URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă reacția Ministerului Educației a fost jenantă, ministra vorbind despre „reziliență” fiindcă rezultatele au fost similare cu cele din 2018, societatea s-a arătat de o indiferență vecină cu autismul. Ligia Deca a spus, practic, că suntem la fel de proști ca acum un cincinal, dar sindicatele dăscălimii, asociațiile de părinți și consiliile elevilor nu s-au băgat în dezbateri.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
18 Decembrie 2012, 14:30

E vremea colindelor! Orădenii, invitaţi la concerte şi spectacole caritabile de Crăciun

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Săptămâna aceasta, ultima înainte de Sărbătoarea Crăciunului, e plină de evenimente pentru orădeni. Bineînţeles, fiecare spectacol organizat are drept ingrediente colindele ori cadourile împărţite de Moş Crăciun.

Concerte de colinde

Astfel, cei dornici să asculte colinde o pot face miercuri, de la ora 18, la Casa Tineretului, unde vor cânta Andrada Maria Brisc şi Florin Constantin Pascu. Invitaţi speciali ai evenimentului sunt membrii Ansamblului Folcloric Lioara. Preţul unui bilet de intrare la spectacol costă 12 lei, preţ în care spectatorii vor primi şi un CD. Cei doi artişti, orădeni de origine, au studiat muzica în Londra, oraş în care, de altfel, acum şi locuiesc.

Tot un concert de colinde va avea loc şi vineri, de la ora 18, la Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea. În cadrul Concertului Extraordinar de Colinde, aflat la a VII-a ediţie, vor cânta Corul "Buna Vestire" al Catedralei "Sfântul Nicolae" din Oradea (dirijor Prof. Radu Mureşan), Victoria Cormoş (mezzosoprană), Cătălin Iacob (pianist), Corul "Schola Cantorum" al Seminarului Greco-Catolic "Sfinţii Trei Ierarhi" din Oradea (dirijor Prof. Radu Mureşan), Andrada Brisc (soprană) şi Florin Constantin Paşcu (bariton), Corul Fiat Lux (dirijor Prof. Antonia Nica), Corul Bazilicii Romano-Catolice din Oradea (dirijor Prof. Kristófi János), Corul Bisericii cu Lună (dirijor Prof. Valentin Lazăr) şi Adina Buboi (soprană).

Vine, vine Moş Crăciun!

Pentru că nu există Crăciun fără cel mai celebru Moş al lumii, complexul comercial Era Shopping Park a anunţat că îndrăgitul personaj se va opri săptămâna aceasta sub cupola complexului.

Joi seară, de la ora 20, în cadrul evenimentului umanitar "Moş Crăciun şi Leone colindă Era Shopping Park", orădenii vor putea urmări momente de dans cu trupa Kalliope Show Danc" de la Palatul Copiilor din Oradea (profesor Anca Hulujan), vor putea asculta colinde interpretate de membrii grupului "Floare de Lotus" de la Palatul Copiilor din Oradea (Dana Oprescu), dar şi de colindătorii grupului folcloric "Lioara" al Şcolii de Arte "Francisc Hubic" (profesor Antoanela Ferche Buţiu). Invitatul special al serii este interpreta Anca Căuş, care va interpreta publicului atât colinde cât şi cea mai nouă piesă a sa, "Nebun de Alb", un cover după Emeric Imre.

Atracţia serii vor fi pozele pe care cei mici, dar nu numai, şi le vor putea face cu Moş Crăciun, dar şi cu îndrăgita mascotă a clubului de baschet masculin CSM Oradea - Leone. Preţul unei fotografii va fi de 10 lei, iar toţi banii obţinuţi din realizarea pozelor cu Moşul, respectiv Leone vor fi donaţi familiei băieţelului Răzvan Gale, care la doar 5 ani a fost diagnosticat cu numeroase boli oftalmologice.

Atmosfera din Era va fi întreţinută şi de Prietenii Veseliei, care promit să modeleze cele mai inedite baloane şi să realizeze cele mai frumoase facepainting-uri. De asemenea, toţi cei care îşi vor face fotografii cu Leone sau cu Moşul vor participa la tombola Moşului, ce îi va răsplăti cu dulciuri, jucării, pacheţele de Crăciun, dar şi cu şedinţe foto realizate de Răzvan Chiriac. Intrarea este liberă.

Miracolul Crăciunului

Moş Crăciun va fi prezent la Era Shopping Park şi o zi mai târziu, adică vineri de la ora 18, pentru a ajuta mai mulţi copiii bolnavi şi săraci să simtă bucuria sărbătorilor de iarnă. În organizarea Asociaţiei Piticot şi a elevilor şi profesorilor de la liceele Don Orione, Aurel Lazăr şi de la Şcoala Gimnazială nr. 16, în complexul comercial va avea loc spectacolul caritabil cu şi pentru copii "Miracolul Crăciunului", al cărui invitat special este Moş Crăciun.

Elevii îl vor aştepta pe Moş cu colinde şi felicitări de Crăciun, făcute chiar de ei. Flavia-Alice Sferle, elevă în clasa a X-a la "Aurel Lazăr", va cânta pentru toţi cei prezenţi câteva colinde, urmată apoi de corul elevilor de la Şcoala nr. 16 (profesor Smaranda Burca). Elevii din corul Liceului Don Orione vor colinda, la rândul lor, în limba engleză (profesor Violeta Roman) şi vor recita poezii dedicate Moşului (profesor Nicoleta Arendaş).

La spectacol sunt aşteptaţi toţi bihorenii, care pot aduce cu ei cadouri de orice feluri, daruri ce în final vor ajunge la copiii aflaţi în evidenţele Asociaţiei Piticot. De asemenea, cei care doresc să ajute copiii sărmani sunt îndemnaţi şi să cumpere felicitările realizate de elevi, deoarece banii astfel obţinuţi vor fi folosiţi în acelaşi scop.

Pe de altă parte, Asociaţia Piticot le precizează bihorenilor că pot face donaţii şi online, pe site-ul ONG-ului www.piticot.org, iar cei interesaţi să ajute copiii sărmani pot obţine mai multe detalii la numărul de telefon 0728.572.879 ori trimiţând un e-mail la adresa dorel@piticot.org.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON