URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Octombrie 2023, 17:56

Dublă lansare de carte dedicată lui Iuliu Maniu, la Oradea: O monografie și un volum cu benzi desenate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul manifestărilor prilejuite de „Anul Iuliu Maniu”, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea găzduiește o dublă lansare de carte închinată Sfinxului de la Bădăcin. Miercuri, de la ora 17, la secția Muzeul Orașului Oradea din Cetate vor fi lansate „Iuliu Maniu. Politică și morală”, o monografie scrisă de Cristian Borz și Ana-Maria Borz, și „Momente din Istorie. Vol. III. Iuliu Maniu”, în care Mihai I Grăjdeanu prezintă fapte și personaje în... desene.

Cartea „Iuliu Maniu. Politică și morală” a apărut în 2023 la Editura Școala Ardeleană și Caietele Silvane și se dorește a fi o monografie a vieții și carierei politice a Sfinxului de la Bădăcin, dar și o incursiune în istoria zbuciumată a României, cei doi cercetători punctând cele mai importante momente ale primei jumătăți a secolului XX, care s-au îmbinat cu destinul tragic al marelui om politic Iuliu Maniu.

Romanul grafic interactiv „Momente din Istorie. Vol. III. Iuliu Maniu” a apărut tot în 2023, la Editura Fundației Culturale Memoria, fiind un proiect realizat în parteneriat cu Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național 2023.

Volumul propune un tur virtual al Casei Memoriale „Iuliu Maniu” de la Bădăcin prin intermediul benzii desenate istorice, precum și o cronologie desenată în cadre succesive a celor mai importante momente din viața lui Iuliu Maniu.

„Adaptarea romanelor istorice sub formă de benzi desenate a devenit, în ultimii ani, foarte populară pe piața internațională”, a spus autorul Mihai I. Grăjdeanu. „Acest tip de roman grafic interactiv este un concept nou în România şi cred că elevii sunt interesaţi să descopere istoria altfel decât prin intermediul orelor de la şcoală sau din cărţile clasice de istorie. Filmul, la fel ca banda desenată, reprezintă un intermediar pentru a transmite idei, mesaje care să rămână în mintea privitorului sau cititorului. Prin acest nou roman grafic, un fel de educație muzeală prin benzi desenate, îi încurajez pe elevi să contribuie la poveste, să-şi exprime propria opinie. Astfel bariera de comunicare dintre elev - profesor, sau elev - muzeograf, cred că dispare şi se poate porni o discuţie constructivă la ora de istorie sau într-un muzeu. Şi totul pe baza unui roman grafic de acest gen”, a mai spus el.

În anul 2023 se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873) și 70 de ani de la moartea sa, în Temnița Sighetului (5 februarie 1953).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON