URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
21 Martie 2024, 13:00

Drogurile, o problemă gravă în România. „Nu mai suntem țară de import, ci țară producătoare”, spune procurorul general

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorul general al României, Alex Florența, a declarat într-un interviu acordat Digi24 că drogurile reprezintă „o problemă gravă”, atât cele sintetice și ieftine, aduse din Asia, cât și cele mai ușoare, produse chiar în România. De altfel, în ceea ce privește canabisul, procurorul general spune că țara noastră nu mai este una de import, ci una producătoare prin culturi proprii.

„Este o problemă gravă, fără doar și poate, un fenomen care a cunoscut o creștere exponențială nu doar în România, ci în toată Europa de Vest. Cifrele sunt îngrijorătoare, anul trecut la nivelul portului Anvers au fost confiscate 140 de tone de cocaină, iar estimările autorităților judiciare din Belgia sunt că aceste confiscări reprezintă doar 9% din totalul cantităților care intră prin acest port pe piața europeană. La asta adăugăm portul Rotterdam, portul Hamburg și avem o imagine generală asupra cantităților - sute de tone intră anual pe piața de consum din Europa. Se adaugă drogurile mai ușoare, cum e canabisul, unde vedem o evoluție a fenomenului semnificativă inclusiv în România - nu mai suntem țară de import din alte părți, ci țară producătoare prin culturi proprii. Apoi drogurile sintetice care inundă piața de consum din Europa și evident că România resimte acest fenomen cu o amplitudine sporită în ultimii ani”, a spus Alex Florența, la Digi24.

În discuția cu jurnalista Ioana Ciurlea, procurorul general al României a spus că există riscul ca Portul Constanța să fie, la un moment dat, „targhetat inclusiv de rețelele mari de trafic de droguri”, astfel că trebuie „dezvoltat mult mai bine sistemul de scanere” a containerelor care intră în țară. El a precizat că schemele de personal sunt subdimensionate în Constanța atât la nivelul parchetului, cât și al organelor de poliție. 

Întrebat despre drogurile sintetice foarte accesibile adolescenților, Alex Florența a spus: „Este un fenomen care cunoaște o explozie. Sunt droguri care vin din zona Asia. Fiind sintetice, în spatele fiecărui drog există o formulă chimică. Toate statele europene au încercat să le incrimineze prin modalitate similară traficului de droguri, adică incriminezi și sancționezi formula chimică, care stă la baza drogului, dar incriminezi o listă de substanțe. E o provocare să găsești formula legislativă care să permită sancționarea acestui tip de droguri”.

Procurorul general a subliniat și lipsa de personal suficient pentru acțiunile de combatere a traficului de droguri. „Îngrijorările sunt legate de dificultățile pe care le au organele penale de a combate eficient acest fenomen, din cauza resurselor umane destul de reduse. Vă dau câteva cifre pentru a fi mai bine înțeles - în 2023 au fost de soluționat 26.000 de dosare de trafic de droguri, dintre care 15.000 înregistrate doar anul trecut. 200 de procurori la 26.000 de anchete...”, a precizat Florența. 

Despre lipsa unui centru de stat pentru dependenții de droguri, Alex Florența afirmă că „este o problemă uriașă, pentru că unul dintre argumentele pentru care consumul de droguri trebuie să rămână incriminat, ca infracțiune distinctă, îl reprezintă tocmai posibilitatea de a introduce consumatorul în programe de recuperare”

„Lumea trebuie să înțeleagă că a rămâne incriminat consumul nu înseamnă că acei consumatori sunt pedepsiți cu închisoare. E vorba de măsuri cu caracter penal care poate fi luate și care să ajute la reintegrarea corectă a consumatorului în societate. Fără astfel de măsuri, consumul nu se va reduce niciodată”, a spus procurorul general în interviul acordat Digi24.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Și-ntr-un banc e un adevăr
Un reporter îl întreabă pe un cetățean: -Sunt probleme cu drogurile in localitatea dumneavoastră? -Nicio problemă. Avem pentru toți.
Postat 21 Martie 2024, 22:01 de PureStupidity
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON