URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Octombrie 2018, 11:49

"Efectul fluturelui": o carte despre o iubire platonică, crimele din Transnistria şi cu un autor-personaj, Doina Jela

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Efectul fluturelui", cea mai nouă carte a Doinei Jela, a fost lansată vineri în cadrul unei conferinţe internaţionale organizate de Departamentul de Jurnalism din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Oradea.

Cartea este structurată pe două niveluri. Primul urmăreşte o iubire platonică, iar al doilea surprinde crimele săvârşite de armata română în Transnistria, în 1941. 

Personaje blurate

La lansarea volumului, Florin Ardelean, scriitor la rândul său, dar şi lector la Universitatea din Oradea, a precizat că în carte sunt foarte multe personaje identificabile, atât din trecut, cât şi din prezent. Pe lângă acest fel de personaje, sunt şi altele compuse, a căror identitate este necunoscută, pentru că au suferit un proces de "blurare". Concret, le-a fost atribuită o protecţie, ceea ce îl va pune în dificultate pe cititor.

"M-am documentat mult pentru această carte", a recunoscut scriitoarea, care a ales să facă parte din lista de personaje ale cărţii.

"Efectul Fluturelui" invocă pasaje din cartea precedentă a autoarei, "Villa Margareta", unde personajul principal, Vlad Cernescu, moare la final. Spre surprinderea cititorilor, Vlad nu este invocat nici măcar o dată, deşi majoritatea personajelor din "Villa Margareta" sunt prezente şi aici. În acest context, Doina a mărturisit că editura i-a impus din anumite motive să renunţe la personajul atât de controversat. Pentru a evidenţia absenţa personajului, Florin Ardelean i-a invitat pe cei prezenţi să citească "o carte cu o stafie tutelară".

Numele ales de autoare pentru carte provine de la o teorie, şi anume teoria haosului. Aceasta are la bază ideea că unele lucruri mici, nesemnificative, ajung de fapt, mai devreme sau mai târziu, să aibă un rol esenţial în viaţa noastră.

"În război, omul devine o fiară"

Cartea este dispusă pe două niveluri, iar naratoarea "împrumută" numele autoarei. Pe primul nivel este prezentată o poveste platonică de dragoste dintre Maria Stamatoiu şi un inginer evreu, iar cel de-al doilea nivel este o discuţie despre vinovăţie istorică. Concret, este vorba despre crimele comise de armata română în Transnistria în anul 1941.

"Ca să o pot face digerabilă, am scris cartea de patru ori şi am citit mii de documente din arhivă", a declarat Doina Jela. Totuşi, scriitoarea a ţinut să sublinieze faptul că orice popor a avut o astfel de pată în istorie. "În război, omul devine o fiară şi toate frustările sale se transformă în sânge", susţine Jela.

La finalul prezentării, Doina a spus că se gândeşte la o trilogie şi că scopul principal al acestei cărţi este de a demonstra "că vinovăţia nu este colectivă, ci individuală, dar din păcate, în război, vinovăţia nu se mai poate cerceta. Ulterior, noi trebuie să «curăţăm» acel teren".

Mădălina Sim
studentă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON