URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
17 Noiembrie 2019, 13:55

Eszti, în vârf! Tânăra orădeancă Eszter Bereczki este cea mai bună ciclistă montană din ţară: Află-i povestea! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape că nu trece zi în care Eszter să nu urce pe bicicletă. Domnişoara cu trăsături delicate şi zâmbet cald devine o competitoare de temut când pedalează pe poteci montane.

De şase ani, orădeanca practică ciclismul montan ca sport de performanţă şi are rezultate remarcabile. A adunat titluri naţionale şi numeroase alte premii şi trofee, chiar dacă adesea a concurat cot la cot cu băieţi.

Pasiune moştenită

Eszter nici nu-şi aminteşte când a învăţat să meargă pe bicicletă. Părinţii, ambii chimişti, sunt pasionaţi de sportul pe două roţi, chiar dacă îl practică doar ca amatori, aşa că au urcat-o pe biţă de mică.

La 13 ani, fata intra deja în liga mare: alături de tatăl ei, a făcut o tură de 17 zile în munţii din Grecia. "Am parcurs peste o mie de kilometri. A fost o provocare pentru mine, dar nu mi s-a părut prea grea", povesteşte tânăra, acum în vârstă de 19 ani.

Cu muntele era obişnuită, pentru că era deja membră într-un club de orientare turistică şi alergare montană, alături de colegii de la şcoală. Dar excursia din Grecia a fost primul test adevărat de rezistenţă. I-a plăcut atât de mult încât, întoarsă acasă, şi-a propus să devină ciclistă de performanţă.

Fără văicăreli

Dintre toate ramurile acestui sport pe două roţi, Eszti a optat pentru "cross-country olympic XCO", o competiţie cu trasee scurte, de circa 5 km, dar accidentate, care de regulă se desfăşoară pe poteci montane (foto). Cât e ea de mignonă, urcă cu lejeritate cu biţa pe dealuri şi munţi, prin noroaie sau pe cărări înguste. "Dacă mă ţin de programul de antrenament, nu e aşa greu", spune ea.

Se mai întâmplă să se şi accidenteze, dar nu se descurajează şi nici nu se plânge de julituri sau vânătăi. La fel, nu se lamentează nici când trebuie să pedaleze pe ploaie ori vânt: "Nu e cea mai plăcută senzaţie, dar asta e". Iar dacă se întâmplă să facă pană pe traseu, tot singură îşi repune bicicleta pe roţi.

Pe munte, pe două roţi

Legitimată la clubul de ciclism Carcover Veloteca, Eszter şi-a făcut programul de pregătire ajutată doar de tatăl ei. În fiecare zi, fata îşi face timp să iasă cel puţin o oră cu bicicleta, pe dealurile din jurul Oradiei, iar la sfârşit de săptămână sau în vacanţe pedalează în zonele montane din Bihor sau din ţară. "Îmi place mult la Padiş, Stâna de Vale, în zona Roşia. Cunosc bine locurile, le-am străbătut de multe ori".

Traseele din România nu se compară însă cu cele pe care le-a străbătut la campionatele europene sau mondiale la care a participat până acum. "Sunt mult mai dificile decât cele pe care le avem noi în ţară", spune fata. Tocmai de aceea, fără cantonamente de lungă durată în străinătate, sportivii români nu au mari şanse la concursurile internaţionale.

Din această toamnă, Eszter este studentă la Medicină Dentară, dar nu are de gând să se lase de ciclism: "Trebuie să învăţ, pentru că e meseria pe care vreau s-o practic. Nu cred că-mi va încurca programul de pregătire, două ore pe zi nu e greu să găsesc ca să le dedic antrenamentului".

Tot mai sus

Anul acesta, Eszti a încheiat junioratul şi a concurat pentru întâia oară la categoria elite. Cu succes. A câştigat trei titluri naţionale, confirmând că este cea mai bună ciclistă din ţară, aşa cum demonstrase şi când era junioară.

Recunoaşte însă că nici concurenţa nu e prea mare, sportul fiind puţin popular printre fete. "Nu este un sport promovat, iar ca fată eşti şi discriminată. De exemplu, la un concurs, premiul pentru băieţi este de 1.500 lei, iar pentru noi 750 lei", spune orădeanca. Asta, deşi cheltuielile pentru participarea la competiţii şi biciclete sunt, evident, la fel de costisitoare. De altfel, numai bicicleta sa valorează cam 6.500 euro!

Pe de altă parte, competiţiile dedicate fetelor sunt puţine la număr, motiv pentru care Eszter concurează adesea împotriva băieţilor, la întreceri mixte. "Nu avem un calendar competiţional clar. De obicei, mă sună de la Federaţie şi-mi spun că peste două sau trei zile am concurs", povesteşte Eszter.  

Niciun impediment, însă, n-o face să renunţe. "Este cea mai mare pasiune a mea", explică orădeanca, cu atât mai ambiţioasă cu cât în primul an la categoria elite sportiva a surclasat adversare mult mai experimentate, ajungând săptămâna trecută pe locul 87 în lume. "Asta mi-am dorit, să fiu în top 100 mondial", zice Eszter. Aşa că de acum va trage şi mai tare ca să ajungă şi mai sus...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON