URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2023, 13:44

Drama istorică „Experimentul Pitești" va avea o proiecție de gală la Oradea. Este ultimul film în care apare Ion Caramitru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filmul "Experimentul Piteşti", ce expune ororile întâmplate în închisoarea de la Piteşti între anii 1949-1952, unde disidenţii politic sufereau torturi greu de imaginat, pentru a fi reeducaţi în spiritul regimului de la acea vreme, va avea un spectacol de gală marţi, 21 martie, de la ora 19, la Cinema Palace din Oradea.

Evenimentul, la care va participa şi o parte din echipa filmului, este unul caritabil, iar toţi banii din vânzarea biletelor vor fi donaţi echipei de producţie a lungmetrajului. De asemenea, în sala de cinema va exista și o urnă unde spectatorii vor putea face donaţii. 

După proiecţia filmului lung de o oră şi 20 de minute, spectatorii sunt încurajaţi să afle mai multe despre producție într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu realizatorii filmului.

Drama istorică "Experimentul Piteşti" este proiectul regizoarei Victoria Baltag, pornit în urmă cu 11 ani, şi a presupus o muncă de documentare de aproape cinci ani.

În film joacă, printre alţii, actorii Sergiu Moraru, Doru Aftanasiu, Sergiu Flesner şi Emil Coseru. De asemenea, unul dintre personaje este interpretat şi de regretatul Ion Caramitru, "Experimentul Piteşti" fiind ultimul film lansat după moartea actorului. 

"Acest lungmetraj este o abordare sinceră şi originală a controversatului experiment din închisoarea Piteşti, între anii 1949 - 1952. Povestea este o expunere a vieţii lui Herman, un tânăr cu un viitor promiţător care, din cauza împrejurărilor extreme, ajunge unul dintre cei mai eficienţi torţionari ai crâncenului Experiment Piteşti din perioada comunismului", este descrierea filmului.

Herman (interpretat de Sergiu Moraru) devine, dintr-o victimă a ororilor întâmplate în închisoarea de la Piteşti, călău.

"«Experimentul Piteşti» este o expunere răscolitoare a unei poveşti născute la începuturile regimului, atunci când graniţa dintre prieten şi duşman era aproape invizibilă. Este o etalare terifiantă a trădării de sine, credinţei, familiei şi negării originilor şi, de asemenea, o poveste emoţionantă despre iubire, prieteni, speranţă, ce dezvăluie cum o victimă, o persoană aparent inocentă, poate fi fizic, şi psihic, mutilată şi transformată într-un monstru", continuă descrierea filmului.

Regizoarea Victoria Baltag semnează şi scenariul filmului, alături de Lexa Axinte. 

"Lung-metrajul despre «Experimentul Piteşti» este un proiect realizat cu suflet, pentru suflet. Vă invit cu drag şi sinceritate să urmăriţi filmul nostru, să-l aşezaţi cu grijă în inimă, să-l purtaţi cu demnitatea cu care merită un astfel de subiect şi să priviţi spre orizonturi deschise, cu mintea limpede, cu gânduri calde, cu puterea şi curajul de-a realiza bijuterii.... în artă, ştiinţă, cultură", a transmis Victoria Baltag într-o informare de presă.

Biletele au fost puse în vânzare şi pot fi cumpărate de pe site-ul www.cinemapalace.ro, din aplicaţia mobilă a cinematografului sau de la casierie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Revin asupra celor scrise cu o mică paranteză.
...asta este exact așa cum zic unii că austriecii au venit în țară și ne-au furat pădurile, ăntrebarea mea este dacă tu ca și guvern nu accepți un bun, poate cineva să te forțeze să-l accepți? Așa și cu regimul sau furtul de lemn, bănuiesc că nu au venit noaptea peste frontieră cu țapinele la furat, tot noi românii am furat și le-am dat lor pe bani, nu pe nasturi.
Postat 19 Martie 2023, 14:46 de Morometul
Ce, cum, ce spirit al regimului de la acea vreme, eronat spus regim.
Regimul respectiv era alcătuit din cetățenii statului român, nu era o iluzie sau vrio utopie, regimul era pur și simplu românii din aceea vreme, adică românii asupreau românii, este exact ca și un leu își omoară propria rasă. Este altceva că regimul doctrinar era scris pe broșuri, cărți, hârtii acestea erau îndeplinite de românii setoși de sânge și tortură. Pe nimenea nu am auzit să tortureze pe cineva fără să vrea cel care torturează, desigur cel care era torturat trebuia să îndure umilințele propriei sale rase, al cetățeanului din același stat, poate chiar al celui mai bun prieten al său, ori cum sa întâmplat și în multe cazuri chiar propriile familii au fost torturate, despre ce regim vorbim, despre regimul am vrut și am torturat. În rest non sens alte aspecte.
Postat 19 Martie 2023, 14:35 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON