URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2023, 10:09

Duşi cu drona! "Drona medicală" testată la Oradea, o chinezărie promovată de o firmă australiană... cu acţionari români (FOTO)

Duşi cu drona! 'Drona medicală' testată la Oradea, o chinezărie promovată de o firmă australiană... cu acţionari români (FOTO) FĂRĂ ÎNCĂRCĂTURĂ. Pe 21 ianuarie, drona Skyy Network a parcurs distanţa între heliportul Spitalului Judeţean şi acoperişul fostului Spital Municipal în 8.32 minute, dar fără cutia medicală pe care ar fi trebuit s-o transporte
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"La Oradea a avut loc primul test al unei drone care transportă probe medicale". "Oradea bifează o premieră: A testat prima dronă medicală". Sunt titluri ce anunţau zilele trecute un proiect-pilot "revoluţionar" gândit de municipalitatea orădeană: un serviciu de curierat medical cu drone. În teorie, sună bine. În practică, însă, a fost un semieşec, căci drona "australiană" cu care reprezentanţii Primăriei au făcut experimentul a fost una nepotrivită, stârnind criticile specialiştilor.

Iar ciudăţeniile nu se opresc aici. După cum a constatat BIHOREANUL, oficialii locali au omis să menţioneze un aspect important: în firma care a ratat prezentarea, Skyy Network, sunt asociaţi şi doi cunoscuţi antreprenori români, unul fost europarlamentar, celălalt specialist în marketing politic...

Rapid şi ieftin

Primăria Oradea vrea ca spitalele din Bihor să aibă propriul serviciu de curierat medical cu drone. E mai rapid şi mai ieftin decât transportul cu maşina, căci o dronă nu rămâne blocată în ambuteiaje şi nu depinde de şofer.

Rory Houston, pilot militar australian pe F-18 Hornet şi pe drone de luptăPe scurt, fără vreo analiză comparativă sau o justificare economică, aşa a fost descris proiectul pilot într-o conferinţă de presă susţinută pe 19 ianuarie de administratorul public al Oradiei, Mihai Jurca, cu managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, şi un fost pilot militar australian pe F-18 Hornet şi pe drone de luptă, Rory Houston (foto), prezentat ca reprezentant al firmei Skyy Network.

Compania este cea cu care, zicea Jurca, municipalitatea colaborează pentru etapele preliminare implementării proiectului: operarea în siguranţă a dronelor cu încărcătură medicală, redactarea unui manual de zbor şi a unui manual pentru evitarea riscurilor.

Pentru a promova proiectul, city-managerul a anunţat şi o demonstraţie publică cu un aparat adus special de companie: o dronă de tip X11 sofisticată, ce ar costa 60.000 euro, cu mai multe motoare, care putea atinge 40 km/oră, dotată "cu softuri informatice revoluţionare", ce-i permit şi să aterizeze de urgenţă în punctele prestabilite.

Dronă cu probleme

Programat iniţial pe vineri, 20 ianuarie, zborul a fost amânat pe a doua zi, organizatorii invocând condiţiile meteo nefavorabile. De fapt, după cum a aflat BIHOREANUL, aveau mai multe probleme, căci la testele preliminare aparatul a ratat de mai multe ori destinaţia.

A aterizat pe proprietatea unui cetăţean german, care a şi ameninţat cu procese dacă i se filmează acareturile, iar apoi între dealuri, ultima oară chiar în ziua conferinţei de presă, când a fost găsit după o oră de căutări, lângă releul de televiziune.

Că aparatul era nesigur l-a demonstrat inclusiv testul oficial, unde asistenţa convocată, în frunte cu primarul Florin Birta, a urmărit o prezentare "de grădiniţă": o dronă zburând între două puncte, fără pachetul pe care ar fi trebuit să-l ducă. Motivul? Cutia medicală s-a dovedit nepotrivită, destabilizând aparatul în timpul zborului.

O chinezărie...

"O ruşine de dronă", au reacţionat mai mulţi specialişti în robotică, reproşând calitatea îndoielnică a aparatului de testare, care a compromis demonstraţia pe care reprezentanţii municipalităţii au cheltuit 3.700 euro.

"Acea dronă avea o cameră video fără stabilizare, probleme la calculatorul de bord, responsabil de transmiterea şi procesarea datelor, semn că proprietarii au făcut rabat la calitatea componentelor sau nu s-au descurcat cu configurarea softului", a arătat un orădean, angajat la o firmă specializată în realizarea de prototipuri de roboţi aerieni. "Mă ocup cu drone autonome. Testez, fac modificări software şi hardware unor prototipuri. Drona celor de la Skyy Network valorează aproximativ 8.000 euro şi se importă din China. Dronele care nu-s făcute pe genunchi au software pentru a zbura autonom, baterii inteligente, senzori optici şi infraroşu, ceea ce nu am observat la drona de la Skyy", spune el.

Potrivit unui calcul făcut de specialist, costul estimativ al unei drone inteligente pentru transport medical ajunge la circa 20.000 euro, cu echipamentele conexe cu tot, inclusiv cutia specială de transport, care se fabrică şi în Ungaria, costând circa 2.000 euro. Totalul ar fi, deci, mult sub suma avansată de city manager.

Firmă australiană, acţionari români

Lucian Despoiu, antreprenor, fondator eJobsPe de altă parte, după cum a constatat BIHOREANUL, nici managerul oraşului, nici cel al Spitalului Judeţean nu au menţionat în ieşirile publice că firma australiană Skyy Network are şi doi acţionari români, ambii cunoscuţi. Unul e Sorin Moisă, fost europarlamentar ales în 2014 pe listele PSD, devenit ulterior independent în cadrul grupului popularilor europeni, şi care, până să intre în Parlamentul European, fusese adjunctul şefului de cabinet al comisarului european pentru Agricultură Dacian Cioloş.

Celălalt e Lucian Despoiu (foto), unul din fondatorii eJobs, cunoscut mai ales ca antreprenor în tehnologie digitală pentru campanii electorale prin compania Majoritas, care a avut drept clienţi partide politice atât în Europa, cât şi în Africa şi Asia, construind campanii pentru 6 preşedinţi, 8 prim-miniştri şi 20 de partide.

Potrivit presei, firma australiană este un startup ce îşi propune, între altele, să utilizeze tehnologia blockchain, cunoscută în special în contextul criptomonedelor, pentru a sprijini guvernele în administrarea, supravegherea, reglementarea şi posibila monetizare a traficului cu drone. Ideea i-a aparţinut pilotului australian Rory Houston, cu care Moisă este prieten, iar pentru dezvoltarea proiectului compania a şi câştigat în 2020 un grant de jumătate de milion de dolari acordat de o instituţie a statului american New York, în urma unui concurs de startup-uri din domeniul dronelor, intitulat Genius New York.

"Mă doare în bască"

Gheorghe Carp, manager Spitalul Județean OradeaDe altfel, reprezentanţii Skyy Network au ajuns în Oradea încă din 2020, când au câştigat grantul. "Pe mine mă doare fix în bască cine sunt asociaţii. Cu Mihai Jurca, în 2020, am discutat cu nişte persoane, dar nu avem obligaţii financiare, n-avem contracte semnate, n-avem nimic. Apoi eu am lipsit un an şi jumătate (n.r. – activând în Senat) şi nu s-a mai preocupat nimeni. Acum am reluat proiectul. Ei vor face un studiu, să vedem cum dezvoltăm noi acest serviciu", a răspuns BIHOREANULUI managerul spitalului, Gheorghe Carp (foto), care consideră că, în cazuri urgente, transportul probelor biologice, al medicamentelor ori chiar al sângelui pentru transfuzii cu drona ar fi o variantă mult mai eficientă decât cel tradiţional.

City-managerul Mihai Jurca susţine că discuţiile cu Skyy Network au pornit ca urmare a răspunsului pozitiv oferit de municipalitate la cererea de parteneriat transmisă de companie. "Ei căutau parteneri pentru a-şi dezvolta proiectul propriu, iar noi am răspuns pozitiv. În timpul discuţiilor am avansat şi noi ideea noastră, de a dezvolta un curierat pentru produse medicale cu drona, iar parteneriatul prevede că oraşul va avea acces pe termen nelimitat la tehnologia şi platforma de management a dronelor pe care le vor dezvolta".

Calul de dar...

Mihai Jurca, city manager OradeaDemonstraţia cu drona, a mai spus el,  a fost de folos ambelor părţi. "Noi am aflat că avem nevoie de o dronă mai puternică. Ei au primit informaţii noi pentru acea platformă, ştiu şi ce riscuri pot să existe. Fiecare lucrăm pe ce ne interesează, dar împreună", zice Mihai Jurca (foto). Acesta a confirmat, parţial, şi informaţiile BIHOREANULUI despre testele eşuate, chiar că "a aterizat pe lângă releu", dar a negat incidentul cu aterizarea pe proprietatea unui cetăţean german, afirmând că "în cazuri excepţionale" aparatul poate "parca în loc de siguranţă".

Cât despre calitatea îndoielnică a aparatului, Jurca se declară adeptul zicalei potrivit căreia "calul de dar nu se caută la dinţi": "A fost o dronă pe care au contractat-o ei (n.r. – firma). Cât timp nu am plătit noi, nu poţi avea pretenţii", a susţinut el.

Municipalitatea încă aşteaptă de la Skyy Network date care să ofere o imagine de ansamblu asupra costurilor unei astfel de operaţiuni, urmând să decidă dacă serviciul de curierat medical cu drone va fi dezvoltat ca un parteneriat public-privat, adică municipalitatea să asigure infrastructura şi aparatele de zbor, iar partenerul să managerieze serviciul de transport, ori dronele vor fi operate de angajaţii spitalului. "Când vom decide care variantă o vom alege, vom organiza o licitaţie pentru achiziţia serviciilor ori a aparatelor de zbor", spune Jurca.

Până atunci, proiectul de transport cu drone medicale rămâne, deocamdată, doar la nivel de idee îndrăzneaţă, fără calcule care să-i dovedească utilitatea, şi pentru care oraşul a cheltuit 3.700 euro, doar ca orădenii să vadă o demonstraţie ratată, cu o dronă zburând.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Totuși, nu e ok. E mai sigur să ajungă cu o mașină probele de la un spital.
Cu drona, indiferent daca are triplu-senzori de orice (știu limbajul meu tehnic...), tot se poate defecta. Și se pot distruge probele. Și sunt probe care nu pot fi luate din nou (de ex din o tumoare, probe de alcoolemie, de droguri). Cum înlocuiești acele probe? Merită economisirea cu 10-50% a costurilor? Eu nu cred.
Postat 31 Ianuarie 2023, 10:46 de Vio_427
Petre93
Pai nu-mi spune mie sa ma opresc când nu eu am început.
Postat 31 Ianuarie 2023, 09:45 de Sandu2100
@Petre93.
Petre dar haterii de kp, adi si ceilalti nu te dispera? Este unul singur care i-i contreaza constant si de ala te iei? Sau esti si tu hater si-ti place sa auzi toata ziua comment-uri despre cat de slabi sunt pnl-istii care ne conduc. Altii am renuntat sa ne mai batem capul altfel probabil te-am fi disperat si noi. Sandu, dreptate sau nu, cata vreme esti singurul care le mai dai peste nas dashteptilor astora eu te sustin.
Postat 31 Ianuarie 2023, 09:26 de nihil
Eu sa il opresc?
Ce am eu cu el? Are dreptate. Eu m-am uitat la comentariile de aici si mi se pare ca tu ai scris primul comentariu nu adi13. Eu sa-l opresc?! Problema la tine e ca nu te poti opri, iti turuie gura aia ca o moara stricata si numai propaganda faci.
Postat 31 Ianuarie 2023, 06:15 de Petre93
Petre93
De ce nu îl oprești pe adi13, nu vezi ca el a început??
Postat 30 Ianuarie 2023, 20:14 de Sandu2100
măcelarul
individu parcă-i un personaj din Resident Evil biohazard, in cartier fug copiii când îl văd pe stradă
Postat 30 Ianuarie 2023, 20:00 de Nelu_Cornel_Pantis
Pt sandu
Ioi sandu dar mai opreste-te , ia un calmant un somnifer. Ne disperi deja. Nu vezi ca nu te suporta nimeni!
Postat 30 Ianuarie 2023, 19:32 de Petre93
adi13-bolnăvel
Am drona, am autorizație de pilot. Totuși drona e nașpa e DJI tot chinezărie. Atac doar pe ăștia ca tine , care ma ataca adică lingăii PSD. Și nu ii fac pe toți doar pe cei care merită, și nu mint.
Postat 30 Ianuarie 2023, 18:43 de Sandu2100
Iar minti sandu
Iar minti Pinochio, iar scoti cifre din burta. Tipic, propaganda iesftina , mintim, mintim, aruncam cifre ca nimeni nu verifica, iar daca verifica il facem nebun si ii trimitem la spital, sau ii facem postaci PSD, le atacam neamurile . Mai poti sa minti mult?
Postat 30 Ianuarie 2023, 18:30 de adi13
KP aka mama Omida
Calculele tale nu prea ies, 7000 întreținerea ::::))) cat despre pilot da se poate lua 15.000 doar daca e drona pilotului.
Postat 30 Ianuarie 2023, 14:44 de Sandu2100
Fața ai de "doctor măcelar" care spune că-l "doare fix în bască" ...
... este el însuși "dus cu drona". În primul rând că nu-i mai ieftin transportul aerian de acest fel după cum spun edilii orădeni, decât ar fi cu mașina. Pentru că drona ca atare costă, cu întreținerea anuală aferentă cca. 7.000 Euro. Scrie asta în proiect? Scrie. Apoi e vorba de salarizarea unui pilot licențiat de dronă, care fără 15.000 Euro într-un an nici nu se gândește să se angajeze la așa ceva. Scrie și asta în proiect? Scrie. Așadar, an de an costul se ridică la câte 22.000 Euro. În 5 ani de garanție, tot din proiect, e vorba de 110.000 Euro. Ori, la banii ăștia ... poți face laboratoare la fiecare spital și atunci nu mai ai nevoie să duci probe de la unul la altul. Nu mai amintesc de pericolul ca o dronă cu o eprubetă de "ceva", să cadă pe asfaltul dintre spitale. Sau poate așa se dorește de către slugoii proiectelor europene. Eu când vă spun că liberalii ăștia sunt cei mai proști oameni de pe planetă, nu mă credeți. Aveți încă o dovadă acum, care se adaugă constant la alte cretinisme făcute în ultimii 15 ani.
Postat 30 Ianuarie 2023, 12:41 de KP
Drona esuata....
Parca am avea distante astronomice intre spitale....Cheltuieli inutile si nejustificate......Si cu taxiul ar fi mai ieftin si mai sigur....
Postat 30 Ianuarie 2023, 11:00 de cosmin5z
Un joc ieftin
Daca nu era Bihoreanul sa informeze realitatea, adica esecul. Jocul costa peste 100000 E asa am ramas doar cu paguba de 4-5 mii de euro. E clar ca jocul nu a fost intaplator. Oameni care au incercat sa fraiereasca niste visatori nepriceputi sunt cel putin dubiosi daca nu infractori notorii. Timpul le va definii totul. Fraudarea Romaniei continua. Structurile statului nu vad, nu stiu, nu pot face nimic.
Postat 30 Ianuarie 2023, 10:50 de scarbit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON