URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Mai 2019, 21:30

Entuziasm la mitingul PNL din Oradea: Peste 2.000 de liberali din Bihor şi-au amintit că pot şi să câştige alegeri (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fără autocare, fără locuri rezervate pe localităţi de provenienţă şi fără şefi de grupuri, aproximativ 2.000 de liberali au umplut, joi seară, Sala Sporturilor din Oradea, luând "energie" de la liderii şi o parte dintre candidaţii PNL partidului, care după o lungă perioadă de letargie le-au amintit că pot şi să câştige alegeri.

Unele discursuri au fost primite de-a dreptul cu entuziasm, oamenii arătându-se electrizaţi mai ales de "vedeta" Rareş Bogdan, care a definit patriotismul opunându-l hoţiei şi sărăciei.

Miting galben

În grupuri mici, liberalii bihoreni s-au adunat la Arena Antonio Alexe începând cu ora 17.00, cu o jumătatea de ceas înaintea momentului stabilit pentru mitingul la care aveau să se întâlnească cu preşedintele PNL, Ludovic Orban, cu liderul organizaţiei locale, primarul Ilie Bolojan, şi cu o parte din candidaţii partidului la alegerile europene din 26 mai.

Sala sporturilor a fost pavoazată de jur împrejur cu bannere galbene pe care scria cu albastru sloganul formaţiunii, adaptat evenimentului - "Bihorul / Oradea votează România în primul rând - PNL", un steag tricolor a fost arborat deasupra tabelei de marcaj, iar pe scaune fiecare participant a găsit câte un balon în culorile partidului şi un pliant informativ, de campanie.

"Vreţi să arate România ca Oradea?"

În jurul orei 17.30, pe scenă a apărut, cu microfonul în mână, viceprimarul Florin Birta în rol de maestru de ceremonii, care a anunţat ca "uvertură", până la începerea evenimentului propriu-zis, un recital de muzică populară susţinut de Ionuţ Fulea, consilier judeţean la Alba, şi de formaţia acestuia.

După câteva melodii specifice Ţării Moţilor, inclusiv un cântec de cătănie al cărui refren l-a îngânat şi sala, interpretul nu s-a sfiit ca la sfârşitul prestaţiei să "bage" şi o piesă de rezistenţă considerată în trecut un "must have" din repertoriul întrunirilor pesediste, şi anume "Noi suntem români!", pe care liberalii l-au cântat împreună, ridicaţi în picioare.

Adevărata "încălzire" a făcut-o, însă, şi încă rapid, de la primele cuvinte, deputatul Robert Sighiartău, şeful de campanie al PNL, care l-a lăudat pe primarul Bolojan pentru felul în care arată Oradea: "Am venit la Oradea să vedem adevăratul Minister al Fondurilor Europene", a spus liberalul bistriţean, amintind de cele 300 milioane euro atrase de Primăria Oradiei şi cele "încă 250 milioane euro contractate".

"Vreţi să arate România ca Oradea? Atunci trebuie să le spunem tuturor că PNL poate moderniza ţara. PNL are datoria de a moderniza România", a spus Sighiartău, în uralele liberalilor din sală. "Politica este despre a convinge. Noi avem toate argumentele să mergem la casele oamenilor şi să le spunem ce am făcut. PNL este forţa care va moderniza România", a subliniat şeful campaniei PNL, prefaţând momentul în care Bolojan avea să ridice întreaga sală în picioare şi să-i scandeze numele.

"Nu Debreţinul e capitala"

În discursul său, de circa 15 minute, primarul Ilie Bolojan a subliniat mizele scrutinului, criticând dur incompetenţa PSD şi UDMR reflectată şi în lipsa de performanţe a Consiliului Judeţean. Totodată, edilul Oradiei a promis că, după ce PNL va ajunge la conducerea CJ Bihor, în şase luni Aeroportul din oraş va avea curse internaţionale.

El a fost urmat la microfon de deputatul de Bihor Florica Cherecheş, care a punctat că în ultimii doi ani şi jumătate PSD s-a preocupat doar cum să scape hoţii de justiţie în loc ca societatea să caute soluţii pentru ca românii să rămână în propria ţară.

Apoi a venit rândul bihoreanului Vasile Blaga să-şi ia porţia de ovaţii, viceprimarul Florin Birta amintindu-i rolul în aderarea la Uniunea Europeană prin "ridicarea steguleţelor" din domeniul JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) pe vremea când conducea Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Blaga i-a avertizat pe cei 46 primari liberali să nu asculte "cântecele de sirenă" ale PSD-iştilor care le cer să nu se implice în campanie promiţându-le în schimb fonduri care nu există, şi a atacat şi el actuala conducere a CJ, care a lăsat Aeroportul fără curse externe, spunând că "nu Debreţinul este capitala Bihorului".

"Cine i-a împiedicat să fie patrioţi în România?"

Vasile Blaga a desfiinţat apoi de-a dreptul sloganul PSD. "Auzi, patrioţi în Europa! Dar cine i-a împiedicat să fie patrioţi în România? Cine i-a împiedicat să facă spitale? Cine i-a împiedicat să facă şosele?", a întrebat, ironic, fostul ministru.

"Ne batem cu un PSD mai slab ca niciodată, care nu e în stare nici măcar să-şi ţină mitingurile decât cu jandarmii, dar din nefericire un PSD care încearcă să bage frica în oameni", a spus Blaga, criticând anunţul făcut zilele trecute la Oradea de Carmen Dan, cum că Poliţia şi Jandarmeria ar trebui să deschidă dosare penale protestatarilor anti PSD.

"PSD nu e învins încă. Îi putem învinge spunând ce avem de gând să facem în Europa", a continuat Blaga, enumerând: criterii privind respectarea statului de drept identice pentru toate statele UE, intrarea în Spaţiul Schengen "şi nu veţi mai vedea cozi de TIR-uri pe Borşului şi niciun picior de poliţist de frontieră", creşterea numărului de burse Erasmus pentru tinerii studenţi, dar şi pentru elevi. "Toate astea le vom putea face dacă în aceste două săptămâni vom merge şi vom vorbi cu oamenii!", a încheiat Blaga.

Oradea, monumentală

De-a dreptul incendiar a fost deschizătorul listei PNL, Rareş Bogdan, care a lăudat Oradea, spunând că oraşul este "monumental, absolut impresionant" şi felicitându-l pe primar, dar a şi demontat "o manipulare căreia i-a căzut victimă un oraş", şi anume că înlocuirea statuii lui Mihai Viteazul cu cea a Regelui Ferdinand în Piaţa Unirii ar fi un act antiromânesc.

Fostul teleast a afirmat că "nu există români buni şi români răi; există însă oameni buni, administratori buni, oameni dedicaţi, care se dedică cetăţenilor, şi alţii, care vor să-şi ţină comunităţile în sărăcie, în întuneric, în necunoaştere.

"În timp ce Ilie Bolojan a adus peste 500 milioane euro la Oradea, la Alexandria au adus (n.r. – administratorii PSD-işti) 1 milion de euro. La Brăila 2.000 euro a adus administraţia socialistă anul trecut. În timp ce Spitalul Judeţean şi Municipal din Oradea s-au modernizat şi continuă să se modernizeze cu peste 40 milioane euro, spitalele din Craiova, Slatina, Brăila, Giurgiu, Alexandria sunt un pericol pentru cetăţeni, şi nu din cauza medicilor, ci pentru că cei de acolo (n.r. – managerii şi politicienii) n-au înţeles că banii europeni trebuie atraşi", a rezumat Rareş Bogdan o antiteză între administraţiile PNL şi cele ale PSD.

"Învăţaţi istorie, tâlharilor"

În ce priveşte povestea cu schimbarea statuilor din Oradea, care deja este "vândută" pe site-uri apropiate PSD ca fiind "opera" unui primar "antiromân", Rareş Bogdan a spus că vrea să demonteze "manipularea" fiindcă primarul Bolojan, care "este un om de o decenţă extraordinară", nu a abordat subiectul.

Fostul realizator a arătat că statuia lui Mihai Viteazul va fi mutată în Centrul Civic, în dreptul "sfintei" Catedrale Ortodoxe, fiindcă acolo ar fi mai potrivit, insistând că în Piaţa Unirii, după Marea Unire, mai precis în 1924, "marele erou, generalul Traian Moşoiu" a amplasat tocmai statuia ecvestră a Regelui Ferdinand, demontată şi apoi distrusă de horthişti.

"De două zile se agită o informaţie pusă în circulaţie ca să cutremure sufletul nostru românesc (...), că primarul din Oradea a dat jos statuia lui Mihai Viteazul fiindcă nu mai vrea s-o pună în oraş. Minciună sfruntată! Ştiţi voi ce statuie a fost înainte acolo şi pe care Horthy a dat-o jos? Învăţaţi istorie înainte de a acuza! Mihai Viteazul va fi pus într-o piaţă minunată, în faţa sfintei biserici ortodoxe! Vreţi să rămânem fără Ferdinand, dat jos de horthişti? Învăţaţi istorie înainte de a acuza, tâlharilor!", i-a pus la punct Rareş Bogdan, de la distanţă, pe detractorii atât ai primarului Ilie Bolojan, cât şi ai figurii Regelui Unirii şi ai istoriei reale în general.

"Cu Dumnezeu înainte!", a încheiat el apoteotic, adăugând apoi: "Şi cu Ludovic Orban, omul care va duce PNL la un scor istoric!".

PSD, mai rău ca pecenegii

Închiderea mitingului a făcut-o preşedintele PNL, care a vorbit mai mult despre referendumul iniţiat de preşedintele Iohannis decât despre alegeri, deoarece PSD şi ALDE "fac tot ce pot ca oamenii să nu discute despre referendum", fugind de consultarea populară "ca dracul de tămâie, pentru că ştiu că românii nu sunt de acord cu corupţia şi că majoritatea consideră corupţia cel mai mare duşman la adresa dezvoltării".

"Nici pecenegii, nici tătarii, nici turcii, nici ruşii nu au jefuit România cum au jefuit-o în ultimii 30 de ani comuniştii travestiţi", a spus Ludovic Orban, îndemnând militanţii liberali să convingă cetăţenii să voteze la referendum, pentru că dacă acesta nu va fi validat rezultatul va fi nefast pentru întreaga societate.

"Ce-o să creadă Europa despre noi dacă nu mergem să votăm DA la referendum? Dar PSD ce-o să facă? O să-şi permită să facă orice. Oricine care intră în politică va înţelege că poate să fure liniştiţi. Putem accepta ca cei care fură din munca noastră să scape nepedepsiţi? (...) Preşedintele României a făcut ce trebuia să facă, a convocat referendumul, dar nu poate vota în locul nostru, în locul fiecărui român. E datoria noastră să informăm cetăţenii că trebuie să vină la referendum", a spus Orban.

De asemenea, preşedintele PNL a afirmat că partidul său va repara ce a stricat PSD: "instituţiile statului să nu mai fie filiale de partid", "oamenii de afaceri să fie sprijiniţi, nu ameninţaţi şi să li se ia şapte piei de pe ei", sprijinirea sistemelor de educaţie şi de sănătate, pe scurt "să reinstaurăm meritocraţia, s-o readucem cu vârful în sus, să nu mai vedem în fruntea ţării toţi neaveniţii".

Adunarea liberalilor bihoreni s-a încheiat puţin după ora 19.30, în acordurile imnului Europei - Oda Bucuriei - şi în decor de confetti aruncate generos în sală. Singurele resturi, de altfel, de "murdărie"...

Citeşte şi: Ilie Bolojan, atac dur la adresa "monstruoasei coaliţii" de la CJ Bihor şi promisiunea unor zboruri internaţionale pe Aeroportul Oradea (VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
varianta 3 nu prea exista
nu pot ei sa castige doar aialalti pot sa piarda
Postat 17 Mai 2019, 12:12 de DaNu
Vai de capul lor
Vai de capul lor,cu hotul de case Iohannis si maimutoiul de Rares Bogdan !! Ii rupe USR-ul !! Usr-ul e baza,nu hotii astia din PDL !!!!!!
Postat 17 Mai 2019, 08:27 de bogdan1
La judet..
Pnl a mai avut conducerea judetului muuuulti ani... ce au facut pentru judet? Pig blaga, frate de cruce cu gemenii de la cacaceni ce a facut sa puna umarul la dezvoltarea zonei folclorice unde s-a nascut? Primariile din judet conduse in ultimii ani de pnl cu ce realizari se pot lauda? Daca ajunge pnl din nou la butoane si vor sa transforme Romania dupa chipul orasului Oradea, inteleg ca vor veni cu taxe suplimentare si venituri mici..?
Postat 17 Mai 2019, 07:35 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON