URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
22 Mai 2024, 15:02

Echipa CDOSR din Oradea câștigă premiul Highest Technical Achievement și excelează la Romanian CanSat and Rocketry Championship (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Echipa CDOSR (CoderDojo Oradea Space Robotics) a câștigat premiul Highest Technical Achievement din competiția RCRC (Romanian CanSat and Rocketry Championship), un eveniment de prestigiu organizat de Romanian Space Initiative (ROSPIN). În cadrul acestei competiții, destinate stimulării tinerilor să exploreze și să inoveze în domeniul roboticii și al explorării spațiale, CDOSR s-a clasat pe locul al doilea, distingându-se printre numeroase echipe de top.

O aventură în creativitate și colaborare

În prima fază a competiției, cunoscută sub numele de Rospin School, echipa CDOSR, compusă din Andrei Țigan (șef de echipă), Daria Fologea (economist), Alin Lupău (inginer software), Mark Trefi și David Cherecheș (ingineri de propulsie) și Andrei Costea (inginer electronist), elevi la Colegiile Naționale Mihai Eminescu și Emanuil Gojdu, Liceul Aurel Lazăr și Colegiul Tehnic Traian Vuia, a demonstrat deja excelență, câștigând acea etapă.

Continuând pe acest drum de succes, prima provocare majoră a echipei în etapa următoare a fost realizarea unui Preliminary Design Review (PDR). Proiectul a implicat dezvoltarea unui CanSat, un mic satelit configurat să încapă într-o doză standard de băutură răcoritoare, conceput să măsoare diferiți parametri atmosferici și inerțiali şi transmisia lor, în timp real, prin intermediul unei conexiuni radio, pe parcursul coborârii, către staţia de recepţie aflată la sol Această inițiativă nu doar că îmbină creativitatea și competențele tehnice ale tinerilor, dar și pune în valoare spiritul lor inovativ în domeniul explorării spațiale.

CanSat-ul a fost echipat cu un microcontroler ESP32, GPS și senzor IMU, sporindu-și integritatea operațională. Misiunea a inclus o integrare sofisticată a senzorilor, permițând CanSat-ului să efectueze analize cuprinzătoare prin măsurarea variabilelor precum presiunea, temperatura, intensitatea UV. Această suită extinsă de senzori a vizat nu doar succesul competiției, ci și colectarea de date semnificative de mediu pentru cercetare științifică mai largă.

Depășirea obstacolelor

Pe parcursul competiției, echipa CDOSR s-a confruntat cu numeroase provocări. În etapa Critical Design Review (CDR), au fost necesare planuri detaliate și testări ale prototipului.

Echipa a evaluat meticulos robustețea mecanică, fiabilitatea electrică și eficiența software-ului CanSat-ului pe care l-au dezvoltat și testat. Reușita remarcabilă a tinerilor se datorează în mare parte abilităților de a găsi soluții creative la probleme și spiritului lor inovator.

Finalul competiției și triumful

Ultima etapă a fost cea mai solicitantă pentru echipa CDOSR. Componenții acesteia au avut sarcina de a construi și lansa racheta la Aerodromul Sânpetru - Brașov, o misiune care a necesitat numeroase teste și ajustări.

Raportul final al misiunii orădenilor, evaluat de un panel de experți și incluzând date considerate esențiale, a impresionat profund. Echipa a fost răsplătită cu premiul pentru cea mai înaltă realizare tehnică, recunoscându-i-se astfel priceperea și perseverența lor tehnică.

Abordarea inovatoare și analiza meticuloasă a datelor au fost elementele cheie care i-au convins pe jurați.

Anticipând viitorul

Aceasta este doar începutul aventurii pentru echipa CDOSR după succesul obținut în cadrul turneului ROSPIN School.

În prezent, membrii acesteia se pregătesc intens pentru finalele naționale CanSat, organizate de Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială Română (ROSA), la sfarsitul lunii mai, la București.

Cu experiența acumulată, tinerii sunt gata să accepte noi provocări și să își etaleze competențele într-un context mult mai amplu.

Traseul echipei CDOSR demonstrează puterea angajamentului, inovației și colaborării. Prin realizările lor, aceștia inspiră tinerii entuziaști să exploreze și să avanseze în domeniul tehnologiei spațiale, deschizând noi orizonturi în această arenă fascinantă.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON