URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2023, 11:54

Echipa orădeană Modus Vivendi a triumfat în cel de-al 5-lea Challenge FTC al "Open Grid Technologies" din Timișoara (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A cincea ediție a taberei de robotică "Open Robotics Intelligent Grid 2023," organizată de Universitatea de Vest din Timișoara, s-a încheiat cu o victorie strălucitoare pentru echipa "Modus Vivendi," participantă la competiția First Tech Challenge (FTC) și reprezentanta Colegiului Național "Mihai Eminescu" din Oradea.

Această realizare excepțională a avut loc în cadrul unui eveniment desfășurat pe parcursul a patru zile, între 6 și 9 septembrie, cu tema "Orașul Viitorului." Competiția, organizată de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) în parteneriat cu echipa de robotică "Team CSH" de la Colegiul Național Pedagogic "Carmen Sylva" din Timișoara, a fost marcată de lupte aprige în domeniul robotică, inovație și spirit de camaraderie.

Tabăra de Robotică a UVT este un eveniment anual prestigios care a atras tot mai multă atenție din partea entuziaștilor de robotică și a elevilor din întreaga Românie.

Ediția din acest an a atras un număr record de 18 echipe de robotică din diferite colțuri ale țării. Cu peste 100 de participanți și voluntari, evenimentul a demonstrat o creștere semnificativă a interesului față de anul precedent. Creșterea competiției demonstrează pasiunea susținută pentru robotică și tehnologie în România.

Inițiat în 2019 printr-o colaborare între UVT și echipa de robotică "Team CSH" de la Colegiul Național Pedagogic "Carmen Sylva," "Open Robotics Intelligent Grid” s-a dezvoltat într-o competiție anuală de prim rang. A obținut recunoaștere nu numai pentru semnificația sa educațională, ci și pentru promovarea colaborărilor între sectorul privat și învățământul preuniversitar, în perfectă concordanță cu misiunea evenimentului de a cultiva următoarea generație de inovatori și ingineri.

În cadrul provocării din acest an, cele 18 echipe participante au început o călătorie palpitantă în care au avut doar 48 de ore pentru a construi sau adapta roboții FTC conform temei competiției. Aceste ore dedicate au văzut participanții lucrând neîncetat, inclusiv pe timp de noapte, pentru a crea roboți capabili să maximizeze punctele în tema competiției.

Obiectivul principal al temei a reprezentat un aspect crucial al competiției, punând la încercare abilitățile și strategiile fiecărei echipe participante. Participanții au avut la dispoziție doar 48 de ore pentru a plasa elementele de joc în talerele balanțelor specifice fiecărei alianțe, totul în conformitate cu reguli și restricții stricte.

Această provocare a impus echipei "Modus Vivendi" și celorlalte echipe concurente o abordare meticuloasă. Echipele nu puteau acumula puncte dacă plasau elementele de joc în balanțele aflate în jumătatea terenului în care își avea poziția robotul la începutul meciului. A fost imperativ să plaseze STRICT elemente din partea opusă a terenului. În plus, cele două echipe din alianță, poziționate în jumătăți diferite ale terenului, dar față în față, erau obligate să colaboreze strâns pentru a obține puncte valoroase.

Scopul final era acela de a arunca mingi una către cealaltă PESTE pereți sau barieră. Acest obiectiv a adăugat o dimensiune suplimentară de complexitate și strategie în competiție, forțând echipele să comunice și să dezvolte tactici precise pentru a-și atinge scopurile.

Această temă captivantă și provocatoare a pus în valoare talentul și ingeniozitatea echipelor, oferindu-le oportunitatea de a demonstra creativitatea și abilitățile lor într-un mediu competitiv.

Așa cum s-a dovedit, "Modus Vivendi" a excelat în îndeplinirea acestui obiectiv, consolidându-și astfel victoria lor impresionantă în cadrul celei de-a 5-a ediții a Challenge-ului FTC "Open Grid Technologies" din Timișoara.

După faza intensă de programare și construcție, competiția a intrat într-o nouă fază palpitantă. Echipele s-au angajat într-o rundă de calificare FTC de tip turneu extrem de competitivă, urmată de semifinale și finale. Aici, "Modus Vivendi" și-a demonstrat abilitățile excepționale și priceperea strategică.

"Modus Vivendi" a ieșit victorioasă în runda de calificare, deschizându-și drumul către semifinale și, în cele din urmă, către marea finală. Călătoria lor remarcabilă prin competiție s-a încheiat cu un dublu triumf, asigurându-și nu doar titlul de lider al alianței câștigătoare, ci și onoarea de a fi câștigătoarea absolută a celui de-al 5-lea Challenge FTC al "Open Grid Technologies”.

Această realizare stă drept mărturie a dedicării, ingeniozității și muncii asidue ale echipei "Modus Vivendi" și reflectă spiritul de inovație și colaborare care definește Campionatul de Robotică cu Grid Inteligent Open al UVT. Organizatorii evenimentului, participanții și sponsori pot fi mândri de rolul lor în cultivarea viitorilor lideri în tehnologie și robotică din România.

Felicitări echipei "Modus Vivendi" pentru victoria lor remarcabilă și tuturor participanților pentru contribuțiile lor de excepție la lumea robotică.

Succesul celui de-al 5-lea Challenge FTC al "Open Grid Technologies" subliniază importanța unor astfel de inițiative în inspirarea și împuternicirea următoarei generații în modelarea orașelor și tehnologiilor de mâine.

 

Interviuri cu elevii participanți:

- O scurtă prezentare și rolul în echipă?

- Maia: “Numele meu este Budur Maia și dețin rolul de membru în echipa.”

- Patricia: “Numele meu este Patricia Șandor, am 17 ani și sunt eleva la C.N.M.E. Fac parte din echipa de robotica de aproximativ un an și jumătate, având rolul de lider al departamentului de marketing.”

- Elisa: “Mă numesc Erzse Elisa și sunt elevă în clasa a 12-a. Sunt activă în clubul de robotică Modus Vivendi de peste 2 ani unde sunt membru pe departamentul de programare.”

- Andrei: “Mă numesc Andrei Țigan sunt clasa a 11-a, am 17 ani și sunt voluntar.”

- Vlad: “Salut, mă numesc Vlad Marian si fac parte din echipa Modus Vivendi de 3 ani. Rolul meu în echipa este sa programez fiecare funcție a robotului, si sa creez mecanisme specifice jocului din fiecare an.”

 

- Ce te-a inspirat să participi în competiția Open Robotics Intelligent Grid 2023?

- Maia: “Inspirația mea a provenit din dorința de a-mi pune cunostiintele la încercare și de a evalua randamentul de care dau dovada sub presiune. In concluzie, inspirația mea a fost cunoașterea de sine și dezvoltarea abilitatilor de colaborare in echipa.”

- Patricia: “Odată ce am fost anunțați de posibilitatea de a participa și am observat că o parte din colegii mei doresc sa meargă, am decis că și eu as dori sa experimentez o astfel de experiență, auzind poveștile de la foști colegi din cadrul altor proiecte.”

- Elisa: “Am văzut evenimentul ca pe o nouă provocare potențială distractivă și m-am gândit să încerc.”

- Andrei: “Plăcerea de a construi roboți m-a motivat sa particip la competitia Open Robotics Intelligent Grid.”

- Vlad: “Am vrut sa particip la Open Robotics Intelligent Grid, deoarece este un concept interesant, și a fost o provocare fiindcă a trebuit sa construim un robot funcțional în mai puțin de 48 de ore.”

- Descrie problema la care a lucrat echipa ta în timpul competiției

- Maia: “O problema la care am lucrat a fost codul robotului, la care am stat sa lucram mult pentru a perfecționa modul în care operează robotul.”

- Patricia: “A trebuit să construim un robot în 48 de ore, care sa fie capabil sa îndeplinească următoarele task-uri: de a catapulta o minge de tenis într-o poarta și de a lua și pune într-o balanta mingile.”

- Elisa: Problema cu care ne-am confruntat cel mai mult a fost crearea unui mecanism care să îi permită robotului să apuce și să țină mingile.”

- Andrei: “Problema la care a lucrat echipa mea a fost aceea de a găsi o modalitate în care sa facem robotul sa adune mingile aflate pe podea”

- Vlad: “Mare noastra problema a fost sistemul de culegere a mingilor, majoritatea timpul am stat sa perfectionam acest sistem.”

 

- Care a fost tematica dată și cum a venit echipa ta cu ideea inițială pentru realizarea tematicii?

- Maia: “Tematica concursului a fost punerea unor mingi în niște recipiente, care la randul lor au fost pozitionate pe o balanță. Scopul principal a fost menținerea balanței în echilibrului.”

- Patricia: “După cum am menționat mai sus, a trebuit să construim un robot în 48 de ore, care să fie capabil să îndeplinească următoarele task-uri: de a catapulta o minge de tenis într-o poartă și de a lua și pune într-o balanță mingile. Băieții din echipa mea au venit cu ideea de a construi un mecanism care avea la bază 2 roți de cauciuc care introduceau și scoteau din recipientul atașat brațului telescopic o minge de tenis.”

- Elisa: Anul acesta, echipele au fost provocate să construiască un robot care să apuce mingi de tenis pentru a face lucruri precum aruncarea lor sau punerea lor într-o găleată pentru a echilibra o balanță.”

- Andrei: “Tematica dată a fost colectarea mingilor și aruncarea lor. Fiecare dintre membrii echipei am dezbătut o metoda inițială pentru rezolvarea tematicii.”

- Vlad: “Tema jocului a fost “Orașul Viitorului”. Noi a trebuit să culegem niște mingi de pe terenul de joc, și să le punem într-o balanță, la final această balanță trebuia să fie echilibrată.”

 

- Poți împărtăși un moment memorabil sau o etapă importantă din competiție care îți rămâne în minte?

- Maia: “Cel mai memorabil moment a fost când am testat robotul o ultima dată înainte de competiție, după multe ore de muncă în echipă și provocări. Sentimentul de ușurare simțit când robotul a funcționat cum ne-am așteptat a fost gratifiant.”

- Patricia: “Cele mai frumoase momente au fost cele pe care le-am petrecut toți împreună, motiv pentru care nu pot alege un singur moment. Memorabile au fost toate mesele pe care le-am luat în cantina Universității, râzând și distrându-ne, sau serile petrecute în cămin, sau experiența demo-ului.”

- Elisa: Dintre toate momentele, unul care rămâne cel mai memorabil este entuziasmul echipei când am câștigat ultima rundă.”

- Andrei: “Un moment memorabil pe care sigur nu-l voi uita a fost momentul în care am reușit sa facem recordul de puncte.”

- Vlad: “Cel mai memorabil moment, a fost cel când am câștigat ultimul meci din finală. Bucuria și entuziasmul membrilor echipei a făcut acest moment special.”

 

- Ce sfaturi le-ai da echipelor viitoare care participă în competiții similare?

- Maia: “Singurul sfat care este demn de a fi menționat, este acela că dacă faci ceva dedică-te în totalitate pentru că altfel nu merită început, dar să nu uiți să te bucuri de proces.”

- Patricia: “Le recomand să se distreze cât mai mult și să profite din plin de toate cele oferite.”

- Elisa: Încercați să rămâneți calm în orice moment, deoarece emoțiile nu fac decât să înrăutățească lucrurile.”

- Andrei: “Sfatul meu este să se înscrie cu curaj, pentru că această experiență le va întări echipa, și pe lângă asta vor rămâne cu amintiri extraordinare.”

- Vlad: “Sfatul meu pentru alte echipe este de a nu-și schimba conceptul de robot în timpul concursului, ci să încerce să își perfecționeze sistemele.”

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON