URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 06 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Greva profesorilor a ajuns la a doua săptămână și s-a radicalizat, nu dă semne că se va încheia degrabă. În sectorul privat nu cred că există cineva care să viseze la o creștere a salariului, dintr-o dată, cu 25%, iar dacă n-o primește să lase lucrul când îi e mai drag patronului. Cu toate că o astfel de majorare nu e deloc simbolică, greviștii din învățământ o resping totuși cu vehemență, forțând după deviza „acum ori niciodată”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
24 Mai 2023, 12:51

Drumul Expres Oradea – Arad, în dezbatere pentru obținerea acordului de mediu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Drumul Expres Oradea – Arad, proiect de aproape 11 miliarde de lei, intră în etapa dezbaterilor pentru emiterea acordului Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, pas foarte important în vederea finalizării documentației tehnice și lansării licitației pentru execuția lucrărilor.

Impact redus

Studiul de evaluare adecvat și raportul de impact asupra mediului, documentațiile necesare obținerii acordului, au fost finalizate și au intrat în procedura de dezbatere publică la ANPM, pe al cărei site a fost publicat luni. Publicul interesat poate transmite în scris comentarii, opinii și observaţii la sediul Agenției - Splaiul Independentei nr. 294, Sector 6, Bucureşti - până la data de 29 iunie.

Potrivit președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, proiectul prevede soluții de natură să reducă impactul asupra unor zone naturale. În zona Chișineu Criș, de exemplu, a fost adoptată soluția devierii traseului și a unui nod rutier în așa fel încât să nu afecteze ariile naturale protejate din zonă.

Pe de altă parte, Bolojan a transmis că, dat fiind faptul că „traseul nu se suprapune peste siturile de interes comunitar Natura 2000, la sfârșitul lunii iunie, după finalizarea acestei ultime etape de consultare publică, putem obține și avizul de mediu”.

În această perioadă, în contextul reconfigurării traseului pe teritoriul județului Arad în zona limitrofă orașului Chișineu Criș, se realizează ultimele foraje pe noul amplasament și se lucrează la identificarea proprietarilor de terenuri de pe noul culoar de expropriere.

Dezbateri locale, apoi licitație

Președintele CJ Bihor a afirmat că în ultima săptămână a lunii iunie vor avea loc patru dezbateri publice în Oradea, Salonta, Arad și Chișineu Criș.

„În cursul lunii iulie ne propunem să obținem avizele necesare pentru adoptarea hotărârilor de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici și pentru exproprierea terenurilor afectate de proiect. În aceste condiții, în luna august am putea demara procedura de licitație pentru selectarea constructorilor ce vor realiza cele trei tronsoane în care este împărțit drumul”.

Ca o autostradă

Drumul Expres va avea o lungime propriu-zisă de 120,1 km, cu profil de patru benzi de circulație. Proiectul include și realizarea unui drum de legătură cu orașul Salonta, de 5 km (care va funcționa ca o centură a localității), a unui drum de legătură cu municipiul Arad, de 3 km, și a unui drum de legătură cu punctul de trecere a frontierei româno-ungare (Salonta - Békéscsaba), de 9,85 km. Astfel, lungimea totală a drumului expres va fi de 138 km.

Proiectul DX Oradea – Arad are o vechime mai mare de un deceniu, însă a rămas în „sertarele” fostei Companii Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România până la finele anului 2020 când, proaspăt instalat la conducerea CJ Bihor, Bolojan a obținut preluarea lui de la actuala CNAIR de către administrațiile județene din Bihor și Arad, împreună cu primăriile celor două reședințe de județ.

Studiul de fezabilitate a fost aprobat în luna decembrie 2022, iar lucrările de construire vor fi împărțite în trei tronsoane: Oradea – Salonta, Salonta – Chișineu Criș și Chișineu Criș – Arad. Valoarea totală estimată a proiectului este de 10,7 miliarde lei, cu TVA inclusă, iar sursa de finanțare va fi asigurată din fonduri europene.

Detalii privind viitoarea șosea, în articolul Cum va arăta viitorul Drum Expres Oradea – Arad, estimat la peste 10 miliarde lei

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Drumul expres Oradea - Arad va fi circulabil ...
... în deceniul următor, adică după ce va spune soarele peste Uniunea Europenă cu titlu definitiv și irevocabil. Nu există finanțare aprobată în vreun fel și nici autorizație de începere a lucrărilor. Niște avize și acorduri, de ici de colo, e după chipul și asemănarea lui Bolojan ... adică, nimic concret și adevărat viabil, totul pe promisiuni ca la dealul Ciuperca sau ca la compania aeronautică Fly-Bolo. Și multe altele. Foarte multe lucrări doar începute, ca să creeze impresii "artistice" ... nimic finalizat ca să și dureze. Zbatere multă ... rezultate specifice haosului desăvărșit. Neterminarea va marca și acest drum expres.
Postat 25 Mai 2023, 15:10 de KP
CT
Nu-ți raspund. Si Burebista a avut acest proiect, dar a reușit nimic din cauza lui Cleopatra. Desigur investiția i se datorează lui Bolojan.
Postat 25 Mai 2023, 11:41 de Sandu2100
Sandu,
Treci peste, nu-i musai sa-mi raspunzi, nu-i vina mea ca nu te poti abtine. Nu face Bolojan, nici macar proiectul nu-i apartine, lui i s-a aprobat cum i se aproba orice pe motiv de promovare la centru, imagine. Ba sa faca, dar sa faca cu cap, nu cu orice pret doar, doar pun botu naivii, indragostitii.
Postat 25 Mai 2023, 10:03 de User anonimizat
CT
Bibe ca se face, și asa comentezi aiurea , dar dacă nu ar face Bolojan nimic ?
Postat 25 Mai 2023, 09:47 de Sandu2100
…bine ca se face…
Ce mai conteaza ca are pret de autostrada, imagine sa fie.
Postat 25 Mai 2023, 07:54 de User anonimizat
unde-i Bolo, lucrurile se misca
daca era el ministru la transporturi acum aveam dublu numarul de km de autrostrada. Bineneteles, nu 100%, toti km erau doar drumuri express, si conectate cu giratorii cu cele nationale. Dar le aveam!
Postat 24 Mai 2023, 23:40 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6099 RON
  • 1 EUR = 4.9633 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON