URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
22 Mai 2024, 16:26

Elevi din Oradea, rezultate bune la olimpiadele și concursurile naționale de fizică și chimie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elevii bihoreni au obținut rezultate remarcabile la olimpiade și concursuri naționale de fizică și chimie desfășurate în această primăvară.

La Olimpiada Națională de Chimie, Bihorul a fost reprezentat de 9 elevi: Răzvan Dan Mocan, clasa a VII-a, Ioan Sfura, clasa a VII-a, Daria Elena Danșa, clasa a X-a, Andrei Constantinescu, clasa a X-a, Daria Chebeleu, clasa a XI-a, Daria-Andrea Bogdan, clasa a XI-a, Paul-Gabriel Popoviciu, clasa a XII-a (toți de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” Oradea), Teodora-Ioana Dobai, clasa a VIII-a (Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea) și Diana Miranda Buzlea, clasa a VIII-a (Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea).

Diana Chebeleu și Paul-Gabriel Popoviciu, amândoi pregătiți de profesoara Luncan Anița, s-au calificat în lotul lărgit al României pentru olimpiada internațională de chimie, în timp ce colegii lor au primit mențiuni.

Tot la chimie, elevii bihoreni s-au mai întors cu premii sau mențiuni de la Concursul „Petru Poni” din Slobozia: Alex Sebastian Cotuna (Liceul Don Orione, pregătit de profesoarele Rodica Crăciun și Gabriela Bondor) a luat argint, iar Delia Vieriu (clasa a IX-a, Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, profesor Doru Vințeler) și Adonis Mario Ciarnău (clasa a X-a, la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, profesoară Dorina Iftimiciuc), mențiuni. 

La Olimpiada Națională de Fizică, delegația Bihorului a adunat alte premii sau diplome. De la Colegiul Emanuil Gojdu, David Kristof Nagy (clasa a X-a) a câștigat argint și Andrei Mircea Mudura (clasa a VII-a) - bronz, iar Cristian-Gabriel Haiduc (clasa a VI-a) și Lucas Bogdan (clasa a X-a) au primit câte o diplomă de onoare.

De asemenea, Timotei Adrian Pătălău (clasa a VI-a) de la Liceul Teologic Baptist Emanuel a obținut bronz, Eduard Andrei Vas (clasa a VI-a) de la Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea o diplomă de onoare, iar din delegație au mai făcut parte elevii Dragoș Ștefan Firică (clasa a VII-a), Rareș-Andrei Bot (clasa a XI-a), tot de la Gojdu.

Elevii au fost pregătiți la clase, dar și în Centrul de Excelență al județului Bihor de profesorii Viorel Mititean, Bogdan Karoly, Sergiu Berian, Daniela Berchez, Cristiana Oprea, Andrei Modog, Gabriel Nicolae Bondor.

„Toți elevii participanți au demonstrat că, prin pasiune, perseverență și muncă, excelența este un standard care poate fi atins. Sperăm ca rezultatele lor să încurajeze și alți elevi din județul nostru să participe la olimpiadele școlare, să îi motiveze și să le arate că totul este posibil, după cum fizicianul Isaac Newton spunea: «Dacă am văzut mai departe decât alții este pentru că am stat pe umerii uriașilor»”, a menționat inspectorul de fizică-chimie Iuliu Dragomir, din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON