URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
20 Februarie 2024, 18:06

Elon Musk susține că un pacient căruia i s-a implantat un cip Neuralink poate controla cursorul unui mouse cu gândurile

Elon Musk susține că un pacient căruia i s-a implantat un cip Neuralink poate controla cursorul unui mouse cu gândurile (Imagine cu titlu ilustrativ, foto: Pexels.com, credit: Valeriia Miller)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primul pacient căruia i s-a implantat un cip cerebral dezvoltat de Neuralink, compania lui Elon Musk, pare să fi avut o recuperare completă şi ar fi capabil să controleze un cursor de mouse de calculator cu gândurile, conform declaraţiilor miliardarului.

Elon Musk a făcut acest anunţ în cadrul unui eveniment online organizat pe platforma X, fosta reţea Twitter, deţinută tot de Musk.

"Pacientul pare să se fi recuperat complet, fără efecte negative. Este capabil să deplaseze cursorul unui mouse pe tot ecranul doar cu ajutorul gândurilor", a declarat Elon Musk în cadrul evenimentului, notează Stirileprotv.ro.

Reuters a cerut recent mai multe informaţii despre proiect, însă compania Neuralink nu a furnizat niciun detaliu.

Implantarea cipului în creierul pacientului a avut loc în urmă cu o lună, după ce Neuralink a primit aprobarea pentru studii pe oameni în septembrie 2023. Tehnica folosită implică un robot ce plasează chirurgical un implant de interfaţă creier-computer într-o regiune a creierului care este asociată controlului mişcărilor.

Scopul iniţial al studiului este să permită oamenilor să controleze un cursor sau o tastatură de calculator cu gândurile lor. Elon Musk vizează însă obiective mai mari pentru Neuralink, inclusiv facilitarea inserţiilor chirurgicale rapide pentru dispozitivele sale cu cipuri, pentru tratarea unor afecţiuni precum obezitatea, autismul, depresia şi schizofrenia, mai arată sursa citată.

Cu toate acestea, Neuralink, companie care a fost evaluată evaluată în 2023 la circa 5 miliarde de dolari, s-a confruntat în repetate rânduri cu solicitări de evaluare şi control în ceea ce priveşte protocoalele sale de siguranţă. Reuters a scris luna trecută că firma a fost sancţionată pentru încălcarea normelor Departamentului de Transport al Statelor Unite privind circulaţia materialelor periculoase, însă fără prea multe detalii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON