URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2012, 12:59

După alegeri, PPDD-istul Mircea Matei rămâne cu "ciocu' mic", iar partidul cu un deputat prin redistribuire

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă în Bihor a obţinut un scor cu mult mai bine de două procente sub media pe ţară (9,83% la Senat şi 9,41% la Camera Deputaţilor), organizaţia judeţeană a PPDD va avea în următorii patru ani un deputat, pe consilierul judeţean Ioan Hulea.

Candidat în colegiul 3 Aleşd, unde a primit 13,87% din voturile valabil exprimate (adică 3.366 sufragii), Hulea va dubla mandatul liberalei Lucia Varga, care a câştigat acest colegiu cu majoritate absolută, pentru simplul fapt că a cules cele mai multe voturi dintre toţi candidaţii PPDD din judeţ.

"Norocul" lui Hulea a fost prognozat, de altfel, într-o simulare făcută de sociologi la mijlocul campaniei electorale, estimarea fiind confirmată de faptul că acesta a primit voturile necesare "împlinirii" unui mandat de la colegii de partid din judeţ şi din ţară.

Cel mai important efect al scrutinului este, însă, eşecul categoric suferit de cel mai cunoscut candidat al PPDD din Bihor, fostul secretar general al PDL Bihor Mircea Matei, care a beneficiat de un sprijin masiv din partea unor foşti colegi pedelişti, dar la urne abia a smuls 6,73% din voturile date de alegători în colegiul 8 Oradea (1.713 sufragii), mandatul fiind câştigat de liberalul Ioan Cupşa, care a întrunit majoritate absolută.

În pofida insistenţelor BIHOREANULUI de a-l contacta timp de două zile, Matei a preferat să rămână în "silenzio stampa". De altfel, el a intrat în tăcere şi pe reţeaua de socializare Facebook, cel mai recent mesaj transmis de el fiind în 8 decembrie, adică în ziua de dinaintea alegerilor.

"Un gând bun tuturor celor care au fost alături de mine cu fapta şi cu vorba! Celorlalţi le doresc o noapte bună şi lungă", a scris PPDD-istul. Atitudine justificată, mai mult decât cert, de detaliul că în ciuda notorietăţii cu care se lăuda în timpul campaniei (când spunea că este mult mai cunoscut de orădeni decât Cupşa), Matei a primit mai puţine voturi decât PPDD-iştii absolut anonimi şi s-a clasat chiar pe locul 4 în colegiu.

Astfel, Dorin Curtean a obţinut în colegiul 1 Deputaţi Marghita 10,85% (2.410 voturi) şi s-a clasat pe locul al treilea, Petru Ţig a luat - în colegiul 4 - 9,27% (2.628 voturi) şi s-a clasat pe locul trei, Alexandru Tirla a primit în colegiul 5 Ceica 12,82% (2.491 voturi) clasându-se tot pe loculo trei, Alina Popa a obţinut 12,44% (2.466 voturi) şi s-a situat pe locul trei în colegiul 6 Salonta.

Mai puţine voturi decât Matei au primit la Camera Deputaţilor doar Titi Zoltan în colegiul 2 Săcueni - 7,27%, adică 1.505 sufragii, ceea ce l-a clasat pe locul patru), tânărul Marius Pop Blaga în colegiul 7 Oradea (6,98%, cu 1.393 voturi, locul patru) şi Anton Melentie în colegiul 9 Oradea (15,56%, 1.464 voturi, locul patru).

La Senat, candidaţii PPDD au înregistrat următoarele rezultate: în colegiul 1 Marghita Bogdan Flore - 9,42% (4.058 voturi, locul trei), în colegiul 2 Aleşd-Beiuş-Ştei Raul Man 11,98% (6.312 voturi, locul trei), în colegiul 3 Oradea sud - Salonta Vasile Dumbravă 11,51% (6.820 de voturi, locul patru), iar fosta judecătoare Elena Pop Blaga (mama candidatului Marius Pop Blaga din colegiul 7 Oradea) a primit în colegiul 4 Oradea 6,07% (3.142 voturi, locul patru).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@Marius
Draga Marius, Nu ai inteles nimic si nu ma mira. Licenta a retras-o psd-istul Doru Ciocan, actualul presedinte ANRSC si nu eu ! mai citeste ! Tu las-te furat de cet in continuare ! Astept sa vedem cat va fi Gcal cand va fi pe gaz. asta apropo de cresterea si liberalizarea pretului la gaz metan. Cat despre "contactarea" mea de catre "binevoitorii" de la acest site: NU SUNT O PERSOANA PUBLICA. DECI STAU DE VORBA CU CINE VREAU SI CAND VREAU EU ! In rest, scrieti ce vreti, nu ma intereseaza. Si nu sunt in tacere: am spus ce aveam de spus marti seara la TTV! Adica la un om normal, Zoli Hizo. Inclusiv l-am felicitat, asa cum era firesc, pe dl. deputat Cupsa ! PS Va faceti ca nu stiati ca electoratul ppdd are un specific aparte si acesta nu prea se potriveste cu specificul oradeanului ? Evident ca e un plus in mediul rural.
Postat 13 Decembrie 2012, 12:55 de Matei
@eldoradea
ai uitat de marirea taxelor si impozitelor, pe care usl-istii au si anuntat-o deja, imediat ce s-au vazut cu sacii in caruta !
Postat 12 Decembrie 2012, 17:46 de com
Mare tupeu !!!
Oricum dl. Matei a avut mare tupeu sa candideze, dupa ce a retras licenta CET-ului ... se pare ca voia sa ne lase fara apa calda si caldura, sau ce-a fost in capul lui ? Probabil interese si jocuri de culise pe care omul de rand nu le va afla niciodata !!!
Postat 12 Decembrie 2012, 14:57 de marius
fani usl ati luat teapa
SALARIILE bugetarilor NU se vor mări în 2013 Salariile bugetarilor se vor menţine anul viitor la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2012, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă al MInisterului Finanţelor Publice.Stirile au venit dupa alegeri,au votat orbeste cu speranta la un trai mai bun,degeaba avertiza presedintele tarii ca nu sunt bani de mariri salariale si pensii in sectorul bugetar,e mai usor de crezut o minciuna decat un adevar,usl a mintit poporul si propriul electorat.
Postat 12 Decembrie 2012, 13:29 de eldoradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON