URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 August 2017, 13:18

DSP Bihor: Canicula a determinat primăriile din judeţ să deschidă 12 puncte de prim-ajutor

DSP Bihor: Canicula a determinat primăriile din judeţ să deschidă 12 puncte de prim-ajutor foto arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În condiţiile în care pentru finalul acestei săptămâni sunt prevăzute temperaturi ce depăşesc 42 de grade, Direcţia de Sănătate Publică Bihor aminteşte populaţiei principalele modalităţi de protejare a sănătăţii împotriva riscurilor specifice. Cele mai importante dintre acestea se referă, evident, la evitarea expunerii la soare şi a plimbărilor în aer liber între orele 11-18, hidratarea corespunzătoare a organismului cu cel puţin 2 litri de lichide şi limitarea creşterii temperaturii din spaţiile de locuit şi de muncă.

Persoanelor care se deplasează în aer liber pentru rezolvarea problemelor personale şi profesionale li se recomandăm, de asemenea, să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, să evite activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc), să petreacă 2-3 ore zilnic în spaţii răcoroase şi să consume un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute, înainte de a resimţi senzaţia de sete propriu-zisă.

În situaţia în care persoanele care se deplasează în aer liber sau care se află la domiciliu simt o senzaţie de leşin şi/sau creşterea frecvenţei cardiace ori palpitaţii, acestea pot solicita primul ajutor atât apelând numărul telefonic de urgenţă 112, cât şi la serviciile oferite în punctele de prim-ajutor organizate de autorităţile administraţiei publice locale.

În Oradea au fost amenajate 4 asemenea locuri, pe strada Republicii-Aurel Lazăr, precum şi în pieţele Decebal, Cetății şi Ioşia. În Nucet primul-ajutor se acordă în incinta dispensarului medical, în Ştei la intrarea în piața agroalimentară, în Valea lui Mihai în fața Primăriei, în Aleșd la camera de gardă a Spitalului Orăşenesc, în Beiuș în incinta  muzeului local, la Salonta în clădirea Primăriei, la fel şi în Marghita, la Săcuieni în ambulatoriu, iar în Sânmartin în centrul staţiunii Băile Felix.

Spaţiile în care funcţionează punctele de prim-ajutor sunt deschise pe perioada avertizărilor meteo (coduri de caniculă), fiind dotate cu un pat, apă rece, climatizare cu temperatură mai scăzută decât în exterior, tensiometru şi, evident, un cadru medical.

Persoanele care au nevoie doar de apă de băut o pot obţine de la puncte de distribuire a apei potabile aflate în Nucet (o cişmea în parc şi un izvor la popasul din localitate), în Ștei la intrarea în piața agroalimentară, în Săcuieni pe strada Libertății, nr. 18, în Marghita la sediul SC Biovit SRL din Aleea Tineretului nr. 1/B, pe strada Eroilor nr. 13 (la farmacia Aloe Farm) şi pe Calea Republicii nr. 31 (SC Farmastar SRL), iar în Salonta în sediul Primăriei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON