Partea muzicală a Serbărilor va cuprinde vineri, începând cu ora 20, trei recitaluri, susţinute de solistul orădean Noris, de trupa şi de formaţia Timpuri Noi. Sâmbătă, de la aceeaşi oră, vor cânta Ducu Bertzi şi Ansamblul Bihorul, urmând ca în ultima seară, duminică, orădenii să-i poată vedea în concert pe Blackbeers şi Taxi. Nu le rămâne decât să se pregătească de pe acum şi să nu-şi facă alt program...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON