URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
31 Ianuarie 2024, 15:22

Emoții pianistice în concertul de joi al Filarmonicii Oradea

Emoții pianistice în concertul de joi al Filarmonicii Oradea Foto: Facebook / Filarmonica Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Luna februarie debutează cu un concert care plasează în prim-plan pianul. Prin eleganța sa, pianul transmite emoții unice și intense. Programul este unul care creează imagini colorate, amestecate și sonorități ample”, transmit organizatorii concertului de joi de la Filarmonica de Stat Oradea.  

Melomanii sunt așteptați la concertul „Emoții pianistice”, care va începe la ora 19, în sala Enescu-Bartók. Dirijorul Cristian Orosanu, pianista multipremiată Adriana Paler și orchestra vor interpreta lucrări de M. P. Mussorgsky: „Tablouri dintr-o expoziție”, și "O noapte pe muntele pleșuv" și M. Ravel: Suita „Ma mere l'Oye”.

„Tablouri dintr-o expoziție” este cea mai cunoscută lucrare a compozitorului rus Modest Mussorgsky, datează din 1874 și creionează turul făcut de compozitor prin expoziția de la Academia Imperială de Arte de la Sankt Petersburg, cu picturile arhitectului și pictorului Viktor Hartmann. Lucrarea cuprinde mai multe fragmente: Promenadă, Gnomul/Piticul, Vechiul castel, Tuileries - Cearta copiilor după joacă, Bovine, Baletul puilor neacoperiți, Samuel Goldenberg și Schmuÿle, Limoges, piața, Catacombe, morminte romane, Coliba de pe picioarele de găină - Baba Yaga și, cea mi cunoscută, Porțile Bogatyr din Kiev. Fiecare fragment din suită se bazează pe una dintre picturile lui Hartmann, unele dintre ele fiind pierdute astăzi.

Duritatea rusească se va se transforma în eleganța și rafinamentul francez, prin suita de pian „Ma mère l'Oye” (Mama gâscă) a lui Maurice Ravel. Și aceasta cuprinde mai multe părți: Pavana Frumoasei Adormite, Tom degețel, Fata mică și urâtă, împărăteasa pagodelor, Discuțiile dintre frumoasa și bestia, Grădina fermecată.

Programul revine apoi la Mussorgsky, la unul dintre primele poeme simfonice rusești care s-au scris vreodată: „O noapte pe muntele pleșuv”. Lucrarea finalizată în anul 1867 nu a fost niciodată interpretată public pe parcursul vieții compozitorului și a ajuns să fie cunoscută abia în 1940, în filmul „Fantasia”, produs de Disney.

Titlul original Noaptea de Sfântul Ioan pe Muntele Pleșuv făcea referire la festivitățile păgâne slave, implică elemente ca focul și apa, ritualuri de fertilitate, adunări ale vrăjitoarelor și spiritelor.

Pianista Adriana Paler a mai fost solistă într-un concert al Filarmonicii Oradea, anul trecut. Și-a definitivat studiile în Viena, are în palmares 27 de premii pianistice, este profesoară de pian la Institutul pentru Pian de Concert al Universității de Muzică din Viena.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON