URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2023, 16:00

Ești dependent de muncă? Un profesor din Oradea, în echipa unui sondaj internațional la care bihorenii pot răspunde

Ești dependent de muncă? Un profesor din Oradea, în echipa unui sondaj internațional la care bihorenii pot răspunde (sursa foto: pixabay.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vrei să afli dacă ești dependent de muncă, dacă ești prea stresat la serviciu și ce risc de burnout ai? Orice curios poate completa un sondaj anume creat de o echipă de cercetare internațională și din care face parte și profesorul orădean Sergiu Bălțătescu, de la Facultatea de Științe Socio-Umane, Departamentul de Sociologie și Asistență Socială, al Universității din Oradea.

„Proiectul își propune să furnizeze date despre costurile enorme ale stresului cronic în mediile de lucru și în afara acestora, care sunt direct atribuite dependenței de muncă la nivel mondial. Cercetătorii doresc să înțeleagă care sunt factorii care contribuie cel mai mult la dependența de muncă, depresia legată de muncă și burnout pentru a dezvolta cele mai bune practici pentru prevenirea și tratarea acestora”, a explicat prof. univ. dr. Sergiu Bălțătescu, citat într-un comunicat al Universității din Oradea.

Sondajul online, realizat în peste 60 de țări de pe 6 continente, este disponibil și în limba română aici.

La acest studiu pot participa adulții români, angajați cu normă întreagă într-o organizație cu cel puțin 10 angajați în total și care lucrează pentru actualul angajator de cel puțin un an. Studiul durează aproximativ 15-20 de minute și este anonim.

Răspuns pe loc

„Imediat după completarea sondajului, toți participanții vor obține feedback detaliat cu privire la funcționarea lor psihosocială la locul de muncă, inclusiv riscurile de dependență de muncă, depresie legată de muncă și burnout și potențiali factori de risc organizaționali și individuali care contribuie la funcționarea lor la locul de muncă. Toate acestea pot ajuta la identificarea punctelor forte și a punctelor slabe personale și organizaționale și la îmbunătățirea performanței la locul de muncă și a bunăstării în și în afara mediului de lucru. Participanții vor fi direcționați către o pagină web unde vor fi disponibile informații detaliate privind interpretarea rezultatelor lor, alături de recomandări privind disponibilitatea soluțiilor de tip self-help sau de ajutor profesional”, explică universitarul orădean.

Nu în ultimul rând, adaugă Bălțătescu, baza de date a studiului va fi disponibilă pentru prelucrare profesorilor, studenților, masteranzilor și doctoranzilor Universității din Oradea.

Recomandări pentru guverne

Proiectul are titlul „The role of macro-, meso-, and micro-level factors in work addiction and related health problems”, este realizat de o echipă internațională condusă de dr. Edyta Charzyńska, de la Universitatea Silezia din Katowice și de dr. Paweł Atroszko de la Universitatea din Gdańsk, fiind susținut de Centrul Național de Știință din Polonia.

Rezultatele acestei cercetări pot oferi o bază științifică recomandărilor adresate guvernelor cu privire la condițiile de muncă și pot influența politicile și procedurile organizațiilor privind climatul de muncă și valorile organizaționale, pentru a minimiza riscul dezvoltării dependenței de muncă și a atenua efectul acesteia asupra sănătății și bunăstării.

Ca atare, cercetarea poate contribui la o reducere semnificativă a suferinței umane la nivel mondial și la o îmbunătățire notabilă a productivității pentru organizații, instituții și economie la nivel de țară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON