URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
15 Februarie 2010, 16:24

Episcopii catolici de Oradea, în audienţă la Papă

Episcopii catolici de Oradea, în audienţă la Papă PS Virgil Bercea îi arată Sanctităţii Sale unde vine Oradea pe harta Europei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vizita „Ad Limina Apostolorum" a episcopilor catolici ai unei ţări la Roma se face o dată la cinci ani, conform Codului de Drept Canonic Bisericesc. Episcopii români şi-au început vizita în capitala Italiei pe 8 februarie.

Din delegaţia română a făcut parte şi Arhiereul Diecezei Romano-Catolice de Oradea, Bocskei Laszlo, care s-a întâlnit chiar în prima zi la Roma, într-o audienţă privată, cu Papa Benedict al XVI-lea, dar şi Episcopul Greco-Catolic de Oradea, Preasfinţia Sa Virgil Bercea.

Episcopul Romano-Catolic a prezentat activitatea Diecezei Sfântul Ladislau pe care o conduce. "Au fost abordate aspecte ale activităţii social-caritative, dar şi cele privitoare la învăţământul catolic şi, nu în ultimul rând aspectele ce definesc relaţiile interconfesionale şi inter-etnice din Dieceza de Oradea", se arată într-un comunicat al Episcopiei Romano-Catolice.

La sfârşitul audienţei, episcopul romano-catolic de Oradea i-a înmânat Papei Benedict al XVI-lea un exemplar al medaliei comemorative realizate cu ocazia împlinirii a 800 de ani de la sanctificarea întemeietorului Episcopiei de Oradea, Sfântul Ladislau, precum şi un medalion în memoria episcopului Bogdanffy Szilard, martir al Bisericii Catolice în anii de opresiune comunistă, a cărui beatificare este în curs. Cererea a fost din nou înaintată Sanctităţii Sale de către episcopul de Oradea.

În cadrul vizitei „Ad Limina Apostolorum", episcopii români au întreprins şi un pelerinaj la mormintele Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi au avut întrevederi cu oficiali şi responsabili ai diferitelor Dicasterii ale Curiei Romane.

Pe 11 februarie, în Basilica Sfântul Petru din Roma, în ziua aniversării apariţiei Fecioarei Maria la Lourdes, Papa Benedict al XVI-lea împreună cu episcopii din România au celebrat liturghia solemnă, la care au participat credincioşi din lumea întreagă.

În aceeaşi zi, membrii Conferinţei Episcopilor Catolici din România au fost invitaţi la recepţia dată de Ambasada României la Sfântul Scaun, aici întâlnindu-se cu ambasadorul României în Italia, dar şi cu reprezentantul Episcopiei Ortodoxe Române din Roma.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
hm...
Hmm...Loredana Nadim, ti-a mai spus cineva ca bati campii? Tu stii sa faci diferenta dintre greco catolici si romano catolici? Daca romano catolicii de la noi din Oradea sunt majoritatea maghiari nu inseamna ca sunt toti catolicii unguri, in fine, tot ce iti doresc e sa aflii in arborele genealogic ca ai jumate din rude de etnie maghiara. Atunci sa te vad.
Postat 16 Februarie 2010, 11:50 de catolic
Catolicismul in ofensiva
Episcopii romani catolici au mers sa primeasca directive de la papa, cum pot sa lupte mai bine impotriva romanilor si sa ofere pe tava Transilvania ungurilor! Bravo Virgil ...
Postat 15 Februarie 2010, 20:21 de lorena nadim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.571 RON
  • 1 EUR = 4.9678 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON