URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 16 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La un meci de baschet în care se joacă finala campionatului, cu trofeul pe masă, abia de strângem 5.000 de spectatori în Oradea Arena. La întrecerile de polo, e lucru mare dacă se duc 500 de privitori. Dar la un meci de liga a III-a de fotbal se bulucesc 10.000 de spectatori și, sunt convins, numărul ar fi fost mai mare dacă lipsa locurilor de parcare și condițiile precare de pe stadion nu i-ar fi țintuit în fotolii pe mulți alți suporteri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
22 Mai 2024, 16:26

Elevi din Oradea, rezultate bune la olimpiadele și concursurile naționale de fizică și chimie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elevii bihoreni au obținut rezultate remarcabile la olimpiade și concursuri naționale de fizică și chimie desfășurate în această primăvară.

La Olimpiada Națională de Chimie, Bihorul a fost reprezentat de 9 elevi: Răzvan Dan Mocan, clasa a VII-a, Ioan Sfura, clasa a VII-a, Daria Elena Danșa, clasa a X-a, Andrei Constantinescu, clasa a X-a, Daria Chebeleu, clasa a XI-a, Daria-Andrea Bogdan, clasa a XI-a, Paul-Gabriel Popoviciu, clasa a XII-a (toți de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” Oradea), Teodora-Ioana Dobai, clasa a VIII-a (Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea) și Diana Miranda Buzlea, clasa a VIII-a (Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea).

Diana Chebeleu și Paul-Gabriel Popoviciu, amândoi pregătiți de profesoara Luncan Anița, s-au calificat în lotul lărgit al României pentru olimpiada internațională de chimie, în timp ce colegii lor au primit mențiuni.

Tot la chimie, elevii bihoreni s-au mai întors cu premii sau mențiuni de la Concursul „Petru Poni” din Slobozia: Alex Sebastian Cotuna (Liceul Don Orione, pregătit de profesoarele Rodica Crăciun și Gabriela Bondor) a luat argint, iar Delia Vieriu (clasa a IX-a, Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, profesor Doru Vințeler) și Adonis Mario Ciarnău (clasa a X-a, la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, profesoară Dorina Iftimiciuc), mențiuni. 

La Olimpiada Națională de Fizică, delegația Bihorului a adunat alte premii sau diplome. De la Colegiul Emanuil Gojdu, David Kristof Nagy (clasa a X-a) a câștigat argint și Andrei Mircea Mudura (clasa a VII-a) - bronz, iar Cristian-Gabriel Haiduc (clasa a VI-a) și Lucas Bogdan (clasa a X-a) au primit câte o diplomă de onoare.

De asemenea, Timotei Adrian Pătălău (clasa a VI-a) de la Liceul Teologic Baptist Emanuel a obținut bronz, Eduard Andrei Vas (clasa a VI-a) de la Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea o diplomă de onoare, iar din delegație au mai făcut parte elevii Dragoș Ștefan Firică (clasa a VII-a), Rareș-Andrei Bot (clasa a XI-a), tot de la Gojdu.

Elevii au fost pregătiți la clase, dar și în Centrul de Excelență al județului Bihor de profesorii Viorel Mititean, Bogdan Karoly, Sergiu Berian, Daniela Berchez, Cristiana Oprea, Andrei Modog, Gabriel Nicolae Bondor.

„Toți elevii participanți au demonstrat că, prin pasiune, perseverență și muncă, excelența este un standard care poate fi atins. Sperăm ca rezultatele lor să încurajeze și alți elevi din județul nostru să participe la olimpiadele școlare, să îi motiveze și să le arate că totul este posibil, după cum fizicianul Isaac Newton spunea: «Dacă am văzut mai departe decât alții este pentru că am stat pe umerii uriașilor»”, a menționat inspectorul de fizică-chimie Iuliu Dragomir, din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON