URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
22 Octombrie 2018, 11:49

"Efectul fluturelui": o carte despre o iubire platonică, crimele din Transnistria şi cu un autor-personaj, Doina Jela

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Efectul fluturelui", cea mai nouă carte a Doinei Jela, a fost lansată vineri în cadrul unei conferinţe internaţionale organizate de Departamentul de Jurnalism din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Oradea.

Cartea este structurată pe două niveluri. Primul urmăreşte o iubire platonică, iar al doilea surprinde crimele săvârşite de armata română în Transnistria, în 1941. 

Personaje blurate

La lansarea volumului, Florin Ardelean, scriitor la rândul său, dar şi lector la Universitatea din Oradea, a precizat că în carte sunt foarte multe personaje identificabile, atât din trecut, cât şi din prezent. Pe lângă acest fel de personaje, sunt şi altele compuse, a căror identitate este necunoscută, pentru că au suferit un proces de "blurare". Concret, le-a fost atribuită o protecţie, ceea ce îl va pune în dificultate pe cititor.

"M-am documentat mult pentru această carte", a recunoscut scriitoarea, care a ales să facă parte din lista de personaje ale cărţii.

"Efectul Fluturelui" invocă pasaje din cartea precedentă a autoarei, "Villa Margareta", unde personajul principal, Vlad Cernescu, moare la final. Spre surprinderea cititorilor, Vlad nu este invocat nici măcar o dată, deşi majoritatea personajelor din "Villa Margareta" sunt prezente şi aici. În acest context, Doina a mărturisit că editura i-a impus din anumite motive să renunţe la personajul atât de controversat. Pentru a evidenţia absenţa personajului, Florin Ardelean i-a invitat pe cei prezenţi să citească "o carte cu o stafie tutelară".

Numele ales de autoare pentru carte provine de la o teorie, şi anume teoria haosului. Aceasta are la bază ideea că unele lucruri mici, nesemnificative, ajung de fapt, mai devreme sau mai târziu, să aibă un rol esenţial în viaţa noastră.

"În război, omul devine o fiară"

Cartea este dispusă pe două niveluri, iar naratoarea "împrumută" numele autoarei. Pe primul nivel este prezentată o poveste platonică de dragoste dintre Maria Stamatoiu şi un inginer evreu, iar cel de-al doilea nivel este o discuţie despre vinovăţie istorică. Concret, este vorba despre crimele comise de armata română în Transnistria în anul 1941.

"Ca să o pot face digerabilă, am scris cartea de patru ori şi am citit mii de documente din arhivă", a declarat Doina Jela. Totuşi, scriitoarea a ţinut să sublinieze faptul că orice popor a avut o astfel de pată în istorie. "În război, omul devine o fiară şi toate frustările sale se transformă în sânge", susţine Jela.

La finalul prezentării, Doina a spus că se gândeşte la o trilogie şi că scopul principal al acestei cărţi este de a demonstra "că vinovăţia nu este colectivă, ci individuală, dar din păcate, în război, vinovăţia nu se mai poate cerceta. Ulterior, noi trebuie să «curăţăm» acel teren".

Mădălina Sim
studentă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON