URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
13 Noiembrie 2018, 16:15

Efectele deciziei CCR referitoare la „completurile de 5” în procesele penale

Efectele deciziei CCR referitoare la „completurile de 5” în procesele penale foto generic, cotidianul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După cum se ştie, în 7 noiembrie Curtea Constituţională a admis sesizarea Guvernului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Constatând acest conflict, CCR a obligat ÎCCJ de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor completurilor de 5 judecători, cu respectarea art. 32 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, cum a fost modificat şi completat prin Legea nr. 207/2018.

Înalta Curte s-a conformat şi a procedat vineri, 9 noiembrie, la efectuarea tragerii la sorţi pentru noile completuri de 5 judecători care, începând de luni, 12 noiembrie 2018, vor soluţiona apelurile penale împotriva sentinţelor pronunţate în primă instanţă de completele de 3 judecători ale Instanţei Supreme.

Nu voi face aprecieri cu privire la legalitatea Deciziei CCR, deoarece aceasta este definitivă şi trebuie pusă în executare. Este interesant, însă, ce efecte va genera această decizie. Astfel, în toate procesele aflate pe rol, începând cu data de 12 noiembrie 2018 vor intra noile completuri trase la sorţi, urmând ca judecata în toate apelurile să fie reluată "de la zero".

În ceea ce priveşte apelurile deja soluţionate de complete constituite din 2014 încoace, soluţia depinde de faptul dacă s-a comunicat sau nu hotărârea motivată în cauză.

Astfel, dacă în cauzele soluţionate definitiv în care au trecut 30 de zile de la comunicarea hotărârii, teoretic hotărârea CCR nu mai produce efecte juridice, situaţia este foarte delicată în cauzele soluţionate în care încă nu a fost redactată decizia.

Conform dispoziţiilor art. 426 alin. 1 lit d din Codul de procedură penală, se poate exercita calea extraordinară de atac a contestaţiei în anulare în cazul în care "instanţa nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate", această contestaţie puând fi făcută în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei din apel.

Întrucât deciziile CCR sunt general obligatorii de la data publicării, s-ar părea că toate deciziile completurilor de 5 care nu au fost comunicate de mai mult de 30 de zile la data publicării deciziei vor putea fi desfiinţate pe calea contestaţiei în anulare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON