URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 11 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 August 2017, 14:42

Dumnezeu vinde

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bine, nu chiar El, nu în toate raioanele şi nu întregii turme. O fac cei ce spun că-L slujesc, fie în sutane, preoţii, fie în veşminte civile, fariseii şi mironosiţele din tot felul de ONG-uri bisericoase, iar cumpărători nu sunt toţi credincioşii, ci bigoţii convinşi că a atârna o "cruciuliţă" de ceafă ori a te închina mecanic la tot pasul, fără nicio reflecţie, te face din oficiu apt pentru selecţia în împărăţia cerurilor.

Nu e cazul unei discuţii teologice, dar merită puţină atenţie o poveste de lângă noi, despre cum l-au ispitit emisarii unei septuagenare smintite pe primarul unei comune de lângă Oradea, ca să ridice la marginea aşezării o ditamai "troiţa" deraiată cu totul din canoane, de se sparie privirea. Nu din lemn şi nu cu o statură modestă, specifice altădată ortodoxiei, ci din fier şi de o semeţie de Catedrală a Mântuirii Neamului la scară caricatural-rurală, cu aspect de schelă recuperată dintr-un câmp petrolier secătuit şi spoită pentru o întrebuinţare second hand.

Creduli, aleşii locali din Nojorid, în loc să fie barem o ţâră prudenţi şi decenţi, s-au năpustit ca nişte haplea să aprobe "proiectul" unei mega-cruci fără să cerceteze nimic. Nu i-a interesat dacă nu cumva satisfac vreun ţăcănit incurabil sau arghirofili ce prosperă în numele lui Doamne-Doamne, şi nici ca noua ctitorie să arate de Doamne-ajută, girând un kitsch înfipt la marginea şoselei ca o adeverinţă de prost gust. Iar asta s-a putut deoarece edilii noştri, nu doar cei de comune, ci şi din oraşe, nu au nimic în comun cu edilitarul, fiind superficiali şi ahtiaţi de orice sclipici. Nu se preocupă de utilităţi cât mai bune, ci sunt degrabă doritori de voturi de la cei mai fără pretenţii, ba chiar fără standarde, concetăţeni.

Problema trece de graniţele unei singure comune de vreme ce de trei decenii satele şi oraşele noastre, cândva pitoreşti cu toate lipsurile lor, sunt sluţite sistematic de primari de vitrină şi de buzunar, de întreprinzători de bazar şi de vizionari cu halucinaţii.

Sunt curios dacă în cazul Crucii Credinţei Creştine a Fraţilor, recent ridicată la doi paşi de Oradea, funcţionarii Direcţiei pentru Cultură şi specialiştii Comisiei pentru Monumente vor decide nu simpla amendare contravenţională a abuzului evident (făcut fără acte), permiţându-i însă existenţa după acoperirea post festum cu hârtii, ci de-a dreptul demolarea construcţiei. Ar trebui să depindă nu de ataşamentul faţă de o Biserică ori alta (cu toate că riscul îngăduirii sporeşte dacă fac parte din Ortodoxie, căci statistic aceasta, mai puţin altele, îşi marchează teritoriul cu urâţenii), ori de simpatiile politice (deşi, din nou, tot statisticile arată că neamprostia e mai frecventă în zonele roşii), ci de păstrarea bunului simţ comun, de fidelitatea faţă de normele estetice elementare şi de credinţa în lege.

Nu pretind din răutate demontarea unui simbol, ci din dorinţa unei minime igiene comunitare. Altminteri, cum forma îşi cheamă mereu fondul, urâtul cu pretenţii spirituale va prolifera încă şi mai abitir, devalizând credinţa însăşi.

Citiți pe această temă articolul Şi-au pus cruce! Edilii din Nojorid au "împodobit" comuna cu o cruce uriaşă din fier, făcută "la poruncă divină" de o bucureşteancă (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Deci troițele sunt "urâțenii"
Probabil și crucea de pe Caraiman îi dă fiori autorului. Deh, pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Când vine vorba de religie, toți cei care nu dau pe la biserică se pricep nevoie mare. Acum suntem experți până și în probleme de canonicitate...Din moment ce troița a fost sfințită de clerul ortodocs, înseamnă că este canonică și mai mult de-atât, orice încercare de îndepărtare a ei, va abate mânia Lui Dumnezeu peste familiile împotrivitorilor. Mai erau unii care demolau biserici și n-au sfârșit-o prea bine.
Postat 10 August 2017, 17:01 de Oarecine
@ mitru
noa hai nu zau :)
Postat 10 August 2017, 13:28 de User anonimizat
@bihoreanoradean
Nu cred ca ai inteles nimic... Si nici nu cred ca poti compara crucea din Varciorog, cea de la Valea Cerului, sau chiar cea de pe Caraiman, cu hidosenia asta din Nojorid.
Postat 10 August 2017, 12:28 de mitru
crucile si ortodoxia
peste tot unde comunitatile ortodoxe sunt majoritare au aparut astfel de cruci.. inclusiv la Varciorog unde primarul e pnl-ist .. pe aia nu a-ti vazut-o? Tot respectul pentru acel primar si realizarile lui dar rusine voua pentru ca va legati de un subiect sensibil pentru romani (religia) si-l asociati cu mocirla politica in care se scalda conducatorii nostrii
Postat 10 August 2017, 10:47 de User anonimizat
Un articol de un jurnalism exemplar
Adrian, articolul de fata mi se pare extraordinar, prin conceperea lui, prin faptul cum ai expus o parere a ta personala care este similara cu a majoritatii. De asa ceva are nevoie jurnalismul in Romania, de un om care scrie "de la el" si nu la comanda, doar pentru a umple rezultate de cautari la goagal. Multumesc pentru eforturile tale de a-mi face diminetile mai bune!
Postat 10 August 2017, 06:50 de poiu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON