URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Octombrie 2018, 11:49

"Efectul fluturelui": o carte despre o iubire platonică, crimele din Transnistria şi cu un autor-personaj, Doina Jela

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Efectul fluturelui", cea mai nouă carte a Doinei Jela, a fost lansată vineri în cadrul unei conferinţe internaţionale organizate de Departamentul de Jurnalism din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Oradea.

Cartea este structurată pe două niveluri. Primul urmăreşte o iubire platonică, iar al doilea surprinde crimele săvârşite de armata română în Transnistria, în 1941. 

Personaje blurate

La lansarea volumului, Florin Ardelean, scriitor la rândul său, dar şi lector la Universitatea din Oradea, a precizat că în carte sunt foarte multe personaje identificabile, atât din trecut, cât şi din prezent. Pe lângă acest fel de personaje, sunt şi altele compuse, a căror identitate este necunoscută, pentru că au suferit un proces de "blurare". Concret, le-a fost atribuită o protecţie, ceea ce îl va pune în dificultate pe cititor.

"M-am documentat mult pentru această carte", a recunoscut scriitoarea, care a ales să facă parte din lista de personaje ale cărţii.

"Efectul Fluturelui" invocă pasaje din cartea precedentă a autoarei, "Villa Margareta", unde personajul principal, Vlad Cernescu, moare la final. Spre surprinderea cititorilor, Vlad nu este invocat nici măcar o dată, deşi majoritatea personajelor din "Villa Margareta" sunt prezente şi aici. În acest context, Doina a mărturisit că editura i-a impus din anumite motive să renunţe la personajul atât de controversat. Pentru a evidenţia absenţa personajului, Florin Ardelean i-a invitat pe cei prezenţi să citească "o carte cu o stafie tutelară".

Numele ales de autoare pentru carte provine de la o teorie, şi anume teoria haosului. Aceasta are la bază ideea că unele lucruri mici, nesemnificative, ajung de fapt, mai devreme sau mai târziu, să aibă un rol esenţial în viaţa noastră.

"În război, omul devine o fiară"

Cartea este dispusă pe două niveluri, iar naratoarea "împrumută" numele autoarei. Pe primul nivel este prezentată o poveste platonică de dragoste dintre Maria Stamatoiu şi un inginer evreu, iar cel de-al doilea nivel este o discuţie despre vinovăţie istorică. Concret, este vorba despre crimele comise de armata română în Transnistria în anul 1941.

"Ca să o pot face digerabilă, am scris cartea de patru ori şi am citit mii de documente din arhivă", a declarat Doina Jela. Totuşi, scriitoarea a ţinut să sublinieze faptul că orice popor a avut o astfel de pată în istorie. "În război, omul devine o fiară şi toate frustările sale se transformă în sânge", susţine Jela.

La finalul prezentării, Doina a spus că se gândeşte la o trilogie şi că scopul principal al acestei cărţi este de a demonstra "că vinovăţia nu este colectivă, ci individuală, dar din păcate, în război, vinovăţia nu se mai poate cerceta. Ulterior, noi trebuie să «curăţăm» acel teren".

Mădălina Sim
studentă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON