URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2016, 20:50

"Electoraliada". PSD a blocat exproprierea unor imobile din strada Codrilor pentru a face loc parcării de la aquaparkul Nymphaea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Intrarea în noul an electoral agită spiritele în Consiliul Local. Reprezentanţii PSD au blocat, miercuri, exproprierea unei suprafeţe de teren de 15.300 metri pătraţi din strada Codrilor. Măsura, cerută de executivul local, era menită să elibereze terenul de trei imobile situate în vecinătatea liniei ferate pentru strămutarea axului drumului, astfel încât pe amplasamentul din faţa aquaparkului Nymphaea să fie amenajată o parcare care să îl deservească.

Propunerea a fost respinsă cu 16 voturi "pentru", faţă de minimum de 18 voturi cerut de lege, în condiţiile în care opt consilieri locali au lipsit de la şedinţă. Pe lista absenţilor a figurat inclusiv primarul Ilie Bolojan, plecat la Bucureşti.

Pe fondul absenteismului masiv, poziţia celor trei consilieri locali ai PSD care s-au abţinut de la vot au făcut diferenţa, iar proiectul de hotărâre a căzut. "Am auzit că sunt persoane care nu sunt de accord cu această expropriere", şi-a argumentat poziţia consilierul local Adelina Coste. Reprezentanta PSD a spus că opoziţia nu vrea să gireze proiecte de hotărâre care prevăd exproprieri împotriva voinţei proprietarilor de teren.

"PSD nu va vota"

În replică, directorul adjunct al Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Cristian Popescu, a arătat că opoziţia proprietarilor faţă de exproprierea imobilelor pe care le deţin era de aşteptat. "Exproprierea în sine înseamnă ceva forţat. Există proprietari care apreciază că proprietăţile lor valorează mai mult faţă de suma cu care au fost despăgubiţi de oraş şi se opun", a spus Popescu.

Directorul a arătat că suma vărsată de municipalitate în contul orădenilor expropriaţi este stabilită de evaluatori, iar proprietarii nemulţumiţi de cuantumul acesteia se pot adresa instanţei de judecată. În cazul în care au câştig de cauză, municipalitatea se va conforma fără discuţii.

Argumentele lui Popescu nu au reuşit să o convingă pe consilieră. "Grupul PSD nu va vota proiecte care presupun exproprieri fără acordul proprietarilor", a spus Coste.

"Împotrivă" pe linie

De altfel, după o lungă perioadă de acalmie, odată cu intrarea în anul electoral, consilierii locali ai PSD au devenit brusc activi. Opoziţia a votat "împotrivă" atât în cazul bugetului Electrocentrale, cât şi în cazul celui al OTL.

"Nu vom vota proiectele Electrocentrale câtă vreme nu a fost nici acum lămurită situaţia de incompatibilitate în care se află domnul Stănel Necula, care este atât administrator special la Electrocentrale cât şi director general la Termoficare", a argumentat Coste.

La rândul său, consilierul PSD Adrian Stângă a justificat votul "împotrivă" dat de pesedişti în cazul bugetului OTL invocând faptul că, în loc să facă profit pe spatele orădenilor, OTL ar trebui să cheltuiască banii pe subvenţionarea transportului în comun. "Vrem ca profitul OTL să fie trecut la subvenţie", a spus social democratul.

Prezent în sală, directorul OTL Csuzi Istvan a spus că societatea este obligată prin lege să declare profit. "Nu putem închide pe zero, pentru că asta ar însema să facem evaziune fiscală", a spus Csuzi.

Va scădea impozitul?

Interesaţi să puncteze electoral, pesediştii s-au oferit inclusiv să preia doleanţele orădenilor care deţin ca persoane fizice imobile nerezidenţiale şi s-au trezit, astfel, cu impozitele pe clădiri majorate şi de 20 de ori.

"PSD va veni cu o propunere de reducere a cotei de 1% la 0,2%", a promis Stângă în încheierea şedinţei de Consiliul Local, în urma intervenţiei unui orădean care a cerut scăderea respectivului impozit.

Promisiunea social-democratului vine la o săptămână după ce Nadia Haş, directorul economic al municipalităţii a promis, în cadrul dezbaterii bugetului local, că va analiza situaţia apărută şi va propune deliberativului orădean diminuarea procentului de 1%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
dom apevist
Atat te duce capul...cate case ai primit de la stat?....STII CA PE LA CHIRIBIS..."SARACII" EXPROPRIATI AU PRIMIT 30000 DE RUR PENTRU UN HA DE TEREN ARABIL?...DE AIA COSTA AUTOSTRADA MILIARDE...VORBESTI SA TE AFLI IN TREABA.....
Postat 07 Februarie 2016, 09:14 de zorro
@zorro Asa-i, bla, bla, bla
Iti doresc sa te exproprieze si pe tine, ,, sa fii in avantaj", sa-ti dea bani cand si cat vor! Vorbesti sa te afli-n treaba, ai venit de la coada vacii, ti-a dat al batran o cutie de chibrituri, ilici ti-a vandut-o, esti din categoria ,,Statul sa ne dea". Aia, expropiatii, sunt din alta categorie, aia care duce-n spate toate leprele si care nu vrea decat sa-i lase Statul sa se descurce singuri.
Postat 05 Februarie 2016, 06:57 de pinonel
bla bla
Hai sa nu le plangem de mila expropriatilor,pana la urma "sentimentele" au pretul lor..il vor primi,in orice tara cu pretentie de progres se intampla...multi au facut averi din exproprieri..cine dracu ar cumpara o casa acolo?..pana la urma sant in avantaj....
Postat 04 Februarie 2016, 20:29 de zorro
Corectii necesare ! Hai la...Norocel
..." muschii nostri si... v-a tinut ",Hai Norocel !
Postat 04 Februarie 2016, 16:26 de platona
Norocel,interpusul lui Bolojan in relatia cu oradenii
Din Constitutia Romaniei : "CAPITOLUL II Drepturile şi libertăţile fundamentale ARTICOLUL 44 Dreptul de proprietate privată.(2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. 3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.(6) Despăgubirile prevăzute în alineatele (3) şi (5) se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, în caz de divergenţă, prin justiţie."Unei proprietati private, care nu este scoasa la vanzare de catre proprietar,nu i se poate stabili un pret,pentru ca valoarea acesteia este una intrinseca, sentimentala,careia nu i se pot stabili preturi aprioric,precum cele de piata,tovarase Norocel !Acum cateva luni,avand o discutie legat de exproprierea unei parti din terenul proprietate, necesara pentru desfasurarea proiectului Amenajare valea Pasteur la Oradea(cu accesare de fonduri europene), v-am refuzat, coinsiderand-o, o masura abuziva, coroborata cu nesimtirea despagubirii oferite. Raspunsul Dvs. a fost urmatorul :" nu o sa-l gadil pe fiecare sub barbie ca sa fie de acord,legea e de partea noastra,o sa va expropriem !" Deci Norocel, interpusul primarului Bolojan Ilie,ne transmite,cu dispretul si nesimtirea caracteristica administratiei , URA si la GARA. "Constitutia ? O interpretam cum vor muschii nostrii.Si ce daca nu-i de utilitate publica,daca asa vrea Bolojan,asa o sa fie!"Ei uite ca nu va tinut figura,cel putin cu mine.Vor urma cateva procese,prin care voi dovedi abuzurile in serviciu infaptuite de acesta gasca mafiota(Lipoveanu,Malan Bolojan,Politia Locala),a carei ocupatie este de a ameninta, de a intimida si de a santiona, contrar legii,pe oricare cetatean care se opune planurilor paranoice si abuzive ale administratiei Bolojan.Pentru intubarea paraului Paris (pericol major de inundatii !!??)veti da socoteala, aveti putintica rabdare ....Deci,revenind la Norocel,cel viteaz de la primarie,acesta ne propune o alta varianta inedita : "cumparati-va proprietati in Ungaria,acolo sunt mult mai ieftine,asa am procedat si eu..."Deci,aici nu este vorba de PSD,PNL,PDL,UDMR... ....aici este vorba de omul" neam prost", care profita de bunul simt al cetateanului oradean.Pana cand ?
Postat 04 Februarie 2016, 15:29 de platona
????
@OradeaCivitas: Am scris de ieri și îmi răspunzi abia azi? Dă-o-ncolo ! Dar te rog explică-mi ce am scris eu necivilizat ? Să mă îndrept în viitor....
Postat 04 Februarie 2016, 13:39 de TDS
Logica majoritara
La o situatie sensibila precum exproprierea ar trebui facute 3 evaluari distincte.Pe baza lor stabilesti pretul.
Postat 04 Februarie 2016, 12:12 de excalibur
HOTIE prin "lege"
Toti, dar toti evaluatorii agreati de PMO executa , evalueaza la valorile impuse de catre PMO altfel sun "raschetati" din randul evaluatorilor acreditati. Mi se pare o miselie sa iti faci proiecte de dezvoltare pe proprietatile altora pe principiul "eu sunt cel mai tare" , "sa ma dea in judecata" " ii platesc cat vrea muschiul meu" . Trebuie sa fie o negociere, o cadere in accord asupra pretului!
Postat 04 Februarie 2016, 12:01 de scortosul
_Pinonel aka TDS aka scortosul etc
Tonul ce se desprinde din ceea ce ati scris precum si lipsa unui raspuns (macar de decor) argumentat arata ca ati ramas fara munitie cerebrala. Imi pare rau ca nu puteti purta o discutie civilizata, desii ca simpatizant al PSD-ului si/sau a oricarui partid din Romania va inteleg, ca asta e nivelul general al politicii romanesti si deci al cam tuturor celor implicati sub o forma sau alta. Dar din pacate, dupa o varsta, educatia se face mai greu. Asta este.
Postat 04 Februarie 2016, 11:53 de OradeaCivitas
_civitas
CENZURAT
Postat 04 Februarie 2016, 11:08 de pinonel
mai lasa-ne Pinonel
Stimate d-le Pintea Ioan, ca de obicei nu vedeti situatia in ansamblul ei, datorita velitatilor personale pro-PSDiste pe care le aveti. Sunt de acord ca consilierii de la PNL trebuiau sa fie la sedinta, dar de primar comentati doar ca sa va aflat in treaba, sa va uzati tastatura. Mai bine ati fi multumit ca avem un primar care nu e lipit de scaun, ci care merge si ia taurul de coarne. Bucurestiul a dovedit nu odata ca isi baga picioarele in provincie si mai ales in Oradea si Bihor asa ca trebuie insitat si rezolvat acolo, la fata locului, altfel nimeni nu te baga in seama. Prin comparatie, va rog observati "dinamismul" mult iubitului Dvs. lider, Dl. Ioan Mang de la PSD, care dupa somnul frumos de la CJ, nu suporta sa nu puna bete roate orasului, dupa ce ca n-a facut nimic pentru cei din zona cat timp a fost PSD-ul la putere. Asa ca, sa o lasam mai moale cu astea, ca macane! Si Dvs, si eu si si primarul si toti suntem oameni, si e normal sa nu fim toti la fel si sa avem fiecare imperfectiunile nosatre. Putin realism in ceea ce priveste observarea contextuliu nu v-ar strica. Ca sa nu mai vb de ineptiile socase de colegii Dvs. de partid care haHABAR nu aveau ca o regie autonoma nu poate sa nu aibe profit, desii toti sunt mari birocrati si/sau si juristi! La acest nivel, sa nu stii asta, te faci de cacao, si fix asta au facut ieri Adelina Coste si toata gruparea PSD, cu toata admiratie pe care Dvs. o aveti pentru ei. Ca sa nu mai vb de alte propuneri si comentarii fanteziste venite din partea dansilor de-a-lungul timpului. In loc sa ajute orasul ei o freaca pe banii Dvs si ai altor oradeni (eu de mult nu mai platesc NICI UN IMPOZIT in Romania ca sunt bani aruncati), ca dovada sedinta de ieri. Asta e PSD-ul Dvs mult iubit stimate D-le Pintea!
Postat 04 Februarie 2016, 10:45 de OradeaCivitas
POLITICA ASTA...
Îmi place tabăra din care priveşte stimabilul ziarist către lume ! Şi-şi mai dă şi cu părerea ! Culoarea (politică, bineînţeles !) prestigiosului "BIHOREANUL" o cunoaştem cu toţii - e cu galben pe fond albastru! De ce ne mai mirăm noi ăştialalţii, oare ? Bieţii ziarişti sunt doar înregimentaţi politic.. Nu prea au voie să treacă "dincolo" ...Păcat, fiincă au şi profesionişti de calitate printre ei ! În rest, ca şi-n cazul de faţă (altul...), nimic nou sub soare ... BOLO & Company FOREVER ! La mai mare !!!
Postat 04 Februarie 2016, 10:10 de ovexcluj
Dane, pe cine vrei sa prostesti?!
Titlul corect este : profitand de absenta primarului si a opt consilieri din coalitia pnl-udmr, psd isi face jocurile! Ma amuza cum se minte in spatiul public si cum din alb se face negru! In tot articolul se spune doar o data, ,,in trecere" ADEVARUL : au lipsit opt consilieri locali, inclusiv primarul!!! Daca tu, coalitie pnl-udmr, iti permiti sa dai liber la primar si la inca 8(opt!) consilieri, cand se voteaza proiecte importante, la ce te asteptai?! Sa-ti voteze psd proiectele?! Si uite asa, facand din alb negru, mircea chirila si fituica lui reuseste sa se mai tȃrȃie de azi pe maine....
Postat 04 Februarie 2016, 06:36 de pinonel
@David
Dar tu ma gandesc ca tu esti documentat si ne poti spune despre ce sume e vb sau vb fara tine
Postat 04 Februarie 2016, 00:29 de boris
@AgentulTermic
esti chiar asa prost sa crezi ca cei expropriati nu primesc o gramada de bani? casele alea sunt evaluate la suprapret atunci cand vine vorba de expropriere. Comentezi fara sa sti baiatule
Postat 03 Februarie 2016, 23:37 de David
.
mai votati vreodata PSD, ca sa aiba de cine isi bate joc acest partid de * in continuare
Postat 03 Februarie 2016, 23:35 de David
Evaluatori
Ar trebui o corectie fata de valoarea stabilita de evaluator,1.2-1.5-1.7, care sa compenseze deranjul exproprierii
Postat 03 Februarie 2016, 23:15 de excalibur
ORADEA NU SE CONDUCE PRIN TELEFON
Deci PSD-ul e de vina ? Nu cumva sunt de vina absentii ? Parca Oradea nu se conduce prin telefon ?! Chit ca tot CLO ( inclusiv decedatul consilier PSD , inclusiv Coste ) a votat TRANZACTIA intemeiata pe falsuri conform declaratiilor din februarie 2013 ( HCL 651 / 09.09.2013 ). Toti consilierii au votat pentru ! TOTI ! Doar Puscas a pus o intrebare dar s-a complacut in prostiile debitate de Beltechi ! Asta cu adresrea in justitie este o...metafora ! M-am adresat eu ceva dr Coana Justitia era atat de strans legata la ochi incat n-a vazut corect ! N-a zis nici DA , nici NU ! A fost o formulare " soft " cum ca n-am dovedit suficient ceea ce doream sa dovedesc ! La acest lucru s-a adaugat si pozitia PMO ( chemata intr-un fel de garantie ) care in loc sa ma sustina ( asta era obligatia ei conform termenilor unui contract ) mi-a dat in cap ( Filip , Bolos si alti juisti din PMO & defuncta AIO ). Dar bine zice ionushka ! Poate intr-un final cineva il va intreba si pe Norocel ce si cum ! Poate omul va putea demonstra ! Sau poate nu ! Sau nu suficient...
Postat 03 Februarie 2016, 22:40 de TDS
@AgentulTermic
CENZURAT
Postat 03 Februarie 2016, 21:42 de ionushka77
bai nenorocitule...
...daca ti-ar demola tie casa ala care va plateste ? Hmm ? Ia zi ma ! Ti-ar placea sa iesi cu copiii in strada si sa vezi buldozerul condus de Balbajan cum iti demoleaza casa, in timp ce iti rade in nas pentru ca ti-a dat jumatate din banii care-i valora si din care tu iti poti cumpara o garsonela ? Hai, inchide ochii si pune-te o clipa, doar o clipa in locul acelor oameni ! Apoi scrie.
Postat 03 Februarie 2016, 21:33 de AgentulTermic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON