URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
05 Februarie 2023, 11:18

Eco-Croitoreasa: Orădeanca Tünde Bara te ajută să schimbi „punga cu pungi” cu sacoșe textile. Vezi ce mai știe să facă! (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că n-a vrut să aibă acasă "punga cu pungi", în urmă cu mai mulţi ani orădeanca Tünde Bara şi-a croit singură sacoşe textile, pe care le foloseşte la cumpărături. Tot aşa, de multă vreme, le împachetează celor două fiice ale ei sendvişurile pentru şcoală în şerveţele reutilizabile, făcute din materiale textile, practice şi uşor de spălat. "Aşa am salvat mii de pungi şi de şerveţele de hârtie", spune femeia.

În ultimii ani, Tünde şi-a transformat pasiunea pentru croitorie şi dorinţa de a ocroti Pământul în profesie. A înfiinţat atelierul "Fairies Services" (Serviciile Zânelor), unde fiecare bucăţică de material îşi găseşte un rost, transformându-se în obiecte care înlocuiesc cu succes produsele de unică folosinţă.

Pe cont propriu

Înainte să izbucnească pandemia de Covid-19, după mulţi ani lucraţi în domeniul social, mai precis ca manager de proiect la un ONG care îngrijeşte persoane cu dizabilităţi, Tünde Bara a simţit că are nevoie să-şi dedice ei timp şi energie. "Mă simţeam epuizată şi am vrut să fiu mai liberă, mai independentă", povesteşte orădeanca în vârstă de 43 de ani, de profesie economist, dar cu pregătire şi în grafologie.

sacoşă

Şi-a amintit că, prin 2010, când a văzut prima oară în Budapesta fotolii de tip bean-bag, adică umplute cu biluţe de polistiren, a visat că va face şi ea, cândva, asemenea produse. "În România nu prea vedeai bean-bag-uri. Îmi spuneam că într-o zi voi face eu, ca să ajungă peste tot: în parcuri, biblioteci, locuri de joacă...". Zece ani mai târziu, în 2020, a decis să îşi înfiinţeze propria firmă, un atelier de croitorie, şi să înceapă să producă fotolii pentru copii. 

Profilul afacerii n-a fost deloc întâmplător. Încă de când era o adolescentă, lui Tünde i-a plăcut să îşi croiască singură hainele, iar mama ei stăpâneşte şi ea cu pricepere maşina de cusut, aşa cum şi bunica lui Tünde o făcea. Meşteşugul croitoriei s-a transmis din generaţie în generaţie...

Tunde Bara

Zero Waste 

Cu fonduri europene nerambursabile, accesate printr-un program dedicat afacerilor din mediul rural, Tünde a înfiinţat în casa bunicilor ei din satul Adoni, de lângă Valea lui Mihai, un mic atelier de croitorie. Şi-a cumpărat utilaje moderne, precum maşini de cusut, o staţie de călcat şi o maşină de brodat, şi s-a pus pe cusut bean-bag-uri.

Atelier de croitorie

Curând a observat că adună foarte multe resturi de textile, pe care sub nicio formă nu-şi dorea să le arunce. "Eram decisă ca atelierul să fie cât mai aproape de conceptul «zero waste», adică să nu genereze deşeuri. Planeta asta are oricum deja destule gunoaie", povesteşte orădeanca.

Aşa că şi-a testat creativitatea şi a transformat toate capetele de materiale rămase în produse noi, creând în primul rând sacoşe textile, care să înlocuiască pungile de plastic. "Eu de mulţi ani nu mai foloseam pungi de plastic, le refuzam şi în magazine, pentru că nu voiam să am acasă «punga cu pungi». Am început să confecţionez sacoşe textile, ca şi alţii să se lase de plastic", spune Tünde.

Poftă bună! 

După sacoşe, a început lucrul la un alt produs pe care îl folosea deja acasă, tot făcut de mâna ei: şerveţelele textile reutilizabile (foto), în care se poate împacheta gustarea copiilor pentru şcoală. Practic, un pătrat din material textil, care se împătureşte precum un plic şi se închide cu un scai, şi pe care copiii îl pot întinde, când mănâncă, pe banca din clasă. 

şerveţel reutilizabil

"Pentru fetele mele folosesc asemenea şerveţele reutilizabile de peste patru ani, timp în care am evitat să folosim mii de pungi şi de şerveţele de hârtie", zice orădeanca. În fiecare zi, şterge şerveţelul textil cu un prosop, iar la final de săptămână îl spală în maşina de spălat, alături de alte haine. Simplu şi ecologic!

Fără plastic 

Rând pe rând, în atelierul ei de croitorie au prins formă şi alte obiecte textile care înlocuiesc produse de unică folosinţă: sacoşe textile pentru legume ori pentru pâine, penare, dischete demachiante din bumbac, absorbante din bumbac şi un material impermeabil ori jucării pentru copii, precum un şotron "desenat" pe un covor, din cifre decupate din materiale textile, sau o "planşă" de tic-tac-toe, faimosul joc cunoscut în România drept X şi zero.

Pe o bucată de material, împărţită în 9 chenare, Tünde a prins tot atâtea bucăţi de scai şi a confecţionat şi figurinele în formă de triunghi şi cercuri (foto). "Se poate folosi acasă, în maşină, la iarbă verde, absolut oriunde, fără să mai consumăm hârtie. Îl ai ani de zile!", explică ea.

jucării din materiale reciclabile

Tot resturi de materiale rămase de la alte comenzi a folosit şi ca să confecţioneze cărţi senzoriale pentru bebeluşi, care au pe fiecare "pagină" buzunare, fermoare, nasturi şi alte accesorii cusute, ceea ce le face interesante pentru copii. 

Testate în familie

Tünde testează toate produsele pe care le realizează cu familia ei: soţul Csaba şi fetele lor Petra (18 ani) şi Lilla (12 ani). "Pentru noi este un stil de viaţă. Sacoşele pentru pâine le-am făcut inspirându-mă tot din nevoia noastră: în pandemie am început să coacem pâine acasă, dar nu aveam în ce să o ţin", explică orădeanca. Micul săculeţ din bumbac păstrează bine pâinea, permiţându-i totodată să "respire".

Jocurile le-au dus cu ei în excursii, cei patru petrecându-şi aproape fiecare weekend în mijlocul naturii, căţărându-se, făcând trasee de via ferrata sau pur şi simplu bucurându-se de prospeţimea pădurilor. "Cel mai mult ne place la Vadu Crişului. Dar eu nu mai pot merge pe jos spre Şuncuiuş. Sunt prea multe gunoaie pe drum şi nu mai pot să le văd", zice Tünde.

Tunde Bara excursie Vadu Crisului

Mărţişoare textile

La iniţiativa fiicei ei mai mari, produsele făcute de Tünde în atelierul din Adoni au ajuns, în vară, şi la prima piaţă volantă din Oradea, organizată în curtea asociaţiei Cătunul Verde (str. Nicolae Jiga 62), unde comercianţii şi cumpărătorii au fost îndemnaţi să renunţe la pungile de plastic, în favoarea sacoşelor textile. "Petra mi-a cerut să pun pe sacoşe preţul cel mai mic pe care-l pot cere, astfel încât oamenii să-şi permită să le cumpere", spune Tünde. Tocmai de aceea, vinde trei săculeţi textili cu 10 lei, iar sacoşele mari la preţuri între 20 şi 50 de lei.

Produsele făcute în atelierul lui Tünde se găsesc de vânzare pe site-ul ei, www.cusut.eu sau în magazinul de produse naturiste de pe strada Vasile Alecsandri (lângă intrarea în pasajul Vulturul Negru). Pentru că are aparat de brodat, Tünde poate personaliza orice produs, aşa că preia comenzi de toate felurile, care o ajută să susţină afacerea. 

În primele zile de primăvară, Tünde va scoate la vânzare şi mărţişoare făcute tot din resturi de materiale şi din felurite textile adunate de la cunoscuţii ei. "Cel mai important e pentru mine să nu arunc nimic, să folosesc totul la maximum. Unii cred că sunt zgârcită, dar nu e aşa. Vreau doar să nu risipesc nimic", explică Eco-Croitoreasa. Şi, dacă mai mulţi ar fi ca ea, cu siguranţă planeta ar fi un loc mai curat...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
D-le unu...
Desigur ai pus punctul pe i. Mă întreb de multe ori mergând prin magazine și căutând bumbac de exemplu, dau de anumite bunuri cum ar fi: tricouri, pantaloni, cămăși, sacouri șamd., care citind pe etichetă scrie mare cu litere de o șchioapă că materialul este din bumbac 100% chiar și vânzătoarea comfirmă faptul că e scris pe etichetă, dar ochii nu mă înșală, la pipăitul materialului îl simți clar că nu e ce e scris pe etichetă, mai ales când emană și o lumină orbitoare acel material când stă în lumina soarelui sau al unei lumini artificiale. Totul e să nu ne lăsăm păcăliți de vânzători. Am dat uneori și de produse din bumbac, dar și alea lasă de dorit, sunt atât de bine subțiate încât după o purtare două al unui chilot de la sinsay din magazinul Crișu, criști să rămâi cu boașele pe afară. În rest e bine când ne facem că vindem calitate, iar cumpărătorii se fac că cumpără cantitate, ambele tabere sunt mulțumite, prima tabără că mint despre calitatea produselor, a doua tabără că a cumpărat produsul la preț de chilipir. Nu știam de ce multe femei îmbrăcate bine și cu nasul pe sus merg Duminică la OCSKA, și cumpără produsele de lenjerie intimă la preț de 2 sacoșe, ne mai mirăm că înfloresc ciupercile și micozele.
Postat 06 Februarie 2023, 01:58 de Morometul
Felicitari ptr business si ptr pasiuna la croitorie! sa ii mearga si sa fie implinita; dar da-o la o parte de “eco”
Daca vrei sa fii cu adevarat eco, refolosesti pungile de plastic si pajarele de plasric si altele. Dar desi produsele astea se branduiesc ca “eco”, de multe ori sunt fast-fashion folosite atat de putine ori ca e tot una cu cele de plastic, insa in schimb sunt de 10 ori mai groase, mai mult material, mai lung de degradat. Ca si cu canile sau containere speciale de baut apa. Textilul e tot din poliester, asa ca acelasi plastic e, si in urma cu o luna era articol despre cat de greu se recicleaza si textilele, iar apoi avem saptamanal camioanecu textile la granita venind din europa cu deseuri NEreciclabile, nevalorificabile. Cateva mii de hartii pot fi mai eco decat cateva sute de servetele textile. Apoi daca ar folosi bumbac si doar 10 servetele in loc de mii, e drept ca poate fi mai eco produsul ei, DACA consumatorul final chiar il refoloseste. Felicitari si ptr ca vrea sa tina aproape de zero waste si sa valorifice colturile de material, dar sa nu credem ca big business nu incearca acelasi lucru, ca doar vor si ei sa reduca puerderi, sa cumpere mai putina materie de input si sa vanda accesorii ptr un ban extra. Mult succes doamnei Tunde! Si maturitate si discernamant oamenilor sa vada dincolo de PR si promisiuni marete. Felicitari antreprenoarei, nu esti zgarcita, ci cauti sa fii eficienta! ECOlogia trebuie sa fie si ECOnomie, si de cele multe ori faptul ca e mai ieftin inseamna si ca are mai putine grame de materie prima
Postat 05 Februarie 2023, 15:37 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON