URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2024, 08:01

„Ecoul” pandemiei: Numeroși copii au probleme de vorbire după izolarea suferită în pandemia de Covid-19

„Ecoul” pandemiei: Numeroși copii au probleme de vorbire după izolarea suferită în pandemia de Covid-19 GREU LA ȘCOALĂ. Copiii care nu pronunță corect literele sau anumite cuvinte au probleme când învață să citească și să scrie, pentru că, în capul lor, cuvintele sunt diferite de cele din abecedar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă ar vrea să uite de anii pandemiei, copiii și părinții încă se confruntă cu efectele izolării. În Bihor tot mai mulți preșcolari și elevi din clasele primare au probleme de pronunție, pentru că în anii în care ar fi trebuit să-și dezvolte abilitățile de vorbire au fost înconjurați doar de părinți și de tablete și n-au reușit să învețe cum să vorbească corect.

Județul are o rețea de logopezi plătiți de stat care, chiar dacă sunt prea puțini pentru a ajunge în toate școlile și grădinițele din județ, oferă ajutor, gratuit, oricărui copil.

„Drăgălășenia” trebuie corectată 

Aparent banale, greșelile de pronunție ale copiilor nu trebuie ignorate. „De la vârsta de 5 ani copilul trebuie să vorbească corect”, spune Csilla Simo-Ritter (foto), logoped cu peste 20 de ani de experiență, coordonatoarea Centrului Logopedic Interșcolar din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Bihor, instituție ce oferă gratuit diferite terapii elevilor din județ.

La fiecare început de an școlar, Csilla și cei 19 colegi ai ei evaluează copiii din 34 de unități de învățământ la care specialiștii sunt arondați. În ultimii doi ani, spune logopeda, depistează tot mai des copii de clase primare care vorbesc stâlcit, pentru că fie nu pot pronunța consoane precum „r”, „ș”, „ț” sau „z”, fie încurcă literele și spun, de exemplu, „tâine” în loc de „câine”.

În funcție de cât de avansate sunt problemele lor de pronunție, copiii sunt incluși, cu acordul părinților, în 2-3 ședințe săptămânale de terapie, care se țin în grădinițele și școlile unde învață. „În prezent am 86 de copii în terapie”, spune Csilla. Nu toți părinții sunt, însă, de acord cu terapia, unii motivând că micuții sunt „drăgălași” când stâlcesc cuvintele. Doar că „drăgălășenia” asta ar putea să le provoace probleme mai serioase.

Izolați și tăcuți

În total, cei 20 de logopezi școlari din Bihor tratează în prezent 1.512 copii, mai mulți ca oricând. „Au ajuns în clasele primare copiii care în anii de grădiniță au prins restricțiile cauzate de pandemie, iar părinții nu au reușit să suplinească lipsa activităților”, zice Csilla. Fără dubiu, lecțiile pe tablete sau telefoane au fost ineficiente pentru „grădinari”.

Nu doar lipsa comunicării cu dascălii le-a îngreunat micuților vorbirea, pe care ei o învață prin imitare, ci și izolarea. „Limbajul și dezvoltarea merg mână-n mână. Copilul închis în casă, care nu se dă în leagăn sau nu se cațără, nu își dezvoltă motricitatea fină, care dezvoltă legăturile neuronale”, explică logopeda. 

Citește, dar nu înțelege 

Problemele de vorbire devin importante când copilul ajunge la școală, pentru că îi îngreunează învățarea. „Un copil nu poate analiza cuvântul «câine», pentru că îl pronunță «tâine», așa că îi este greu să-l citească și să-l scrie. Trebuie să depună un efort suplimentar și va fi concentrat pe citirea propriu-zisă, fără să perceapă informația, și așa apar analfabeții funcțional”, spune Cristina Avrigeanu (foto), directoarea CJRAE Bihor. 

Citirea și scrierea vor fi o corvoadă pentru copilul cu probleme de pronunție, iar eșecul îl va descuraja în învățare, motiv pentru care terapia trebuie să înceapă cât mai repede.

„Știm că ședințele în cabinetele private sunt scumpe și, din păcate, logopezii noștri nu pot ajunge în toate unitățile de învățământ din județ. Deocamdată, avem doar promisiuni de la Ministerul Educației că vom putea angaja mai mulți specialiști. Până atunci, am desemnat o colegă care, din acest an școlar, oferă terapie gratuită la sediul CJRAE”, spune Avrigeanu. 

Învățare prin joacă 

În terapie, logopezii folosesc diverse jocuri menite să-i ajute pe copii să vorbească corect. De asemenea, îi pun în fața unei oglinzi, ca să își vadă mimica feței atunci când imită pronunția corectă.

„O ședință cu copiii de grădiniță este de 30 de minute, iar cu cei de clase primare 45”, spune Antonia Avram (foto), logopeda de la sediul CJRAE. Micuții sunt grupați câte 3-4, în funcție de vârstă și de problemele de pronunție pe care le au. 

Părinții interesați de terapia logopedică pot face programări la numărul de telefon 0359-462.782. Dar apoi nu trebuie doar să ducă micuții la instituția aflată pe strada George Barițiu 9A, ci și să exerseze cu ei acasă. Cu vorba dulce, care mult aduce...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Pentru a doua oara in istorie
Se întâmlă pentru a doua oară în istorie când o formulă magică pentru cultivarea ”în massă„ a populației pentru emanciparea ei spirituala, intelectuală și civică dă un rateu monumental. Prima oară a fost idea Iluminismului că prin alfabetizarea generală a populației, acesta se va emancipa instantaneu, așa încât toată populația va fi formată din erudiți,așa cum erau iluminiștii. Acum, când posibilitatea de informare a indivizilor general alfabetizați le oferă tuturor oportunitatea de a accesa toate informțiile acumulate de umanitate, majoritatea se mulțumesc să acceseze doar oportunitățile care le face doar plăcere, ingnorându-se total informațiile culturale și civilizaționale, astfel incât majoritatea se plafoneaza in stadii submediocre spiritual si uman.Amândoua aceste exemple din istoria civilizației demonstrează cât de nătângă este teoria comunistă care susține că oamenii sunt identici, egali, clone ale stupidului ideal comunist. Sunt egali în drepturi și obligații, dar, din fericire, nu sunt toți niște clone plicticoase ale unui model unificator. Și mai demonstrează ceva, anume că nici nu există un model miraculos de a aduce toți indivizii lumii să fie identici în disponibilitați intelectuale, aspirații si idealuri. Din fericie, zic eu.
Postat 14 Martie 2024, 17:45 de marginan
Expunerea copiilor...
...la ecrane digitale și lăsarea la indemana acestora a telefoaneleor, tabeletelor etc. trebuie eliminata macar pana merg la scoala și chiar mai departe. Aceste lucruri ii fac doar sa-si foloseasca ochii și să consume în loc sa-si foloseasca vorbirea și să se exprime. Creierul nu este stimulat astfel să înțeleagă limbajul verbal / paraverbal. Ecranele digitale nu le stimuleaza creierul. Jocurile fizice, de inteligență, interactiunea cu alti copii de aceeasi varsta, implicarea copiilor in activitatile din casa etc. sunt cele mai folositoare in dezvoltarea neuro-psihica a acestora. De asemenea, deficientele in dezvoltare se pot datora si carentelor de vitamine si minerale, care trebuie monitorizate periodic printr-un medic pediatru. Psihologii / logopezii trebuie contactați chiar din jurul vârstei de 2 ani în caz de nevoie. Cu cât se intervine mai rapid la corectarea deficiențelor de dezvoltare cu atat mai repede se vor vedea rezultatele.
Postat 14 Martie 2024, 11:31 de georgemarian
Oare?
Poate fi această disfuncție din cauza faptului că tinereții stau toată ziua pe net pe saituri de o corectitudine gramaticală dubioasă, saituri care pot accesa "muzica" manelească, unde gramatica este o problemă de nerezolvat.
Postat 14 Martie 2024, 08:51 de marginan
nu cred
că din cauza pandemiei e carența,ci mai mult din cauza internetului tot mai acut prezent în viața elevilor,din cauza vitezei,a profilor și părinților (cei dezinteresați)a stresului...
Postat 14 Martie 2024, 08:39 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON